Hlavní obsah

Potvrzeno: Polák Listkiewicz bude českým sudím vládnout i další rok

Aktualizováno

Momentální vládce nad českým fotbalem Roman Berbr se sice netajil a netají tím, že mu není ani trochu po chuti, když tuzemským rozhodčím vládne Polák, ale nakonec byl po jednání s představiteli Ligové fotbalové asociace i sponzory svolný ke kompromisu. Michal Listkiewicz tudíž zůstává předsedou komise rozhodčích, jejíž složení se pro nastávající ligový ročník rovněž nemění. Strahovská generalita, v níž Berbr jako místopředseda zasedá, stávající stav posvětila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Polák Michal Listkiewicz bude českým sudím vládnout i další rok.

Článek

Avizovaná válka, v níž mělo jít o komisi rozhodčích a jejího šéfa, se tedy nakonec nekoná. Přitom hrozila, protože Berbr nechápal, proč má být další rok v jejím čele Polák Listkiewicz, když se po rezignaci Miroslava Pelty a zastavení toku státních peněz vyhlašují na Strahově úsporná opatření, propouští se zaměstnanci a snižuje rozpočet.

„O dvacet procent," potvrdil generální sekretář Rudolf Řepka.

Není přitom tajemstvím, že Listkiewiczův plat sto dvacet tisíc měsíčně (4700 euro), cestovné plus jeho další požitky s touto funkcí spojené strahovskou pokladnu neúměrně zatěžují. I proto dostal vyrozumění, že napříště už mzdu za výkon této funkce dostávat nebude.

Listkiewicz, který má v Praze k dispozici i auto, byt a zaměstnává i svého asistenta pobírajícího ze Strahova 1500 euro měsíčně byl ochoten přistoupit na snížení platu na polovinu. Do jednání se ovšem ve finále vložila Fortuna jako současný a hlavně budoucí sponzor českého fotbalu, stejně jako představitelé Ligové fotbalové asociace.

Fortuna prohlásila, že jí jde hlavně o tom, aby ..."v celém fotbale vládla transparentnost a férovost a v tomto duchu podporuje nezávislost komise rozhodčích, která v posledním roce odvedla velký kus práce." Dokonce přišla s tím, že bude Listkiewiczovi, kterého přivedl a do funkce instaloval expředseda Pelta, hradit v době úsporných strahovských opatření polovinu platu.

I proto došlo ke klidu zbraní a polský šéf a lidé z jeho komise budou pokračovat další rok. Pro ligové kluby rok obrovsky důležitý, neboť v nastávající sezóně půjde o přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů a tím spojené benefity ve výši přes 300 miliónů korun. Nikdo tudíž netoužil po převratných změnách a kroku do neznáma, když komise fungovala relativně bezproblémově.

Berbr sice v rozhovoru pro Sport prohlásil, že UEFA s prací a fungováním komise rozhodčích zdaleka tak spokojena není, do Prahy vyslala svou inspekci a v dohledné době shrne své závěry i písemně, jenže žádné psaní ze Švýcarska zatím na Strahov nedorazilo.

„Bylo nám sděleno, že zmíněný dopis přijde do konce týdne," informoval po zasedání výkonného výboru, na němž byla schválena i listina rozhodčích na nový soutěžní ročník, generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Listina sudích doznala jen drobných kosmetických úprav. Vrátil se na ni kupříkladu Ondřej Lerch, který se v sezóně 2015/16 zviditelnil přehmaty v zápase Olomouce s Plzní, kdy ukázal domácímu Hálovi dvě žluté, ale vyloučil kapitána Hanáků Vepřeka.

Reklama

Související témata: