Hlavní obsah

Inspirací Slavie je i Ajax. V Plzni spoléhají na zchátralý Strahov a vratkou psychiku sešívaných

Praha

Bitva o milióny, slávu a naději na Ligu mistrů dospěla do finiše! Čtvrtý titul v novodobé historii mají nadosah fotbalisté Slavie. Před posledním kolem nejvyšší soutěže vládnou Pražané dvoubodovým náskokem před Plzní. A drží všechny trumfy.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Josef Hušbauer, Michael Ngadjui Ngadeu a Mick Van Buren (všichni ze Slavie) po vyhraném zápase v Mladé Boleslavi.

Článek

Ještě nikdy od rozdělení federace se nestalo, aby lídr soutěže po devětadvaceti kolech v závěrečné bitvě náskok ztratil a první pozici neuhájil. Ovšem svěřenci Jaroslava Šilhavého se pro duel s Brnem musí přesunout na nehostinný Strahov, protože v domovském Edenu jsou nasmlouvána hudební představení. A stěhování na „větrnou hůrku" může představovat jisté úskalí. Sešívaní zde v minulosti zažili kupříkladu úspěch v podobě postupu do Ligy mistrů, ale i velké krachy...

„Slavia zde v minulosti hrála, nejde o neznámé prostředí. Určitě nás stěhování neovlivní, abychom podali špatný výkon. Naopak, chceme se inspirovat zápasem proti Ajaxu, v němž Slavia na Strahově vybojovala postup do Ligy mistrů," prohlásil odhodlaně Jaroslav Šilhavý, trenér Pražanů.

Sám musel na stadiónu, kde se jeho svěřenci od úterý na poslední duel sezóny chystali, překousnout obrovské zklamání. Coby asistent trenéra Žižkova zde sahal po mistrovské korunovaci, ovšem těsná prohra v duelu se Slavií ho o titul obrala.

Teď má za úkol nabudit kabinu. Jeho svěřenci se v posledních duelech většinou topili v nervozitě. Tlak na ně doléhal ze všech stran. A nyní vše dostoupilo vrcholu. Už po předešlém zápase juchali, jenže euforii zchladila zpráva z Brna, kde Krmenčík vystřelil Plzni v nastavení výhru. Zklamání bylo obrovské. „Touha a motivace na naší straně je daleko vyšší, než v případě Brna," nepřipouští si Šilhavý zakolísání.

Kdo bude mistrem
Když Slavia zvítězí, má jistotu korunovace bez ohledu na výsledek Plzně.
Pokud Slavia remizuje či prohraje a Plzeň získá maximálně bod, bude mistrem Slavia.
Slavia remizuje či prohraje, Plzeň porazí Jihlavu a bude slavit, protože pro ni hovoří vzájemné zápasy.

Ovšem jen minimum hráčů jeho kádru má zkušenosti s bitvou o všechno, což může být výhoda Západočechů. Navíc ani podpora fanoušků na stařičkém Strahově s atletickou dráhou, kde byla dramaticky z bezpečnostních důvodů snížena kapacita tribun z devatenácti tisíc na 12 300, nebude tak masivní jako v Edenu.

„Fakt, že Slavia nehraje na vlastním stadiónu, může hovořit v její neprospěch. Navíc to její hráči nemusí zvládnout v hlavě. A k tomu je třeba připočíst, jak silné je Brno," vypočítává plzeňský trenér Zdeněk Bečka důvody, proč by měl jeho tým získat třetí titul v řadě.

Každopádně pokud Slavia zvítězí, bez ohledu na výsledek Plzně bude slavit. Jestliže by remizovala a Plzeň v souběžně hraném utkání získala tři body, poputuje titul na západ Čech. Bilance ze vzájemných zápasů hovoří pro Viktorii. Pokud však Západočeši nebudou stoprocentní, připadne primát Pražanům.

Kdy se hrálo o titul v 30. kole
2001/02: 1. Liberec 64, 2. Žižkov 63. Bohemians v posledním utkání sezóny porazili Liberec 2:1, jenže Žižkov nejtěsnějším možným rozdílem 0:1 podlehl Slavii na Strahově. Tehdy Viktorii vedl Jaroslav Šilhavý, nynější trenér Slavie.
2006/07: 1. Sparta 59, 2. Liberec 58. Sparta doma rozdrtila 5:0 Most, Liberec utrpěl čtyřbrankový příděl v Mladé Boleslavi a klesl z druhé pozice na čtvrtou, protože se přes něj dostali přemožitelé i Slavia.
2007/08: 1. Slavia 59, Sparta 57. Sparta prohrála v Liberci, a tak Slavii nevadilo, že při návratu do Edenu ztratila v poslední minutě ztratila výhru nad Jabloncem (2:2).
2009/10: 1. Sparta 59, 2. Ostrava 59, 3. Jablonec 58. Sparta porazila 1:0 Teplice gólem Řepky. Ostrava jen remizovala v Příbrami, a tak místo ligového titulu smutnila, protože Jablonec doma pokořil České Budějovice a prosmýkl se na druhé místo.
2011/12: 1. Liberec 65, 2. Plzeň 62. Liberec hostil v posledním kole Plzeň a nesměl prohrát. Hostující Darida s Wagnerem trefili tyč, v brance domácích navíc čaroval Bičík, a tak po bezbrankové remíze slavil Liberec.
2012/13: 1. Plzeň 62. 2. Sparta 60. Sparta porazila doma Duklu, ale Plzeň bez větších potíží triumfovala na hřišti sestupujícího Hradce

Reklama

Související témata: