Hlavní obsah

Spadl nám velký balvan ze srdce, oddechl si kouč Klokanů a na dálku děkoval Spartě

Praha

Vršovický Ďolíček zaplavila v sobotu večer obrovská vlna euforie. Fotbalisté Bohemians 1905 zvládli klíčovou ligovou bitvu s Karvinou a zajistili si tak setrvání mezi elitou i pro příští sezónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Martin Hašek během utkání v Teplicích.

Článek

„Spadl nám velký balvan ze srdce, cítíme osvobození," oddechl si kouč Pražanů Martin Hašek, jenž záchranářskou misi v Ďolíčku dotáhl do úspěšného konce. „Ale poděkování patří i trenéru Koubkovi, který s mužstvem udělal 21 bodů, což není jednoduché," sympaticky ocenil práci svého předchůdce, který byl osm kol před koncem soutěže odvolán z funkce.

Výsledky souběžně hraných duelů Hašek průběžně sledoval a po skončení střetnutí už slavil. „Pak jsem ale dostal informaci, že Hradec na Spartě snížil na 2:3 a stále se tam hraje. Takže to byl pro mě zase pád z hrušky na zem. Naštěstí brzy přišel konec a definitivně se mi ulevilo. Takže děkujeme i na dálku Spartě, že zvládla svůj zápas a pomohla nám," řekl Hašek, jehož tým zlomil čtyřzápasovou sérii nezdarů v pravý čas.

Bohemians si nemohli v klíčovém souboji přát lepší scénář. Zásluhou Rusa Kabajeva vstřelili rychlý vedoucí gól a těsně před pauzou srazili prvoligového nováčka druhým zásahem. Ten obstaral parádní ranou z přímého volného kopu Martin Dostál. „Byl to ode mě spíš centr. Snažil jsem se balón poslat klukům, aby ho někdo z nich protečoval. A že to takhle nakonec skončilo, je krásný bonus," radoval se Dostál.

Obránce Pražanů je přitom svátečním střelcem. V lize skóroval pouze dvakrát a pokaždé v Ďolíčku. V loňské sezóně zmírnil v ostravském dresu porážku Baníku (1:3), jeho sobotní branka do sítě Karviné však měla daleko větší cenu. „Už jsem tady trefil obě branky a gól bych mohl dát taky někde jinde," usmíval se 27letý zadák, jenž svojí exekucí zaskočil i kouče Haška. „Byla standardka a já ji komentoval, proč ji zahrává Dostál? A jakmile jsem to dořekl, padl gól. Bylo to skvěle kopnuté," liboval si Hašek.

Weber: V pokutových územích jsme nebyli silní

Jeho svěřenci klíčovou bitvu bravurně zvládli, i když před utkáním měli obavy. "Na pátečním předzápasovém mítinku jsme si nahlas přiznali, že máme trochu strach, že se může stát, že to nezvládneme, protože je to sport. Řekli jsme si, že ten strach je přirozený a že nás nesmí paralyzovat a musí nám být pomocníkem k tomu, abychom podali o to zodpovědnější a poctivější výkon. A to se stalo," pochvaloval si Hašek.

První poločas probíhal v režii Klokanů, souboj se však mohl vyvíjet zcela jinak, kdyby hostující Wágner hned v úvodu proměnil tutovku. „Zahodili jsme velkou šanci, kdybychom si v ní počínali důsledněji, utkání bychom domácím zkomplikovali. Práce v pokutovém území byla v tomto zápase náš velký problém," posteskl si kouč Jozef Weber, který v minulosti vedl právě Klokany.

„Byl to pro mě příjemný návrat. Prožil jsem tady krásné chvilky. Mám tu několik přátel, s nimiž se stýkám do dneška. Trochu jsem jim s nadsázkou vyčítal, že nemají o čtyři body víc, protože setkání mohlo proběhnout v lepší atmosféře. Byl tady cítit velký stres," přiznal Weber, jehož zklamala defenzívní činnost mužstva.

„To, co jsme předváděli v defenzívě, bylo slabé. Bylo tam pět nebo šest závarů ve vápně, které mohly skončit gólem. Častěji jsme asi drželi míč na kopačkách, ale v pokutových územích jsme nebyli silní jako jindy," mrzelo karvinského kouče.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 45. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice