Hlavní obsah

Vácha: Česká liga je pořád hodně podceňovaná. Hvězdy jsou pro ni dobrou vizitkou

Františkovy Lázně

Starousedlík obklopený davem nově příchozích. Tak si teď může ve fotbalové Spartě připadat záložník Lukáš Vácha. Letenští se vydali revoluční cestou a novému italskému kouči Stramaccionimu přivedli hned sedm zahraničních posil. Uměním bude složit z početného kádru fungující tým. „Struktura nového týmu se teprve vytváří,“ avizuje Vácha na závěr soustředění ve Františkových Lázních.

Sparta na soustředění ve Františkových LázníchVideo: Sport.cz

 
Článek

OPRAVENÁ VERZA - KADLEC- Sparta na soustředění ve Františkových lázních

Věříte, že české lize pomůže příval cizinců, kteří přicházejí nejen do Sparty, ale také do Slavie?

Především si myslím, že česká liga je pořád hodně podceňovaná. Teď do ní přicházejí velká jména. Zkušené hvězdy z národních týmů přinesou kvalitu, považuji je za dobrou vizitku ligy.

Během prvního soustředění jste zmínil, že v přípravě nastaly velké změny.

Trenér předeslal, že sice respektuje českou mentalitu, ale má svou filosofii, kterou na nás bude aplikovat. Italský dril je vidět - trénujeme jako v Itálii.

Jak se konkrétně projevuje?

Tréninky jsou hodně pestré. Novinkou je cross-fit, posilování s vlastním tělem, intervalové běhy a vše je hodně intenzivní. Jiné je nabírání kondice, jak co se týče běhání, tak herní kondice. Trenér je spokojený, jak jsme soustředění odpracovali.

Dalo se už něco vypozorovat také ohledně nových herních prvků?

Trenér po nás chce, abychom hodně komunikovali, což je důležité. Snaží se nás nutit do intenzivní komunikace, aby hráči ze zadních řad měli hru na povel. O herních věcech ale první soustředění moc nebylo.

Jak vlastně po přílivu dalších národností probíhá komunikace v týmu?

Fotbalová angličtina není tak náročná, zvládáme ji všichni. Cizinci se navíc zajímají, jak se základní pokyny na hřišti řeknou česky. Také trenér se chce učit česky a je na něm vidět, že se vždy naučí nějaká nová slovíčka a používá je.

Ale stejně, změn je spousta. Jak ovlivnily atmosféru v kabině?

Struktura nového týmu se teprve vytváří. Mám pocit, že hodně náročné první dva týdny přípravy nás stmelují. Konkurence je velká a každý z nás chce hrát, ale udržuje nás na špičkách. Jsme jeden tým a táhneme za jeden provaz.

Nebude přesto za dané situace těžké držet pohromadě?

Teď záleží na nás, na charakteru každého hráče. Skládačka z většího počtu národností funguje v jiných světových klubech. Věříme, že do sebe zapadne i u nás.

Spoluhráč Šural poznamenal, že teď už vlastně fungujeme v týmu se zahraniční parametry. Souhlasíte s ním, že je to dobrá zkušenost pro všechny, kteří mají ambice jednou přestoupit do ciziny?

Pro každého jen plus. Vše se ale bude odvíjet od výsledků dalších a věcí, jež nás teprve čekají. Ano, velká zkušenost pro všechny, ne-li otrkání pro případné zahraniční angažmá.

Reklama

Související témata: