Hlavní obsah

Valachová těsně před rezignací šokovala Strahov. FAČR se brání

Aktualizováno

Krátce před tím, než oznámila rezignaci, vyslala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy na Strahov zlověstnou zprávu. „FAČR bude mít obrovský problém získat dotace i v novém hodnocení programu pro sportovní svazy, protože je obviněnou osobou,“ řekla Kateřina Valachová v souvislosti s kritickou situací ohledně dotačních programů ministerstva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a ministryně školství Kateřina Valachová během vyhlášení ankety Fotbalista roku 2015.

Článek

Valachové výklad je jednoduchý. Pro Fotbalovou asociaci ČR bude velmi složité, aby po dobu svého obvinění získávala od státu finanční prostředky z dotací. Jako právnická osoba je asociace obviněna spolu se svým předsedou Miroslavem Peltou.

„V případě FAČR je situace velmi vážná a právně velmi složitá. Není možné garantovat, že jim finanční prostředky poplynou," varovala Kateřina Valachová.

Asociace netají rozčarování. „FAČR je šokována aktuálním rozhodnutím paní ministryně ohledně zrušení finanční podpory českému fotbalu. Jedná se pro nás o zcela novou a překvapivou informaci, na kterou budou představitelé asociace adekvátně reagovat," praví se ve strahovském prohlášení.

Absolutně nepřijatelný a likvidační stav

„Předestřený stav věcí je pro FAČR absolutně nepřijatelný a likvidační. Za těchto okolností není vedení asociace schopno dostát svým závazkům, které hnutí přislíbilo na základě předchozích rozhodnutí MŠMT," poukazuje strahovské vedení.

Asociace se chce bránit, podle názoru výkonného výboru v případě dotací nepochybila.

„Najali jsme tři právní kanceláře a připravíme brutální obhajobu," avizoval již v pondělí místopředseda Roman Berbr.

Asociace tvrdí, že sportovní svazy se ocitly v roli rukojmích, a že jde o bezprecedentní zásah politické moci. „Je zapotřebí si uvědomit, že rozhodnutí, jako je toto, jsou schopna ohrozit elementární ústavně právní principy, jako je presumpce neviny," zdůrazňuje FAČR.

Peníze rovnou do klubů?

Ministerstvo podle Valachové řeší možnost, jak finanční prostředky dostat rovnou do klubů, mimo obviněnou FAČR.

Ani s tím Strahov nesouhlasí. „Absolutně nedostatečné. Pro více než tři sta tisíc členů jsou předem přislíbené peníze, o kterých má být nyní opět rozhodováno, naprosto stěžejní pro jejich životaschopnost," poukazuje FAČR.

Asociace je připravena předložit ministerstvu klíče k přerozdělení finančních zdrojů, které schválila valná hromada tak, aby členové obdrželi finanční prostředky co nejdříve.

Reklama