Hlavní obsah

Posily Sparty a Slavie nemíním soudit. To může hodnotit jen kouzelník, tvrdí Vrba

Robert Neumann (Westendorf)Sport.czPrávo

Popíjí kafe, spokojeně přikusuje štrůdl. Servírce, která přináší vodu, poděkuje v ruštině. Plzeňský kouč Pavel Vrba má na hotelové zahrádce ve Westendorfu skvělou náladu. Rakouské městečko miluje. Když tu byl s Viktorií poprvé, krátce poté rozkopla brány Ligy mistrů, započala její zlatá éra. Po návratu do klubu touží s Plzní dokázat znovu velké věci. Obklopen starými známými tvářemi - Limberským, Petrželou, Kolářem a spol.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba cepuje na tréninku své svěřence.

Článek

Hráči jsou o tři roky starší, než když jste je v roce 2014 opouštěl. Nepovažujete to za problém?

U mnohých je to lepší. Připadá mi, že se chovají profesionálněji. Víc se o sebe starají, po tréninku i před ním.

Váží si fotbalu víc?

Myslím, že ano. Cítí, že to pro ně můžou být poslední sezóny. Většina z nich nemá zajištěnou budoucnost. Nevlastní hotely, nepodnikají. Chtějí si fotbalový život, který žijí od sedmi osmi let, prodloužit. Chovají se zkrátka jinak než přes šesti sedmi lety.

Shledal jste povahově jiný tým, když tu už není Pavel Horváth?

Horvi byl šéf, lídr mužstva. Když jsem přišel, měl nejlepší roky. Pak mu přibývaly roky. Plzeň si musí zvykat, že tu není. Kraviny v kabině zůstaly, Pavel byl nadstavba, legrácky ještě zdvojnásobil. Možná kluci nejsou tak hluční jako v jeho éře. On když vykládal, věděl to celý hotel.

Přestali být divocí?

Nebudu tvrdit, že jsou kluci svatí, ale zároveň si vzpomínám na dobu, kdy jsem hrával já. To byly příběhy, že byste je v novinách ani nestačily popsat. Ale tehdy se o tom tolik nepsalo a nevykládalo.

Jak se vám pozdává termín Vrbovo retro? Vrací se něco, co v Plzni bylo?

Tomu slovu moc nerozumím. Jsou tu stejní hráči, stejný trenér. Jenže mají jiné zkušenosti. Nehrajeme stejnou písničku. Fotbal se pořád se mění. Krmenčík byl před třemi lety neznámý mladík, dnes je reprezentant. Fotbal je krásný v tom, že za půl roku může být všechno jinak. Určitě jsme se nevrátili v čase.

Fanoušci Plzně ale mají jasno: přišel Vrba, pojede to jako dřív.

Fanoušci určitě vědí, že to tenkrát chvíli trvalo než si to sedlo. Současná Plzeň není v situaci, že by mohla čekat na poháry dva roky. Očekávání jsou vysoká. Upřímně: kdyby nebyla, možná bych do Plzně ani nešel. Současné nároky akceptuju a jdu do toho s tím, že jsme schopni pro Viktorku udělat to, co před lety. Nepřišel jsem do Plzně, která se zachraňovala, nýbrž do klubu, která hraje pravidelně poháry.

Kdyby se Viktoria v dubnu neozvala, kde byste byl teď?

Někde bych trénoval.

Na Letné?

Někde bych trénoval. (směje se)

Sparta společně se Slavií přivádějí jednu posilu za druhou. Včetně velkých jmen. Jak vnímáte jejich dostihy?

To je čistě jejich věc. Rozhodli se jít touto cestou a zkouší. Já to nemíním soudit, to může hodnotit jen kouzelník.

Nechává vás to chladným?

Pro český fotbal je to dobře. Lidi to může dostat na stadióny, oživí to ligu. Spousta fanoušků očekává, že soutěž bude zajímavá. Taky si to přeju. Pokud pět mančaftů bude mít vyprodáno, tak jedině super.

Tři roky jste ve Viktorii nebyl. Změnil byste něco za tu dobu?

Vůbec nic! Odchodu k reprezentaci jsem si strašně vážil. Jsem rád, že jsme postoupili na mistrovství Evropy. Na druhou stranu jsem cítil, že práce u národního týmu je jiná, než kterou bych očekával. Nejsem na hřišti, ani v kontaktu s hráči. Toužil jsem po každodenním klubovém frmolu. To mi po šampionátu nabídla Machačkala.

Ani této štace, která trvala půl roku, nelitujete?

Určitě ne. Udělal bych to stejně.

Reklama

Související témata: