Hlavní obsah

Rada o své budoucnosti: Nabídku mám jen na lepší tarif, jinak nic

Praha

Letenští jsou zatím tajemní. Nesjpíš až po skončení ligy oznámí jméno kouče pro příští sezónu. Ani současný trenér Petr Rada nenapoví, zda na lavičce fotbalové Sparty zůstane. „Sám nevím. Měl jsem toho v posledních týdnech dost, hlavně s fluktuací hráčů. Každopádně chci odvést co nejlepší práci až do konce sezóny,“ ujišťuje kolo před koncem ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Petr Rada během utkání s Hradcem Králové.

Článek
Fotogalerie

Hradec Králové jste doma v posledním domácím utkání porazili 3:2. Znovu jste se ovšem nevyhnuli vynuceným změnám v sestavě.

Hlavní je výhra. Důležitá, protože jsme si pojistili třetí místo. Ano, sestava měla vypadat jinak. Jenže v pátek zase přišla změna. A v sobotu v den zápasu další. Je to pro mě ubíjející, nikde jsem se s něčím podobným nesetkal. Něco jsme chystali, pak nás ovšem zastihly nepříjemné věci. Nechci se vymlouvat, ale už je toho hodně. Lámu si nad tím hlavu, proč a jak. A nevím.

Co se konkrétně stalo?

Holka v pátek během tréninku škublo v třísle. Marečka něco píchlo v sobotu dopoledne ani ne při kontaktu s balónem. To by bylo těžké pro každého trenéra. Vypadli zrovna hráči, s nimiž jsme v určitých fázích hráli dobře. Dali jsme tedy Karavajeva na stopera a Zahustela na beka. Hlavně Kara to zvládl. Cením si, že když jsme se ho zeptali, hned řekl, že nemá s netradičním postem problém. Děkuji taky medicínskému týmu za práci, kterou odvedl.

Máte jasno, zda povedete Spartu i v příští sezóně?

Nevím, v posledním kole na Slovácku snad ještě jo. (úsměv) Něco se píše a já čtu, ale je to na vedení Sparty. Chci sezónu dohrát důstojně, vyhrát i tam.

Takže víte, že vedení oslovilo i italské či německé trenéry?

Ano, má kontakty se zahraničními trenéry, ale informace chytám spíš ze spekulací. Nechci si zatěžovat hlavu.

Vy sám nemáte nějakou další nabídku?

Teď se kluby soustřeďují na závěr sezóny. Takže nikdo. Možná nějaký telefon, ale nezajímám se o to.

Takže už vám někdo volal?

Jo, nabízejí mi lepší tarif... (smích) Otevřeně říkám, že jinak nic.

Sparta se zajímá o Jugase a Vukadinoviče ze Zlína. S vaším souhlasem?

Měli jsme je vytipované, ale nejen ty dva. Proto říkám, že situace je trochu patová. Vždy je nejlepší kontakt, pokud vás první osloví trenér. Kde jsem působil, tam jsem za posilami šel jako první já, abych je ujistil, že o ně mám jako trenér zájem. Osobní kontakt je z mého pohledu důležitý. Mám s ním pozitivní zkušenosti.

Mužstvo jste přebíral s osmibodovým odstupem na druhou Plzeň, který zůstal zachován. Můžete už své působení ve Spartě trochu hodnotit?

Měly by být v našich silách lepší výsledky. Nemůžu dodnes vykousat ostudný zápas s Jihlavou. Naopak remíza na Slavii pro mě byla vítězství, pak jsme po třech letech porazili Plzeň. A taky jsme vyhráli těžký zápas s Libercem. Máme problémy bodovat venku. Co tady jsem, tak jsme hned v pěti zápasech řešili sestavu ještě v den utkání. A to je i pro takový klub zásadní... Bodů bych chtěl rozhodně víc.

Bylo klíčové derby na Slavii, kde jste přišli o výhru?

Myslím, že jo, výhra by nás posunula a zvětšila strach prvních dvou týmů. Měla by z mého pohledu větší vliv na přední příčky.

Reklama

Související témata: