Hlavní obsah

Pokuty pomohly. I proto se z hráčů Jablonce a Mladé Boleslavi stali fotbaloví Jánošíci

Praha

Až neskutečné, jak pokuta zacloumá tuzemským fotbalistou. Anebo i pouhá pohrůžka, že by finanční sankce mohly přijít, pokud mužstvo nesplní cíl stanovený klubovým vedením před sezónou. Jablonec to v pražském Edenu názorně demonstroval. Mladá Boleslav ve Zlíně ostatně také. Oba týmy hrály po předchozích blamážích s nožem na krku a oba zabraly. „Pokuta pomohla. Na našem výkonu to bylo znát,“ přiznával kouč Severočechů Zdeněk Klucký po remíze na Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný obránce Slavie Praha Michal Lüftner a brankář Jiří Pavlenka poté, co je Jablonec obral o body.

Článek

Pikantní proměna. Před týdnem domácí výbuch s poslední Příbramí, který vyústil v ostudnou prohru 2:4, po sedmi dnech v pražském Edenu výkon jako z jiného světa.

Pokuta bez pardonu

„Dalo se čekat, že k podobné proměně dojde. Každý si musel po zápase s Příbramí sáhnout do svědomí, protože nám bylo jasné, že tak jako před týdnem hrát nemůžeme," přiznával jablonecký Vojtěch Kubista, že vyměřená pokuta dopad měla.

Zvláště, když ji vedení severočeského klubu vyměřilo hráčům natvrdo a žádným případným odpustkem ji nepodmínilo.

„Pokuta se rovná prémiím, které by hráči dostali za vítězství," potvrdil ředitel Jablonce Petr Flodrman, že žádný pardon neexistuje.

„Opravdu jsme ji dostali natvrdo," potvrzoval Kubista. „O tom, že by nám ji vedení odpustilo v případě bodového zisku na Slavii nebyla vůbec řeč."

„A zabrala. Promítla se do našeho výkonu, takže i remízou jsme vzhledem k průběhu zápasu a počtu šancí zklamaní," posteskl si trenér Zdeněk Klucký.

Ale i pardon zapůsobil

I Mladá Boleslav si svou proměnu zažila. Ve středu doma totálně vyhořela v pohárovém semifinále s druholigovou Opavou, takže představenstvo klubu rovněž jednalo.

„Pokud si mužstvo nezajistí účast v kvalifikaci evropských pohárů, dostanou hráči i členové realizačního týmu pokuty," oznámil šéf klubu Josef Dufek poté, co se musel rozloučit s vidinou obhajoby domácího poháru a tím i garantovanou cestou do Evropy.

I podmíněná pohrůžka pomohla. „Přitom po pohárovém semifinále nebyla psychika hráčů dobrá a bylo těžké je dostat zase do pohody," připomínal mladoboleslavský kouč Martin Svědík po importu tří bodů ze Zlína, díky nimž je naděje jeho týmu na účast v kvalifikačním předkole Evropské ligy zase reálná.

Budou dál bohatým brát?

Teď ovšem půjde o to, jak obě pokutovaná mužstva přistoupí k dalším zápasům. Jablonec a Mladá Boleslav totiž nejspíš sehrají rozhodující roli v dostizích Slavie a Plzně za titulem.

Severočeši hostí Viktorii už v nastávajícím kole, Mladá Boleslav hraje v 28. kole v Plzni a hned poté hostí Slavii.

Kdo na Slavii a Plzeň ještě čeká?
27. kolo: Bohemians - SlaviaJablonec - Plzeň
28. kolo: Slavia - DuklaPlzeň - Mladá Boleslav
29. kolo: Mladá Boleslav - SlaviaBrno - Plzeň
30. kolo: Slavia - BrnoPlzeň - Jihlava

„Je logické, že nervozita stoupá, protože teď se rozhoduje o titulu a hráči jsou pod tlakem. Třeba na Slavii je patrné, že nehraje v takové pohodě, jak by všichni čekali. Viděl jsem ji v týdnu v poháru se Zlínem a kalkulovali jsme s tím," naznačoval Jablonec kouč Zdeněk Klucký, že by i v konfrontaci s plzeňským obhájcem titulu mohl jeho tým této konstelace využít a stvrdit renomé fotbalových Jánošíků, kteří chudým ochotně dávají a bohatým pod tíhou pokut berou.

Reklama

Související témata: