Hlavní obsah

Kroměřížský soud se znovu zabýval korupční aférou Synotu

KROMĚŘÍŽ

Kroměřížský soud se v úterý znovu zabýval korupční aférou někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot. Na konci ledna soud uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50 000 do 300 000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. Krajský soud, k němuž se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil zpět do Kroměříže.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Soudce kroměřížského soudu Karel Rašín (vlevo) při zahájení líčení v korupční aféře FC Synot.

Článek

Důvodem byla hlavně skutečnost, že soud krátil právo na obhajobu obžalovaného Ivo Valenty. Okresní soud sice obdržel prostřednictvím Valentova obhájce Tomáše Sokola žádost, aby se líčení konalo v jeho nepřítomnosti, v několika případech ale ve spisu chyběly doručenky. Valenta tak teoreticky neznal termíny líčení.

Hlavní líčení se uskutečnilo v pondělí a dnes, pokračovat se bude na začátku září, kdy by podle soudce Karla Rašína mohl zaznít verdikt. "Měli jsme závazný pokyn od odvolacího senátu zopakovat důkazy, které byly provedeny u hlavních líčení, kde byly problémy s doručenkami u obžalovaného Valenty," řekl dnes Rašín.

Odposlechy jsou hlavním důkazem

Soud tak opětovně vyslechl některé svědky, znovu zazněly i listinné důkazy. "V září budeme pokračovat výslechy dalších svědků, znovu přehrajeme také odposlechy," uvedl Rašín. Soud si v září vyčlenil na líčení čtyři dny. "Žaloba žádné nové návrhy na doplnění dokazování nemá," řekl dnes státní zástupce Pavel Pukovec.

V září soud s největší pravděpodobností vyslechne také soudce Aleše Dufka, který nařídil odposlechy. Obhájce Václava Zejdy Karol Hrádela opakovaně poukázal na jeho možnou podjatost. Krajský soud upozornil na to, že v rozsudku nebylo dostatečně zdůvodněno, proč Rašín považuje odposlechy za legální. Odposlechy jsou přitom hlavním důkazem.

Tři funkcionáři a sedm rozhodčích se podle lednového verdiktu soudu dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Mezi obžalovanými jsou bývalý majitel klubu Ivo Valenta a někdejší funkcionáři Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Před soudem stanuli také rozhodčí Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Eduard Cichý, Petr Řehoř, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký.

Reklama