Hlavní obsah

Chceme navázat na minulý ročník, avizuje teplický asistent Nečas po startu přípravy

Josef PešoutSport.czPrávo

Zúročit bohaté hráčské, ale už i narůstající trenérské zkušenosti se snaží někdejší fotbalový reprezentant Radim Nečas v prvoligových Teplicích. Po boku hlavního kouče Daniela Šmejkala vstoupil v roli jeho asistenta do svojí druhé sezóny v ambiciózním severočeském klubu. „Chceme navázat na minulý ročník,“ poznamenal Nečas k nejbližším plánům pátého celku uplynulé sezóny v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Asistent teplického trenéra Radim Nečas.

Článek

S trenérem Danielem Šmejkalem jste přišli společně do Teplic před rokem a nyní už máte za sebou docela úspěšné období. Jak se vám tady pracuje?

S Danem jsem spokojený a doufám, že i on se mnou (úsměv). Vycházíme navzájem dobře, máme podobné názory a myslím, že naše spolupráce je výborná.

Převažuje v Teplicích po pátém místě v tabulce první ligy zklamání z tzv. nepohárového umístění, nebo už veškeré odhodlání směřujete do další sezóny?

Zklamání? Takhle bych to neřekl. Ale mrzelo nás to. Určitě jsme cítili, že nám chyběl krůček do pohárové Evropy. Tedy bod od čtvrté příčky, a taky jsme doufali, že by se mohlo za jistých okolností postupovat i z pátého místa, pokud by se jinak vyvíjel závěr domácí pohárové soutěže. Celkově jsme ale odvedli velký kus práce a sezóna se nám podle mého názoru hodnotila dobře.

Evropské poháry jste zažil nejprve jako hráč v několika klubech, potom i jako asistent trenérů v Liberci. Vzpomenete si na to?

Při mém působení ve Slovanu Liberec jsme startovali v pohárech za trenéra pana Ladislava Škorpila. Dělali jsme mu v letech 2007-2009 asistenty s Lubošem Kozlem. Pro mě to byla velká škola a zkušenost. Sehráli jsme dobré zápasy, ale i takové, na které bych raději zapomněl (úsměv). Tehdy jsme prohospodařili třígólový náskok s Dinamem Bukurešť. To se dlouho připomínalo. Pak v roce 2012 po mistrovském titulu Liberce jsem byl asistentem tehdejšího trenéra Jardy Šilhavého, když Slovan usiloval v předkolech o postup do Ligy mistrů.

Co ve vás evokuje ohlédnutí za dřívější asistentskou érou v Liberci?

Říkám, že je vždycky příjemné hrát evropské poháry. A bylo by to skvělé, kdyby se něco povedlo i Teplicím. Po loňském pátém místě máme touhu na něj navázat.

Jak byste charakterizoval teplické mužstvo na startu letní přípravy?

Jsou tady kvalitní hráči. Ale začíná nová sezóna. A kádr se zatím trošku obměňuje, někteří fotbalisté odcházejí a někteří ještě přijdou. Doufáme, že si to sedne.

Vnímáte předpovědi, že kluby jako Slavia, Plzeň a Sparta mohou znovu ovládnout špici ligového fotbalu?

Tyto týmy by měly být silné podle toho, kolik investují prostředků. A silné určitě budou. Je to jejich politika a strategie. My si jedeme to svoje a snažíme se hrát co nejlépe.

Co očekáváte od letní přípravy?

Prvních čtrnáct dní bude příprava trošku fyzicky náročnější. Hráči to ale znají a vědí, co je čeká. Na hlubší úvahy je čas. Uvidíme, jak se bude příprava vyvíjet, nicméně tradičně platí, že důležitý je pokaždé už začátek sezóny.

Reklama

Související témata: