Hlavní obsah

Trenér Kodaně se do mě zamiloval, říká slávista Lüftner

Robert NeumannSport.cz

Ve Slavii byl obránce Michael Lüftner sotva pět měsíců a s červenobílými slavil mistrovský titul. Navíc si během jara „vyhrál" zahraniční angažmá, od podzimu bude oblékat dres dánského mistra FC Kodaň. „Tenhle půlrok je pohádka," raduje se 23letý stoper, jenž je klíčovou oporou české jednadvacítky, která se chystá na mistrovství Evropy.

Foto: archiv Martina Hrdličky

Obránce Slavie Michael Lüftner odejde po sezoně ze Slavie do dánského FC Kodaně. Na fotce pózuje se svým agentem Martinem Hrdličkou a trenérem i sportovním ředitelem klubu Ståle Solbakkenem.

Článek

Proběhlo jaro podle ideálního scénáře?

Vyšlo to neskutečně. Když jsem v zimě přicházel, věděl jsem, že budeme hrát o titul. Jenže tohle je pohádka. Je to strašně rychlé. Od chvíle, co jsem podepsal se Slavií smlouvu, jde všechno nahoru. Získal jsem titul, přestoupil jsem.

Vzhledem k červnovému EURO jednadvacítek jste zimní přesun zvažoval. V Teplicích jste měl své jisté, v napěchovaném kádru Slavie jste šel do nejistoty. Oddechl jste si, že všechno skvěle klaplo?

Jakmile jsem se pro Slavii rozhodl, ani na chvíli jsem o tomto kroku nezapochyboval. Nakonec jsem prožil fantastický půlrok. Jsem přesvědčený, že jsem se posunul o čtyřicet procent nahoru. Slavia mi jedině pomohla. Díky ní jsem přestoupil do Kodaně, díky ní můžu mít i lepší pozici v jednadvacítce. Ukázal jsem, že zvládám hrát pod tlakem.

Během jara se v jeden okamžik mluvilo o tom, jestli trenér Šilhavý nevrátí do středu obrany zkušeného Jiřího Bílka. Ani tehdy jste neměl pochyby?

Nebál jsem se. Vím, co se děje v kabině, trenér se mnou pravidelně mluvil. Černé myšlenky jsme měl pouze po vzpomínaném Jablonci. Jinak po každém utkání mi trenér říkal, že byl se mnou spokojený. To bylo pro mě zásadní.

Ohledně transferu do zahraničí, nechtěl jste počkat až po mistrovství Evropy? Turnaj je ostře sledovaný, mohl jste si třeba vyhrát lepší adresu...

S agentem jsme to zvažovali. Dali jsme si k sobě všechny plusy a mínusy. Znovu jsem se sešel s panem Lavičkou, který mi sdělil svůj názor. Nakonec jsme se rozhodli, že podepíšu Kodani. Byly tam dva silné důvody.

Jaké?

Když jsem byl v Kodani na jednání, trenér Solbakken mi v nadsázce řekl, že se do mě zamiloval. Je ideální, pokud vás chce do týmu přímo trenér. Druhým důvodem, proč jsem kývl, je fungující klub. Kodaň třikrát v řadě hrála Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. Je nejlepší v Dánsku, je na evropské scéně konkurenceschopná.

Myslíte na Ligu mistrů?

Věřím, že si ji zahraju. Klub už angažoval nového útočníka, přijdou další skvělí fotbalisté. Kádr bude nabitý. Kodaň možná v Česku nemá takový zvuk jako německá mužstva. Je však rovnocenná minimálně s polovinou bundesligy.

Kdy se máte hlásit v Kodani?

Příprava začíná dvacátého června, to budu ještě na mistrovství Evropy. Po šampionátu dostanu tři, čtyři dny volna a odcestuji za Kodaní na soustředění do Rakouska. Dovolenou tedy nebudu mít prakticky žádnou. V Dánsku je ale dlouhá zimní přestávka, trvá měsíc a půl. Vynahradím si to plně v prosinci a v lednu."

Nyní vás čeká EURO jednadvacítek. V základní skupině narazíte na Němce, Italy a Dány. Jak vidíte postupové šance?

Naše skupina je oprávněně nazývána skupinou smrti. Němci jsou jedním z nejlepších týmů, které na turnaji budou. Italové i Dánové jsou obrovsky silní. Jenže my také! Postoupili jsme z kvalifikace přes Belgii, máme skvělého trenéra, skvělé individuality. Předvádíme dobrý fotbal. Ze skupiny může postoupit úplně každý. Rozhodovat podle mě bude hned první zápas s Německem. Pokud se nám výsledkově vydaří, budeme mít solidně nakročeno dál.

Po povedené kvalifikaci se ozývají hlasy, které lvíčata posouvají do boje o medaili. Cítíte, že se to může povést?

To nechci soudit. Ale nemůžu nevzpomenout, jak nás přes startem kvalifikace různí odborníci považovali za nejslabší jednadvacítku za posledních deset let. Podle mého názoru jsme nyní tak silní, že jsme možná nejsilnější jednadvacítka za posledních deset let. Polovina kluků, kteří absolvovali kvalifikaci, je už v zahraničí. A další tam zamíří. Kdy jindy bychom měli uspět na mistrovství Evropy, když máme v mužstvu takové individuality jako jsou Patrik Schick nebo Vašek Černý? Když zvládneme skupinu, mohlo by se to povést.

Reklama

Související témata: