Hlavní obsah

Pražská S se trumfují na maximum. Dejme si derby šestnáct na šestnáct, navrhuje Tvrdík

Aktualizováno

Kam až chtějí nákupy cizinců vyšroubovat!? Fotbalová Sparta se v létě pustila do masívní obměny kádru a mistrovská Slavia nezůstává pozadu. Během úterý představila příchod tří nových cizinců, čímž zareagovala na sedm letenských zahraničních akvizic v celkové hodnotě 165 miliónů korun. Primární důvod je jasný - šampión příštího ročníku české soutěže by měl postupovat přímo do Ligy mistrů.

Bude hrát Slavia se Spartou 16 na 16?Video: Sport.cz

 
Článek

Fotbalová Slavia hlásí zvučné posily

Letenští skončili v poslední ligové sezóně až třetí za Slavií a Plzní. Přikročili proto k revolučnímu kroku - angažovali italského kouče Stramaccioniho s jeho početným štábem a pořídili mu zatím sedm posil, samé cizince.

Pro oba největší domácí rivaly je to hozená rukavice.

„Brnkneme naproti na Spartu, ať odehrajeme derby šestnáct na šestnáct. Proč ne, vždyť pravidla se mění... Každopádně už teď je jasné, že kdo chce vidět příští derby naživo, jako jedinou jistotu bude mít koupit si permanentku," usmívá se slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Sešívaní získali tři hvězdné cizince. Před kvalifikací Ligy mistrů angažovali dva ofenzivní záložníky - dosavadního kapitána Petrohradu Portugalce Dannyho a Turka Halila Altintopa z Augsburgu, na testech pak uspěl ukrajinský reprezentant Ruslan Rotaň.

Konkurence žene šampióny dopředu

V Edenu věří, že chemie mistrovského týmu nebude narušena.

„Konkurence žene tým dopředu. Všichni tři noví cizinci jsou skromní, udělali na mě velký dojem. Ruslan už s námi trénuje, a když je třeba, bere branku uklidit jako první... Naše kabina je zdravá, všechno do sebe zapadne," ujišťuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Nevylučuje, že kompletní trojlístek zkušených cizinců zařadí rovnou do základní sestavy. „Když jsme si je vytipovali, nevěřil jsem, že se tady mohou objevit všichni najednou. Ale zázrak se podařil. Představují obrovskou kvalitu. Samozřejmě si dovedu představit, že nastoupí všichni najednou, proto také přicházejí. Pomohou nám překlenout nervozitu z pohárů, která byla na některých našich hráčích znát, když šlo v minulé sezóně do tuhého," poukazuje Šilhavý.

Slavia má prodejem pětice Barák, Lüftner, Pavlenka, Mihalík a Mikula jistý příjem 250 miliónů korun. „Od majitelů máme svolení je reinvestovat do posil - a zatím jsme částku ani nevyčerpali," kalkuluje Tvrdík.

Sparta za chvíli složí celou novou kabinu...

Takže opravdu žádný strach ze změny atmosféry a vztahů v kabině?

„Nic negativního nehrozí. Podívejte se na Spartu - za chvíli složí celou novou jedenáctku, pomalu celou novou kabinu. A asi jsou o razantním kroku přesvědčeni. Jejich nákupy budí respekt," srovnává šéf Slavie.

Protějšek konkurenčního klubu Daniel Křetínský mu prý před časem řekl, že Sparta zdvojnásobila svůj rozpočet.

„Mně to nevadí, jen ať se posilují. Potřebujeme víc těžkých zápasů v lize, potřebujeme zlepšit národní pohárový koeficient. A už se opravdu těším na derby. A dál věřím, že Spartu znovu porazíme," zdůrazňuje Tvrdík.

Reklama