Hlavní obsah

Slavia leští Strahov, snižuje kapacitu. Bude slavit?

Fotbalová Slavia Praha připravuje stadión na Strahově na poslední 30. ligové kolo s Brnem, které za týden v sobotu kvůli koncertům nebude moci odehrát v Edenu. Na zastaralém stadiónu Evžena Rošického probíhají úklidové práce tak, aby splňoval základní parametry. Z bezpečnostních důvodů budou horní patra hlediště na třech tribunách uzavřena a kapacita bude z devatenácti tisíc snížena na 12 300 míst.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stadión Evžena Rošického na pražském Strahově.

Článek

"Momentálně probíhají zejména intenzivní uklízecí práce, aby naši fanoušci našli při zápase s Brnem na stadiónu aspoň základní komfort, i když s Edenem to bude pravděpodobně neporovnatelné. Musíme řešit věci jako jsou stánky s občerstvením, toalety, ozvučení, LED obrazovku a další," řekl ČTK tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

Ligový fotbal se vrátí na Strahov poprvé od podzimu 2011, kdy tam hrála v době rekonstrukce Julisky Dukla. Nyní stadión využívají k tréninkům reprezentace, rozhodčí a atleti z Vysokoškolského sportovního centra.

Hlediště má kapacitu 19 032, tak vysoká návštěva ale při zápase s Brnem z bezpečnostních důvodů dorazit nemůže. "Budou uzavřeny horní sektory na tribunách kromě té hlavní - na severní, jižní a východní tribuně. Kapacita bude z bezpečnostních důvodu snížena na 12 300 diváků," podotkl Býček.

Návrat po devíti letech

Pro současné permanentkáře je vyhrazeno 5500 lístků, dalších 3800 míst zaberou slávistická mládež, hráči A-týmu, legendy, partneři kluby či novináři a sektor hostů. Zbývající kapacita 3000 míst je určená přednostně pro majitele permanentek na další sezónu.

Slávisté se vrátí na Strahov po devíti letech, na stadiónu Evžena Rošického hráli ligový zápas naposledy v dubnu 2008 proti Žižkovu (0:3), na poslední kolo s Jabloncem, po němž oslavili titul, se přesunuli do nově zrekonstruovaného Edenu.

Nyní mohou pro změnu získat mistrovský primát na Strahově. Dva zápasy před koncem probíhajícího ročníku mají Pražané v čele tabulky dvoubodový náskok před druhou Plzní, a pokud v sobotu nevyhrají v Mladé Boleslavi a zároveň Viktoria neztratí body v Brně, rozhodne se až v posledním kole.

Výkon to neovlivní

"Já si myslím, že to boj o titul neovlivní. Je to domácí zápas, troufnu si tvrdit, že bude vyprodáno. Věřím, že se tam budeme cítit jako doma," řekl záložník Antonín Barák. "Je to realita. Nebudeme to vnímat, fanoušci stejně přijedou a poženou nás, ať to bude kdekoliv. Neovlivní nás to, abychom podali špatný výkon," dodal trenér Jaroslav Šilhavý.

Stav hrací plochy by měl být v pořádku. "Trávník je v perfektním stavu, ostatně na stadiónu často trénuje i česká reprezentace. Před samotným zápasem bude mít A-tým na Strahově několik tréninků," řekl Býček.

"Budeme se tam stěhovat na začátku příštího týdne a budeme tam chvíli trénovat. Doufám, že to neovlivní vůbec nic. Ale stát se to může. Jsme zvyklí být tady v Edenu, je to jiný stadión. Uvidíme. Taky nevím, co od toho čekat," doplnil záložník Jaromír Zmrhal.

Stadión v Edenu v dubnu převzal majitel klubu čínská společnost CEFC. Předešlý vlastník vršovické arény ale na termíny v závěru sezóny nasmlouval koncerty Depeche Mode a kapely Rammstein, a proto se Slavia musí stěhovat.

Reklama