Hlavní obsah

Ital zavádí ve Spartě pořádky jako v Barce či Chelsea. Své muže přetáhl i z AC Milán

Praha

Když italská revoluce, tak se vším všudy! Fotbalová Sparta před sezónou angažovala nového kouče Andreu Stramaccioniho a dala mu volnou ruku, aby si přivedl patřičný počet spolupracovníků. A italský trenér si do realizačního týmu vybral sedm cizinců. „Je to mé rozhodnutí. Dostal jsem k dispozici určitý rozpočet, který zůstane stejný. Bez ohledu, zda bude pro pět nebo sedm lidí,“ avizuje kouč. Během soustředění v Rakousku své spolupracovníky podrobně představil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové Sparty Andrea Stramaccioni (vlevo) a jeho realizační tým během přípravného utkání s Karlovými Vary.

Článek

Čechů v letenském realizačním týmu vedeném Andreou Stramaccionim moc nezůstalo. Vedoucí mužstva Miroslav Baranek, asistent Radoslav Kováč, trenér brankářů Daniel Zítka a kondiční trenér Tomáš Malý.

Italský kouč spoléhá především na své staré známé z poslední štace v Panathinaikosu Atény. „V realizačním týmu chci vytvořit perfektní mix mých kolegů a původních českých členů. Přivedl jsem si sedm lidí, tedy o dva víc, než jsem měl v Řecku. Právě ze zkušeností z posledního angažmá ovšem vycházím," avizuje Stramaccioni.

Podívejme se tedy, jak sedm svých statečných trenér podrobně představil pro klubovou televizi během soustředění v Rakousku.

Technický vedoucí Leonidas Vokolos (Řecko) - Pravá trenérova ruka. „Je to nová pozice v nejlepších týmech, která se v Evropě vyvíjí. Využívají ji v Manchesteru City, Barceloně, v Chelsea zhruba dva tři roky. Je vedoucím realizačního týmu, spojuje všechny aktivity kolem mužstva," poukazuje Stramaccioni. „Tuto pozici jsem zavedl i v mých minulých dvou klubech. Když Leo skončil v Panathinaikosu, působil i u řecké reprezentace. Jeho zkušenosti jsou na vysoké úrovni. Dokáže vykonávat jak technickou, tak manažerskou práci. Spolupracuje a tvoří skvělou dvojici s Miroslavem Barankem, vedoucím mužstva, což je rozdílná pozice."

Asistent Roberto Muzzi (Itálie) - Známý fotbalista se zkušenostmi ze Serie A, v níž nastřílel přes sto gólů. „Roberta znám velmi dlouho, ještě z akademie AS Řím. V Interu jsme spolu pracovat nemohli, protože působil v prvním týmu AS. Ale když tam svou práci skončil, ihned se připojil ke mně a šel se mnou do Udinese, Panathinaikosu a teď i Sparty. Předává své zkušenosti celému realizačnímu týmu, mně a ze všeho nejvíc se stará o útočníky a jejich pohyb."

Asistent Omar Danesi (Itálie) - Jako trenér vyrostl v akademii AC Milán a byl také členem týmu Massimiliana Allegriho u prvního mužstva. „Omar je expert na vše ohledně technických dovedností a individuálních tréninků. Známe se z dob, kdy jsme společně studovali trenérskou licenci. Připojil se ke mně v Panathinaikosu. Využili jsme změn v Miláně a získali ho k nám."

Trenér brankářů Mario Galinovič (Chorvatsko) - Daniela Zítku doplnil zkušený Chorvat, jehož si Stramaccioni vytáhl v Panathinaikosu z mládežnické akademie. „Samozřejmě chytal v Panathinaikosu a chorvatském národním týmu. S Danem utvořili skvělou dvojici, Zítka se vyzná v české lize, zná dobře Koubka..."

Hlavní kondiční trenér Federico Pannoncini (Itálie) - Vede kondiční tým. „Stará se o specifická pohybová cvičení, GPS technologii, vše ohledně analýzy a nástrojů, které nám pomáhají pracovat co nejlépe."

Kondiční trenér Stefano Campari (Itálie) - Má zkušenosti z AC Milán, Dubaje či Pescary. „Stefano je perfektní trenér CrossFitu. Má na starosti silové posilování, tréninky v posilovně. Jsem spokojený, jak fungují. Hlavní je Federico a spolu s Tomášem Malým, který pochází z univerzity, vytvořili velmi dobrý fitness tým. Myslím, že to hráči mohou potvrdit."

Analytik Vincenzo Sasso (Itálie) - Romana Hlaváče doplnil dlouholetý Stramaccioniho spolupracovník. „Je mýma očima, protože je analytik. Analýza soupeřů, ale i vlastního týmu a tréninků je pro trenéra velice důležitá. Když třeba poznáme, že potřebujeme pracovat na obraně, nebo když záložníci nemají dobrý pohyb, on přesně ví, co chci. Nemusím ho ani žádat, prostě to ví... Nejspíš tedy Vincenzova pozice nezní tak důležitě, ale jako člen realizačního týmu je možná nejdůležitější."

Reklama

Související témata: