Hlavní obsah

I slávistickému trenérovi Šilhavému se špatně spí, protože dobře ví, že není čaroděj

Mladá Boleslav

Vidina titulu jím cloumá, což nepopírá. A špatně se mu spí, čímž se slávistický kouč také netají. „Přece nebudu lhát, že jsem v klidu,“ nemachruje Jaroslav Šilhavý, že by snad byl nad věcí a panující konstelace v boji o titul na něho nedoléhala. Přitom už ji před pěti lety v libereckých službách zažil, takže by nemusel být z dostihů s Plzní zase až tolik vyklepaný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jaroslav Šilhavý má po pěti letech zase titul na dosah.

Článek
Fotogalerie

„Jenže tehdy jsme si to s Viktorkou rozdali ve vzájemném zápase na férovku a nám stačila remíza, kterou jsme díky výbornému výkonu gólmana Bičíka uhráli," připomíná, že situace před mistrovskými oslavami na severu Čech byla tehdy přece jen trochu jiná než před nastávajícím sobotním duelem Slavie proti Brnu.

Teď ho čeká týden, který rozhodne, zda se i v novém angažmá dočká korunovace. Dny, kdy musí sejmout ze svých svěřenců tíhu nervozity a psychického tlaku, který na ně doléhá. Připravit je na prostředí, kde jeho hráči nejsou doma. Na dosluhující stadion, na němž si nikdo ze současné generace nezahrál a jehož kapacita byla z bezpečnostních důvodů snížena na 12 300 míst. Co ale zbývá, když je Eden zadaný pro koncerty Depeche Mode a kapely Rammstein?

„Nejsem čaroděj, abych hráče zbavil strachu a zařídil, aby se nebáli. Budu se s nimi samozřejmě bavit víc než jindy, ale na hřišti bude každý sám a jen na něm bude, jak se s narůstající nervozitou vyrovná. Každý je odolný jinak, někdo víc, někdo méně," připomíná Šilhavý, že nejen na něm záleží, zda se Slavia dočká po osmi letech titulu.

Po výhře v Mladé Boleslavi k němu má blízko. „Bylo to důležité vítězství k tomu, abychom udělali poslední krok," kvitoval, i když v šatně jeho týmu žádná euforie nepropukla. Gól plzeňského Krmenčíka v nastaveném čase souběžně hraného střetnutí v Brně ji zmrazil a představu o mistrovské korunovaci naboural.

„Vůbec to tam nevypadá jako po vítězném zápase. Všichni jsou skleslí, i když bychom se měli radovat. A to už přitom někteří slavili. Jenže pak přišla zpráva z Brna, že Plzeň také vyhrála," líčil slávistický kouč, že na jeho svěřence deziluze dolehla.

„Přitom máme vše ve svých rukou. Pravdou ovšem je, že stejně tak máme v hlavách vidinu primátu. Všichni do jednoho. Kluci, stejně jako já. Nebudu lhát, že jsem v klidu a že se mi spí dobře, když opak je pravdou. Třeba před cestou do Mladé Boleslavi jsem toho moc nenaspal," doznával Šilhavý, že ani pro něho nebudou nastávající dny snadné.

„Ale před hráči nesmím být vyklepaný nebo snad dokonce nervózní. Musím je naopak přesvědčovat, že jsme silní, že Brno chceme a můžeme porazit. Že sice nehrajeme v Edenu, ale na Strahově, ale i tak můžeme poslední krok udělat. A já věřím, že ho uděláme. Už kvůli našim skvělým fanouškům, kteří si titul zaslouží nejvíc ze všech," netajil se Šilhavý přesvědčením, že duel pravdy zvládne se svým týmem stejně, jako ho zvládl před pěti lety ve službách Liberce.

„I proto zůstanu o modelu a rytmu, který jsem zvolil před cestou do Mladé Boleslavi a jenž se osvědčil, protože předposlední krok k titulu jsme zvládli. Tentokrát ale samozřejmě na Strahově, abychom si na tamní prostředí zvykli. Jeden den volna, pak denně jeden trénink. Věřím, že to vyjde i tentokrát."

Reklama

Související témata: