Hlavní obsah

Rumunský Bóža opařil Letnou. V premiéře k narozeninám sklidil ovace, Rada se mu poklonil

Praha

Průšvih za milión eur. Taková byla až do neděle charakteristika rumunské posily, kterou si Sparta pořídila v zimě, ale v áčku jí v soutěžním zápase nesvěřila ještě ani minutu. Docela šok, když se tedy Bogdan Vatajelu objevil ve šlágru proti Plzni rovnou v základní sestavě. Záskok na poslední chvíli za indisponovaného Václava Kadlece zvládl skvěle a může spokojeně oslavit pondělní 24. narozeniny.

Bogdan Vatajelu očima Petra RadyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Prvotní překvapení z Rumunovy nominace ještě přebil jeho výkon na hřišti. Obránce, jemuž na Letné říkají Bóža, musel hrát na kraji zálohy, přitom výrazně přispěl k výhře 2:0. Bogdan Vatajelu v české premiéře obstál nad očekávání. Byl aktivní, rozjel akci před druhým gólem, po přestávce naservíroval míč Lafatovi, který trefil břevno.

Když v 88. minutě střídal, celá Letná ocenila jeho výkon ovacemi vestoje. A trenér Petr Rada se mu u lavičky dokonce poklonil.

„Snad jsem týmu pomohl k výhře, což je nejdůležitější. Jsem moc rád, že jsem mohl poprvé nastoupit za Spartu. Navíc mám narozeniny, takže moc hezký den," usmívá se Vatajelu skromně.

Záskok na poslední chvíli

Letenský kouč přitom netají, že se dostavilo kouzlo nechtěného. „S Bogdanem jsme původně nepočítali, ale Venca Kadlec nám v den zápasu oznámil, že se necítí fit a není schopný nastoupit. Na poslední chvíli jsme tedy museli improvizovat. A Vatajelu zaplať pánbůh obstál. Nikdo ho vlastně ještě neviděl hrát, teď jsme ho konečně ukázali. Je znát, že mu adaptace pomohla," líčí Rada.

Rumun neskrývá, že byl z nečekané premiéry překvapený. Když v zimě přicházel, mezi prvními ho na Letné uvítal Tomáš Rosický a Vatajelu byl v sedmém nebi. Následovaly však krušné měsíce čekání na první start.

„Trenéři mi řekli, že se musím adaptovat. A že když nebudu hrát, tak budu nastupovat alespoň za juniorku. Makal jsem každý den a čekal na svou šanci. Já i manželka si musíme zvyknout na českou mentalitu. Ale je to OK, snad už to bude jenom lepší," doufá posila z Craiovy.

Nervózní byl Vatajelu hlavně ze svěřené role na kraji zálohy. „Na tomto postu jsem moc nehrál. Naposledy asi před šesti lety a ve Spartě jednou v juniorce. Těžká premiéra, ale fanoušci a spoluhráči mi pomohli."

V tréninku vypadal slušně

Letenský kádr stále decimuje rozsáhlá marodka, Rumun je tedy vítaným rozšířením variant. „Víme, že je levý obránce, tam ale nyní nastupuje Michal Kadlec. Klasickým levákem je ještě Holzer, ale v Jihlavě mě nepřesvědčil. Proto jsme se rozhodli pro Vatajelua. Byl připravený, vypadal slušně i v různých nácvicích. Viděl jsem na něm, že bude za start vděčný. Vyhrál i hlavičky, byť je menší postavy. Přeju si, aby předvedl stejný výkon i příště, pokud se vejde do sestavy," říká trenér Rada.

Není divu, že při střídání se před debutantem před lavičkou uklonil. „Nejspíš nevěřil, že zápas takhle zvládnu. Děkuju trenérovi, že mi dal šanci v základní sestavě a pak mě střídal před koncem, takže jsem si mohl vychutnat potlesk fanoušků. Jsem šťastný, ale musím v tom pokračovat," uvědomuje si Vatajelu.

Bičík zažil adaptaci v Turecku

K happy endu má jeho příběh za 27 miliónů korun přece jen ještě hodně daleko.

„Bóža je naprosto v pohodě. V kabině s ním bez problémů komunikujeme a není s ním žádný problém. Ze začátku přípravy a v juniorce se mu příliš nedařilo, ale mám pro něj pochopení. Vážně není jednoduché přijít do cizí země a rychle se adaptovat. Sám jsem to zažil v Turecku," poukazuje brankář David Bičík.

V neděli byli vlastně spojenci. Gólman se vrátil mezi tyče poprvé od srpna. „Byli jsme na tom hodně podobně. Já byl v bráně po zhruba tři čtvrtě roce, on vůbec poprvé v lize. Před zápasem jsme si říkali, že nemáme co ztratit, naopak se můžeme ukázat. Řekl bych, že se nám to oběma povedlo," usmívá se Bičík.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články