Hlavní obsah

Lafata teď často navléká montérky, přesto mašíruje k magické dvoustovce

Může fotbalové Spartě zachránit jedinou trofej v sezóně. Stejně jako loni. Pokud ve zbývajících třech ligových kolech smaže jednogólovou ztrátu na slávistu Milana Škodu, může se David Lafata již pošesté stát králem střelců. Na dosah má ovšem ještě pozoruhodnější počin. Už jen dvě trefy mu zbývají, aby dosáhl mety 200 ligových gólů v kariéře! Šest z nich dal za Austrii v Rakousku, zbytek v české soutěži za České Budějovice (27), Jablonec (88) a Spartu (77).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oslavuje gól Liberci.

Článek
Fotogalerie

Měl kliku, jasná věc. Otočil se s míčem a pohotově vypálil, o zbytek se ovšem musela postarat teč libereckého obránce Karafiáta.

„Spíš boj než pohledný fotbal. Dali jsme ale šťastný gól a vyhráli," oddechl si letenský kapitán, když jeho gól číslo 198 přinesl tři body za výhru 1:0.

V samotném závěru Davida Lafatu chytaly křeče a musel odstoupit. Jenom tak ilustroval, v jak složité situaci marodkou zdecimovaná Sparta sezónu dohrává.

Místo aby se kanonýr honil za dalšími góly, spíše v poslední době navléká montérky a plní na hřišti černou práci. Po odchodu špílmachra Bořka Dočkala do Číny totiž Lafata často nastupuje jako podhrotový hráč stažený za Josefem Šuralem a maká a maká. V Příbrami dokonce ve svých 35 letech naběhal třetí největší porci kilometrů ze všech hráčů, kteří se ve 26. kole představili.

Aktuální čelo pořadí Klubu kanonýrů:
1. Josef Bican447
2. Vlastimil Kopecký252
3. Antonín Hájek199
4. David Lafata198
5. Václav Daněk196
6. Oldřich Nejedlý180
6. Jan Koller180
8. Horst Siegl176
9. František Kloz175
10. Miroslav Wiecek174

Trenérům řeší kádrovou nouzi

„Kdyby hrál Lafi na hrotu, také dá góly jako já. Jenže teď dělá černou práci," vysekl tam kapitánovi poklonu dvougólový střelec Šural.

„Je nám samozřejmě jasné, že Lafi je především střelec do vápna. Podhrotovou pozici ovšem zastane asi nejlépe z hráčů, jež máme nyní k dispozici," vysvětluje trenér Petr Rada, proč teď má kanonýr k brance soupeře většinou o něco dál.

Teprve když se Šural vykartoval, mohl se Lafata zase vrátit na hrot. A jedinou, byť šťastnou trefou také zápas rozhodl.

V žebříčku Klubu ligových kanonýrů tak ztrácí na třetího Antonína Hájka jedinou trefu. A jen dvě branky, aby zdolal dvoustovku, což se dá stihnout ještě do konce ročníku.

„Samozřejmě bych byl rád, kdyby se to povedlo. My ale hlavně potřebujeme zbylé zápasy vyhrát, už pro naše sebevědomí do další sezóny. Souboj je stále otevřený, ale král střelců a dvoustý gól je to poslední, co mě zajímá," ujišťuje Lafata, jehož Sparta hraje už jen o třetí příčku.

Pokud jde o 200. branku, času má ještě dost. V zimě prodloužil na Letné smlouvu do léta 2018...

Reklama