Hlavní obsah

Start je důležitý, z losu ale vyděšený nejsem, říká kouč Olomouce Jílek

Olomouc

Bez výraznější změn na soupisce se v neděli v Mladé Boleslavi podruhé v posledních čtyřech letech vrátí do první ligy fotbalisté Sigmy Olomouc. Vítěz minulého ročníku druhé ligy má jednoznačný cíl - zastavit jojo efekt, který Hanáky už dvakrát poslal do nižší soutěže a zase nahoru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Jílek na lavičce Sigmy Olomouc

Článek

„Nerad bych potřetí vypadl. Takže naším prvořadým cílem bude záchrana. Přestože jsem přesvědčený, že máme kvalitní tým, musíme to brát postupně a nelétat v oblacích," řekl nejlepší střelec posledního ročníku druhé ligy Jakub Plšek.

Kouč Václav Jílek ale nad případnými záchranářskými starostmi nechce ani přemýšlet. „Připraveni jsme dobře, tým zůstal pohromadě, nemáme důvod se bát. Chci se vyhnout jakýmkoliv bojům o záchranu. Mužstvo ve druhé lize prokázalo kvalitu a věřím, že budeme hrát střed tabulky. Nechci se nějak šťastně na poslední chvíli zachraňovat. Nemáme horší tým, než dvě třetiny mužstev v lize. Bude záležet na tom, jak to rozjedeme, to je pro tohle mužstvo hodně důležité," zdůraznil Jílek.

Jenomže los Sigmě vůbec nepřál. V prvním kole jede Olomouc do Mladé Boleslavi, následně hostí nebezpečný Liberec a ve 3. kole zamíří na půdu Plzně. „První tři kola máme těžké, na druhou stranu na ty mužstva stejně narazíme, takže je z toho nijak vyděšený nejsem," přemítal Jílek.

„Samozřejmě, ale vnímám ten začátek jako hodně důležitý, protože máme mladé mužstvo a potřebujeme se chytit. Před třemi roky se nám to ve druhé lize nepovedlo a horko těžko jsme se z toho dostávali, připomněl Jílek sezónu po sestupu v roce 2014. „Pokud dodržíme to, na čem chceme stavět, tak jsem přesvědčený, že máme na to hrát se všemi těmi třemi týmy," doplnil kouč.

Sigma vstoupí do ligy přibližně se stejným rozpočtem, s jakým hospodařila v minulých letech. „Pohybuje se okolo 60 miliónů korun a máme ho téměř pokrytý. Naprosto stoprocentní to bude po bezúplatném převodu stadiónu na město," řekl sportovní manažer klubu Ladislav Minář.

Kádr už je také kompletní. „Dva posty máme ještě sice otevřené, ale z 90 procent bych řekl, že tým je hotový," uvedl Minář. V létě přišli do Sigmy tři nové tváře. Všichni na hostování. Z Liberce záložník Michal Obročník, z Mladé Boleslavi stoper Roman Polom a ze Slavie útočník Zdeněk Linhart. Z hostování v Ústí nad Labem resp. z Vítkovic se vrátili středopolaři Pavel Moulis a Jiří Texl.

V Sigmě naopak skončili stoper Martin Šindelář (přestup do Baníku), útočník Jakub Petr a záložník Jakub Habusta. Hostovat v jiných klubech budou Radek Látal a Jakub Yunis.

Reklama

Související témata: