Hlavní obsah

Danny, Altintop, Rotaň. Zázrak, kterému ani kouč Šilhavý nevěřil. Teď se s ním musí vyrovnat

Praha

Už na začátku přípravy avizoval, že se bundesligové Schalke nakonec postavilo proti transferu ukrajinské hvězdy Konopljanky do Edenu, smutku však rozhodně nepropadal. „Jednáme s jinou posilou. Není to taková megahvězda, jako Konopljanka, ale jejímu formátu se přibližuje,“ tvrdil kouč fotbalistů mistrovské Slavie Jaroslav Šilhavý. Sám netušil, že u jedné akvizice nezůstane a že mu klubové vedení přivede do kádru hned tři zářné plejery. Portugalského snajpra Dannyho, tureckého legionáře Halila Altintopa a k nám navrch kapitána ukrajinské reprezentace Rotaně. Jak trenér Pražanů tyto nákupy hodnotí? V čem vidí přednosti a sílu čerstvých posil? Co si od nich slibuje?

Foto: slavia.cz

Halil Altintop už je slávistou...

Článek

TRANSFERY, KTERÝM NEVEŘIL - Pravdou sice je, že Slavia na přestupech Baráka, Lüftnera a Pavlenky profitovala a od čínských majitelů dostala svolení, aby více než 200 miliónů korun investovala do nákupu nových posil, ale trenér nevěřil, že přijdou tak zvučná jména. „Opravdu jsem nevěřil, že by se mohli ve Slavii objevit. A navíc všichni tři, což považuji za zázrak. Už vzhledem k obrovské kvalitě, kterou všichni tři mají," přitakával Šilhavý.

PROČ ČECHY, PROČ SLAVIA - Časy se mění, ambice pražských „S" rovněž, o čemž svědčí i neustále se navyšující klubové rozpočty. Třeba v případě Slavie vyvolávají současné nákupy reminiscence na boom v Korbelových časech, kdy do starého Edenu mířili Biničové, Tatarčukové či Nečasové. „Oba pražská S mají silné majitelé, oba kluby mají tudíž velké finanční možnosti. Ambice a touhu uspět rovněž, což tyto nákupy umožňuje. A pak je zde ještě lákadlo, které zahraniční fotbalisty přitahuje, a tím je Praha," myslí si Šilhavý.

TŘI AKVIZICE A JEJICH MÍSTO V KÁDRU - Už teď vládne v kádru červenobílých konkurence, příchod Dannyho, Altintopa a Rotaně ji ještě zvýší. „Vytipováváme si a vybíráme posily tak, aby zapadly do kabiny. I v případě nových posil jsme se tím řídili a myslím, že jsme se nespletli. Přišli, hodně se zajímali o tým a jeho ambice, ani od jednoho jsem neslyšel, že by si nárokoval místo v sestavě. Naopak, svou skromností na mě udělali stejně velký dojem, jako svými kvalitami a tím, co během dosavadní kariéry dokázali," shrnoval slávistický kouč první dojmy.

JAKÝ JE ROTAŇ - Původně měl přijít jako Konopljankův ukrajinský parťák, když ale z transferu sešlo, nechali si ho v Edenu na testech. „A on s tím byl okamžitě svolný. A kdyby jen to, na tréninku se jako první chopil brankové konstrukce, když ji bylo třeba přenést z místa na místo. V pětatřiceti, po angažmá v Dněpropetrovsku. S testy, které jimiž se v našem hráčském kádru zařadil k nejlepším. V přípravě profík, obrovsky pracovitý a navrch skromný fotbalista ovládající balón levou i pravou nohou s perfektní kopací technikou, schopný dávat finální i předfinální přihrávky. Jeho místo je uprostřed zálohy, kam s ním počítám," hodnotil Ruslana Rotaně kouč Šilhavý.

JAKÝ JE DANNY? - Portugalec si udělal jméno nejen v ruském Zenitu Petrohrad, kde po příchodu z moskevského Dynama hrál devět let, ale i v národním týmu. „A přitom přišel a hned při prohlídce stadiónu prohlásil, že je lepší než v Petrohradu. Ve třiatřiceti je to velká individualita, ale neslyšel jsem od něho, zda se bude v našem systému všechno kolem něho točit a zda se bude hrát na něho. Přitom v práci s míčem, rychlosti, v tom, jak si nabíhá mezi útočníky a cpe se do zakončení, protože chce dávat góly, v tom všem je výborný. I jeho ale zajímaly v první řadě slávistické ambice," prozradil slávistický trenér.

JAKÝ JE ALTINTOP - Dvojče slavnějšího Hamita sledoval Šilhavý ještě v dobách, kdy vedl fotbalisty Liberce a hrál s nimi Evropskou ligu. „Tehdy jsem se byl podívat na utkání Augsburgu a Freiburgu ve snu by mě nenapadlo, že ho budu jednou trénovat. Zaujal mě, jak hraje pro mužstvo, nelibuje si v kličkách, ale naopak vyznává účelnost, jako podhrotový hráč dovede dávat i góly," shrnul své poznatky Šilhavý.

MÁ MÍSTO V SESTAVĚ PRO VŠECHNY TŘI? - Vlastně už za tři týdny začne kolotoč soutěžních zápasů, takže nebude jednoduché implantovat tři nové posily do sestavy. „Nejenže zvýší konkurenci, ale dovedu si představit, že budou hrát všichni tři v základní sestavě. Mají už něco odehráno, takže nám pomohou překlenout nervozitu, která s evropskými poháry přijde. Zákonitě, protože když šlo v závěru uplynulého ligového ročníku do tuhého, bylo na některých našich hráčích vidět, že jsou nervózní a jejich výkon není optimální. S posilami máme větší šanci naplnit ambice, které máme," připomíná kouč úřadujícího mistra.

DALŠÍ POSILA - I po zmiňovaných nákupech a dotaženém přestupu záložníka Daniela Trubače z druholigového Hradce Králové má Šilhavý další touhu. „Útočníka typologicky podobného, jako je Milan Škoda," naznačuje trenér, koho by rád v mužstvu ještě viděl, aby měl kam sáhnout, kdyby se jeho dvorní kanonýr zranil nebo se právě nepotkal s formou.

Reklama

Související témata: