Hlavní obsah

V Evropě prožil největší euforii. Sen o návratu však musel zatím oželet

Teplice

Nejblyštivější okamžik kariéry prožil na evropské scéně. I proto Martin Fillo, nejlepší střelec fotbalových Teplic v posledních dvou sezónách, toužil po přestupu do Zlína. Se Severočechy totiž na místenku v předkole Evropské ligy těsně nedosáhl. Byť se transfer nerealizoval, jednatřicetiletý útočník hořkost necítí. A doufá, že osobní účet v Evropě ještě nemá uzavřený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Praha Antonín Barák (vlevo) a teplický fotbalista Martin Fillo.

Článek

„Zahrát si evropské poháry představuje pro každého strop. Bral jsem nabídku ze Zlína jako šanci posunout se zase o kus výše. Ale určitě teď nebudu trucovat, že mě vedení Teplic nepustilo," ujišťuje borec, jenž po paběrkování na předchozích štacích v Mladé Boleslavi a Příbrami na severu Čech zářil.

V teplickém dresu nasázel v minulé sezóně osm branek, v předešlé si připsal ještě o trefu více. „Jít do Teplic představovalo jedno z nejlepších rozhodnutí kariéry. První sezóna vyšla skvěle z osobního hlediska, chyběl lepší týmový výsledek. Ale v minulém ročníku ligy šlapal celý tým. Strašně mě štvalo, když nám o bod unikl postup do předkola Evropské ligy," ohlíží se zpět Fillo, který se během dvou sezón stal klíčovou postavou Severočechů.

Pozor na týmy z Východu

Ještě v dresu Plzně zařídil brankou triumfální výhru 3:1 na hřišti Kodaně v play off Ligy mistrů, kterou si následně zahrál. „Trefa z Dánska byla největším momentem mojí kariéry, na který budu vzpomínat do konce života. Později jsem nastoupil třeba v Miláně nebo Barceloně, což byl zážitek. Ale ta euforie z předkola, kdy šlo o prestiže a obrovské peníze byla jedinečná. Jenže je to šest let a já bych chtěl Evropu zažít znovu," vysvětluje Fillo, proč byl ochotný oželet výsadní postavení na severu Čech a bojovat o místo od nuly ve Zlíně.

„Fakt, že tým má jisté místo v základní skupině, je obrovské lákadlo. Já zažil předkola s Plzní i později se Stavangerem. A není to žádná legrace. Týmy z východní Evropy číhající v osudí většinou nejsou atraktivní, ale disponují obrovskou kvalitou, protože rozpočty těch klubů jsou nepředstavitelné," upozorňuje Fillo, který se Západočechy nástrahy předkol v Lize mistrů i Evropské lize zvládl, zatímco v norském Stavangeru byl na straně poražených.

Od jara 2013, kdy zářil při plzeňském postupu přes Neapol a následně musel překousnout osmifinálové vyřazení od Fenerbahce neměl šanci okusit atmosféru evropských duelů. „Už dvakrát mi to uteklo. Jde o výjimečné zážitky. Vidina návratu do téhle sféry je mým hnacím motorem, ať jsem v jakémkoliv dresu," vysvětluje Fillo.

Reklama

Související témata: