Hlavní obsah

Kodaň porazila kluby z Itálie i Francie a má Lüftnera. Nikdo nečekal, že to bude tak rychlé, tvrdí agent

Praha

Kluby z Itálie i Francie vábily do týmu obránce Slavie Michaela Lüftnera, jenže ten jim dal košem. Stěhovat se z Edenu ale obránce české reprezentační jednadvacítky bude, od pondělí je jasné, že bude hrát za FC Kodaň. „Možná tam byly finančně lepší nabídky, ale jdeme pozvolnou cestou a rozhodli jsme se pro odchod Michaela do Dánska. Je to šance se posunout a ani tenhle přestup nemusí být do budoucna finále," říká Martin Hrdlička, hráčský agent Lüftnera.

Foto: archiv Martina Hrdličky

Obránce Slavie Michael Lüftner odejde po sezoně ze Slavie do dánského FC Kodaně. Na fotce pózuje se svým agentem Martinem Hrdličkou a trenérem i sportovním ředitelem klubu Ståle Solbakkenem.

Článek

O přestupu se mluvilo už nějaký čas, přesto je pro všechny překvapením, že se Michael Lüftner stěhuje z Edenu po půl roce. Jak se to vlastně seběhlo?

Musím přiznat, že jsem já ani Michael nečekali, že by už takhle rychle ze Slavie odešel. Za poslední měsíc se ale ozvalo pár klubů z Francie a Itálie. Kodaň ho navíc sledovala dlouhodobě, to jsme věděli. A nakonec je z toho už teď přestup.

Proč u vás vyhrála nabídka z Dánska?

Ten klub hraje pravidelně Ligu mistrů, mají kvalitní fotbalisty, kteří se pak od nich posouvají do nejlepších klubů. Bereme to jako krok správným směrem, nabídky z Kodaně si vážíme. Do budoucna by to ale nemuselo být Michaelovo finále. Přednost teď dostala Kodaň i kvůli tomu, že ho sledovala delší dobu. Nejdřív byl mezi deseti obránci, pak už sledovali jen čtyři a nakonec se rozhodl klub právě pro něj. Splňuje jejich požadavky, je rychlý, vysoký i důrazný. Je to výzva.

Nabídky z Itálie či Francie mohly být finančně zajímavější. Bylo těžké odolat?

Možná tam v tomhle směru něco zajímavějšího bylo, ale my jsme na to takhle nekoukali. Navíc i nabídka z Kodaně nás v tomhle směru mile překvapila.

Nebylo lepší získat titul se Slavií, ukázat se v pohárové Evropě v sešívaném dresu, a až pak přestoupit?

My jsme tyhle věci řešili už ve chvíli, kdy Michal odcházel z Teplic a zájem měla Slavia a kluby z Evropy. Nakonec jsme se v zimě rozhodli pro Slavii, aby to bylo všechno pro Michaela jednodušší. A teď to bylo stejné. Poháry si zahraje v Kodani. Všichni v klubu mluví anglicky, což je také dobře, odpadne problém, kdy by s nějakým jazykem začínal od nuly. To je vždycky hodně důležité.

Slavia každopádně byla tím, že v létě ztratí oporu, nemile zaskočená...

Asi byli v klubu zklamaní, budují kádr s perspektivou. Ale Slavia se zachovala naprosto profesionálně.

Odstupné za hráče je dáno výstupní klauzulí, mluví se 1,5 miliónu eur, tedy zhruba čtyřiceti milionech korun. Teď Slavia hlásí, že už nic podobného hráčům dávat do smluv nebude. Bylo složité tam tuhle klauzuli dostat?

O konkrétní sumě mluvit nechci, ale co se týče té výstupní klauzule. Je to vždycky věc jednání. O Michaela mělo v době jednání se Slavií zájem více klubů. A ty byly ochotné tuhle klauzuli do smlouvy dát. I podle toho jsme nabídky zvažovali a Slavia nakonec s klauzulí souhlasila. Znovu opakuji, že jsme v té době nečekali, že by se Michael takhle rychle posunul do jiného klubu.

Slavia na přestupu vydělá, ale nejásá. Přitom leckterý klub by jistě uvítal, že hráče během pár měsíců zhodnotil o nějakých tři sta procent. Manažersky je to skoro majstrštyk...

Slavia je v jiné pozici. Mrzelo ji, že o Michaela po pár měsících přijde. Měli s ním určitě jiné plány, takže jim to třeba v určitém směru přijde nespravedlivé, že ho ztratí. Chci poděkovat lidem z klubu včetně trenéra Šilhavého za to, jak všechno vzali a popřáli Michaelovi hodně štěstí při angažmá v Kodani.

Rozhodli jste se pro odchod do Dánska po vzoru Filipa Nováka, který šel podobnou cestou a nyní se chystá na přestup do ještě většího evropského klubu?

Přesně tak, to je směr, kterým chceme jít. Teď musí Michael udělat titul se Slavií, pak se prosadit v Kodani, kde ho čeká velká konkurence. A pak se uvidí. Opravdu věřím, že to nemusí být jeho finále.

Reklama