Hlavní obsah

Zájem Slavie mě těší, ale nikam se bezhlavě nehrnu, říká karvinský Panák

Karviná

Jako raketa vystřelila vzhůru v minulé sezóně kariéra 21letého karvinského záložníka Filipa Panáka. Na jejím začátku nepatřil ani do základu nováčka první ligy, na jejím konci bojoval o nominaci reprezentační jednadvacítky na právě probíhající EURO v Polsku a jedná o přestupu do Slavie Praha. „Ten zájem mě těší, ale nikam se nehrnu. Jsem v Karviné spokojený,“ říkal na prvním tréninku před novou sezónou odchovanec příborské kopané Panák.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Filip Panák. Zůstane i v příští sezóně v Karviné?

Článek

Minulou sezónu začínal na lavičce a končil ji jako člen reprezentačního výběru do 21 let. Už jste to vstřebal?

Byla to určitě přelomová sezóna. Začal jsem pravidelněji hrát, nastupoval v Karviné v základní sestavě. Jinak, než nejlepší sezónou to nejde nazvat.

Navíc o vás stojí úřadující český mistr...

Konkrétně se mnou nikdo nejednal, jde to přes mého manažera. Ale ten zájem mě těší. Slavie je Slavie. Momentálně je to jeden z největších, ne-li největší klub v Česku.

Přípravu jste začal v Karviné, znamená to, že se přestup do Slavie odkládá?

To nevím, možná se jedná, ale jsem klidný. Je mi to vcelku jedno. Buď se něco vymyslí, nebo zůstanu v Karviné. Jsem tady spokojený.

Ale ve Slavii byste mohl hrát třeba Ligu mistrů. Troufl byste si?

Troufl. Kdybych si nevěřil, tak dneska nejsem ani v Karviné.

Nebyl by to příliš velký skok? Sám jste říkal, že teprve v této sezóně jste se uchytil v základu Karviné.

Asi ano, ale proč to nezkusit. Do kterého jiného klubu bych měl chtít jít než do Slavie, která je nyní nejlepší. Proto přece hraju fotbal, abych se posouval výše a hrál co nejlépe. Ale třeba se mi tohle podaří i s Karvinou. Je to tady perfektní. Všechno, na co si vzpomeneme, tu máme. Parta je skvělá a fotbal se tady dělá skvěle.

Zní to, jako by se vám z Karviné zase tolik nechtělo.

Bezhlavě se nikam neženu. Máme v Karviné kvalitní tým a chtěl bych tady pokračovat.

Jste teprve na startu přípravy, už ale tušíte, na co byste si ve druhém ligovém roce se spoluhráči chtěli troufnout? Bude to hra o záchranu, nebo o vylepšení 10. příčky?

Říká se, že druhá sezóna je pro nový tým vždycky nejtěžší. Na to ale nehledíme, budeme chtít přinejmenším navázat na ten minulý rok, kdy se nám vedlo jak výsledkově, tak herně. Byly tam i slabší momenty, ale to potká každého.

Do minulé sezóny jste šel jako hráč na hraně sestavy, nyní patříte do základu. Bude těžké se v něm udržet?

Bezesporu ano, protože určitě přijdou noví hráči, kteří budou chtít taky hrát v základní sestavě. Bude nás hodně a bude to těžké, ale budu se v sestavě chtít udržet se stejným úsilím, s jakým jsem se do ní minulou sezónu dostal.

Kdyby se v závěru sezóny všechno sešlo, mohl jste být nyní na EURO do 21 let v Polsku. Nemrzí vás trochu, že jste se mezi vyvolené nedostal?

O zklamání nemůže být vůbec řeč. Pozvánku odjet na soustředění jsem dostal na poslední chvíli a neměl jsem ani moc čas to prožívat. Spíše jsem se snažil si to hlavně užít. Byl jsem za tu šanci především šťastný. Ukázalo mi to, kde mám ještě rezervy a beru to jako zkušenost do další práce.

Ani když jste dal hned při prvním reprezentačním startu gól, tak jste nezacítil šanci?

Ne, ne. Byla to opravdu hezká premiéra, ale já jsem si opravdu ten týden hlavně užíval. Hrál jsem s kluky, kteří jsou v Česku v téhle kategorii nejlepší a jsem moc rád, že jsem se s nimi mohl konfrontovat.

Reklama

Související témata: