Hlavní obsah

Letci, pozor! Za simulování bude hrozit stopka až na dva zápasy a pokuta

Praha
Aktualizováno

Několik velmi diskutovaných případů z jarní části ligové soutěže pomohlo zacelit mezeru v řádech. Ligová fotbalová asociace vypracovala návrh novely disciplinárního řádu, který by měl umožnit od nadcházející sezóny dodatečně trestat hráče za simulování. Každý z vyhlášených letců by si tak měl rozmyslet, jestli znovu zkusí oklamat rozhodčího nafilmovaným pádem. LFA se nechala inspirovat vzorem anglické Premier League.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tady jsem pánem já! Rozhodčí Pavel Julínek během utkání Dukla - Hradec Králové.

Článek

Návrh novely disciplinárního řádu, který Ligová fotbalová asociace předložila Fotbalové asociaci České republiky, bude schválen na nejbližším Výkonném výboru FAČR. V praxi tento akt dává možnost disciplinární komisi spadající pod LFA od nadcházející sezóny dodatečně trestat hráče za simulování.

„Stávající disciplinární řád neumožňoval trestat simulování jako případ narušení řádného průběhu hry. To se díky této novele změní. Pro disciplinární komisi je to nástroj, jak podobné chování z profesionálních soutěží vymýtit," kvituje předseda disciplinární komise Richard Baček.

Simulujícím hráčům hrozí kombinované sankce. Může jít o trest zákazu činnosti až na dvě soutěžní utkání a uložení peněžité pokuty.

„Je to významný posun v boji proti nešvaru, který se v poslední době objevil nejenom v české nejvyšší soutěži. Očekávám, že si díky novelizaci disciplinárního řádu, každý z hráčů na hřišti rozmyslí, zda spadnout či akci dokončit," komentuje novinku Dušan Svoboda, předseda LFA.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava