Hlavní obsah

Nový trenér Baníku chce do týmu kamaráda z Vigantic: Volám mu skoro každý den

Ostrava

Mohl kývnout na nabídku Zlína a těšit se na Evropskou ligu. Trenér Radim Kučera ale zvolil jinou cestu na trenérské výsluní. Po dvou letech v druholigovém Znojmu si pro své první angažmá v nejvyšší soutěži vybral Baník Ostrava, který se po roce vrátil do první ligy.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nový trenér Baníku Ostrava Radim Kučera.

Článek

Zatím jste jako hlavní trenér vedl pouze béčko Sigmy a dva roky Znojmo ve druhé lize. Není Baník příliš velké sousto?

Nějak začít musím, ne? (smích). Tři roky jsem působil ve druhé lize, chviličku jsem dělal asistenta i v první. Řeknu to takhle: Myslíte si, že pro Juliana Nagelsmanna, který začal trénovat německý Hoffenheim ve 27 letech a předtím trénoval jenom mládež, bylo velké sousto trénovat bundesligový mančaft? Mě je 43 let. Jestli je Baník velké sousto, se mi teď těžko vyhodnocuje.

Takže to také berete především jako výzvu?

Přesně tak. Mám rád velké výzvy a jednu takovou jsem teď přijal. Působil jsem v profesionálním fotbale hodně dlouho, i když zatím hlavně jako hráč. Zkušenosti ale nějaké mám, poznal jsem různé typy manažerů a trenérů. Pro někoho můžu být rychlokvaška, pro jiného přicházím do první ligy v pravý čas. Nechci říkat, že jsem si to za odvedenou práci ve Znojmě zasloužil, ale zájem o mě byl ve třech klubech a jednou jsem začít musel.

Jedním z klubů, který o vás stál, byl Zlín. Proč jste nezamířil tam?

Měli jsme jednu schůzku, ale bylo to spíše jen takové oťukávání. Jednali jsme o nějakém složení realizačního týmu a možná to ztroskotalo na tom, že jsem si chtěl přivést dva asistenty. Mnohem intenzivněji než se Zlínem, jsem jednal s Jihlavou, kde už to mělo i konkrétní obrysy. Až pak přišel Zlín a úplně naposledy Baník, kde jsem se nakonec dohodl.

Ve Zlíně jste mohl hrát Evropskou ligu. To vás nelákalo?

To je pravda, ale opravdu kontakt s nimi byl spíše takové oťukávání. Nedostalo se to do takové fáze jako v Jihlavě, nebo v Baníku Ostrava.

Co nakonec rozhodlo? Fanoušci, značka Baník?

Baník přišel sice s nabídkou jako poslední, ale byl hodně konkrétní. Baník je velká značka, klub s obrovskou tradicí. Neméně podstatné bylo také fotbalové prostředí, které v Ostravě panuje. Měl jsem možnost proti Baníku v minulé sezóně dvakrát hrát a obě utkání byla vyprodaná. Věřím, že tohle budu zažívat i v první lize. Baník si prošel těžkými časy, ale teď nás čekají ty lepší, a to mě láká. Baník je pro mě tím správným tipem.

V jarní části druhé ligy Baník nedominoval a objevily se pochybnosti, zda stávající kádr na první ligu má. Jaký na to máte názor?

Každý na to může mít svůj názor. Pravdou ale je, že ten tým se dával dohromady až po sestupu. Stál před ním těžký úkol se vrátit a Baník to splnil, i když byl pod tlakem. Minulá sezóna pro něj nebyla jednoduchá. Každé mužstvo nicméně potřebuje po postupu posílit a my v tomhle nebudeme jiní.

Už víte, na kterých postech především?

Potřebujeme útočníka, středního obránce a záložníka a beru i krajního záložníka. Chci vytvořit silnou osu týmu. Rád bych přivítal čtyři až šest nových hráčů. Nechci ale tým hanit. Svou kvalitu má a jsou tu i talentovaní hráči, i když ti na jaře tolik nehráli a sázelo se hlavně na zkušenost. Podíváme se i na borce, kteří se vracejí z hostování, uděláme si obrázek. Nicméně už asi vím, kde nás tlačí bota, hráče jsme si vytipovali a jednáme s nimi. Jsme domluveni s majitelem i sportovním ředitelem Vrťem, že posílíme a bude to posílení kvalitní.

Jednou z posil by mohl být Milan Baroš, který je stejně jako vy rodák z valašských Vigantic.

Každý Ostravák by si přál znovu vidět Milana Baroše v dresu Baníku. I já jako trenér a také jako jeho kamarád si to přeju. A ne jenom kvůli jeho jménu. Milan v závěru sezóny v Liberci podával velmi dobré výkony a jsem přesvědčený, že má ještě co nabídnout. Bylo by nejlepší, kdyby profesionální kariéru končil tam, kde ji začal, tedy v Baníku. Děláme pro to všechno.

O jeho příchodu se hovořilo už před minulou sezónou, ale ztroskotalo to na tom, že kouč Petržela odmítal, aby hráč trénoval v Praze a dojížděl jen na utkání.

Telefonujeme si s Milanem téměř každý den a lakám ho do Ostravy. Ale vzdálenost mezi Ostravou a Prahou je ten nejzásadnější problém. Má rodinu, dva malé kluky, kterým se věnuje a které vozí na tréninky. Toho se nechce vzdát. Věřím, že tohle nějak překlene a najdeme společnou cestu.

Prý máte zájem máte i o olomouckého Šindeláře, kterému v Sigmě skončila smlouva.

Tohle můžu potvrdit. Je to jedna z vyhlédnutých posil.

Už máte jasno, koho naopak nebudete chtít?

Odešel Nerad, kterému skončilo hostování z Jihlavy a do Karviné se vrací útočník Urgela. Zbytek týmu by měl zůstat téměř kompletní.

Váš předchůdce Vlastimil Petržela nebyl vyhozen, nýbrž „povýšen" do funkce poradce majitele Václava Brabce. Nebude to pro vás těžká situace, mít nad sebou ve vedení klubu svého předchůdce?

To netuším. Já mám svůj realizační tým a na starost věci okolo mužstva. Bylo mi řečeno, že pan Petržela bude konzultant majitele, nic bližšího o jeho práci nevím.

Budete za ním chodit pro rady?

Má bohaté zkušenosti, ale já mám svůj styl trénování i svou vizi. Rád si půjdu svou cestu.

Se Znojmem jste se loučil utkáním proti Baníku. Přemýšlel jste o tom, co by se dělo, kdybyste Ostravu obral o body a zhatil jí tak vysněný postup? Možná byste se trenérem Baníku nestal, že?

To nevím. Nad tím jsem tedy nepřemýšlel (smích). Ale v době, kdy jsme v Ostravě hráli, ve Znojmě netušili, že chci skončit. A nabídku od Baníku jsem dostal až později.

Ve Viganticích žije také bývalý obránce Baníku i reprezentace René Bolf. Lákáte jej také ke spolupráci?

Ano, jsem s ním v kontaktu. On má sice teď mateřské povinnosti, ale v sobotu jsem se s ním potkal na fotbale Vigantice-Provodov a dvě hodiny jsme si povídali o fotbale a o Baníku. Stále je jeho velký fanda, angažuje se u týmu U15. Stejně jsem ale v pátek seděl i s Markem Jankulovskim. Chci vědět o klubu, do kterého jdu, všechno. S těmito kluky vycházím dobře a budu jenom rád, když mi budou nápomocni.

Reklama

Související témata: