Hlavní obsah

Rušné přestupové léto? Sparta se musí teprve rozhodnout, avizuje italský kouč

Praha

Avizovaná informace je od soboty skutečností. Fotbalové Sparty se na startu nové sezóny chopí italský trenér Andrea Stramaccioni. Přivede si několik krajanů do realizačního týmu, řada změn se pak dá očekávat také v kádru prvního týmu. "Hráče Sparty znám z působení na evropské a mezinárodní scéně nebo z utkání Evropské ligy s Interem. Utkání jsem viděl dostatek. Se sportovním ředitelem potřebuji pořádně probrat soupisku a plán, proto nechci předesílat, co nás čeká," říká italský kouč v prvním rozhovoru pro klubový web.

Foto: sparta.cz

Tady je teď Italovo... Andrea Stramaccioni přebírá fotbalovou Spartu.

Článek

Příliš detailních informací zatím od italského trenéra nečekejte. "Nejdřív si chci udělat přesný obrázek o situaci," zdůrazňuje Andrea Stramaccioni.

Italská media spekulují o hráčích, kteří by mohli Spartu posílit. Její nový kouč ovšem nechce potvrdit, zda Letnou čeká rušné léto. "O tom se teď musíme rozhodnout. Sparta má svou vizi i plány týkající se mladých hráčů. Navíc by se měla pokusit získat nejlepší hráče v zemi, ale můžeme si pomoci i cizími hráči. Ale ještě je brzo, musíme strategii probrat s vedením."

Stramaccioniho doplní kolegové z Itálie. Není však vyloučeno, že je doplní někteří členové dosavadního realizačního týmu, který v čele s Petrem Radou po sobotním duelu na Slovácku skončil.

"Klub jsem požádal o asistenta, vedoucího týmu a další pozice. Společně jsme se rozhodli pro mix. Samozřejmě, mám svůj tým, který potřebuji, abychom mohli pracovat na naší filozofii. Vím ale moc dobře, jak důležité je mít českého člena v realizačním týmu. Na tom jsme se shodli a zvolíme pravou kombinaci," líčí Ital.

Pomalu se začíná učit česky

Pokud jde o kádr, nový trenér by měl těžit i z vynikající sparťanské mládeže. "Jak určitě víte, pocházím z mládežnických akademií AS Řím a Interu Milan. Vím, jak důležitá pro klub může akademie být. S mladými hráči je ale třeba pracovat chytře a mít cit dát jim šanci v pravý čas. Protože jak rychle se mohou do prvního týmu dostat, tak rychle z něj mohou vypadnout," připomíná Stramaccioni.

Minimálně na začátku může situaci v kabině komplikovat jazyková bariéra. "Předně, sám se pomalu začínám učit česky. Třeba v Aténách to pro mě bylo velmi složité. Zaprvé jsem tam neměl tolik času na přípravu, zadruhé je řečtina velmi složitá i vzhledem k písmu. Nemohu slíbit, že budu mluvit česky, ale jistě budeme mít překladatele. Já sám se budu pomalu, ale jistě učit. Nejen kvůli hráčům, vnímám to jako vyjádření respektu k zemi," slibuje kouč, pro něhož je Sparta velkou výzvou.

"Jednání byla dlouhá, ale od samého začátku jsem pochopil ambice a ideu pana Křetínského, směřující k tomu, aby byla Sparta znovu úspěšná. Proto jsme si padli do oka," říká Stramaccioni.

Během pondělí odtajnila Sparta první hráčskou posilu. Ze Zlína se na pražskou Letnou stěhuje srbský záložník Vukadin Vukadinovič.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice