Hlavní obsah

Na Moravu jsem jezdil jenom za vínem, prozradil bývalý sparťan v dresu Zlína

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Východní Moravu navštěvoval Petr Jiráček dosud jen sporadicky, teď má bývalý reprezentační záložník šanci, aby krásu místního regionu prozkoumal víc. Pro příští dva roky se stane jeho fotbalovým domovem Zlín, jenž v září vstoupí do základní skupiny Evropské ligy.

Foto: Jan Švanda, Právo

Zlínský záložník Petr Jiráček.

Článek
Fotogalerie

Co rozhodlo o vašem odchodu ze Sparty do Zlína?

Nechtěl jsem už lítat po hostováních. Půjčování hráčů se mi moc nelíbí, v přechodném působišti na to hráči kolikrát doplácejí, že nejsou kmenoví. I když loni v Jablonci jsem byl spokojený. Řekl jsem tedy, že odejdu na přestup, pokud se mnou na Letné nebudou počítat. Měl jsem ve Spartě ještě smlouvu, naštěstí jsme se domluvili ku prospěchu všech stran.

V novém působišti jste teprve měsíc. Jaké máte zatím z klubu dojmy?

Líbí se mi tady. Parta je super. Když ještě předvedeme dobré výkony v české a Evropské lize, budu maximálně spokojený.

Nevadí vám skromnější podmínky? Přece jen jste působil třeba ve Wolfsburgu, Hamburku, Plzni nebo Spartě.

Ale taky jsem hrál v Sokolově, kde jsem začínal v krajském přeboru a pak tam nastupoval ještě v divizi. Ve skromnějších podmínkách jsem vyrůstal. Ani v Plzni nebyly zpočátku na takové úrovni jako v současnosti. Vůbec mi nevadí, že nemáme dvacet rotopedů nebo dojíždíme do tréninkového centra. Hřiště tady máme, kopačky taky a nic víc nepotřebuju... (smích)

Přivábila vás do Zlína především vidina evropských pohárů?

Určitě sehrála nějakou roli. Nechci ale říkat, že bych sem nešel, kdyby se tady Evropská liga nehrála. Chtěl jsem odejít do mužstva, které se bude dál rozvíjet. Sedli jsme si s majitelem Červenkou, sportovním manažerem Grygerou a trenérem Páníkem. Nastínili mi vizi, která mě oslovila. Došli jsme k názoru, že svými zkušenostmi můžu týmu pomoct.

Minulou sezónu jste strávil v Jablonci. Jak hostování na severu Čech hodnotíte?

Podzim byl ještě v pohodě, odehrál jsem toho hodně. Na jaře mě však pronásledovaly zdravotní potíže a dlouho jsem se léčil.

Co přesně vás trápilo?

Měl jsem problémy s tříslem. Stalo se to někdy sedm kol před koncem. Nechtěl jsem návrat na hřiště uspěchat. Možná kdyby se ještě o něco hrálo, tak bych nastoupil. Jenže klukům se v závěru sezóny celkem dařilo a trenér neměl důvod na sestavu sahat.

Když jste se před dvěma roky vracel z bundesligy, podepsal jste ve Spartě čtyřletou smlouvu. Mrzí vás, že jste se na Letné víc neprosadil?

Sparta byla tehdy jediným českým týmem, který o mě stál. Samozřejmě jsem nečekal, že v ní zůstanu jenom rok. Ale situace se takhle vyvinula. Klub teď navíc přivádí samé hvězdné hráče. Je mi jednatřicet let, mám před sebou ještě pár let kariéry a nechci je strávit vysedáváním na lavičce.

Co se během první sezóny ve Spartě stalo? Neporozuměl jste si s trenérem Ščasným?

Podzim byl relativně v pohodě, pak se to otočilo a přestal jsem hrát. Je to spíš otázka pro pana Ščasného. Já jsem ale jeho rozhodnutí respektoval.

Berete štaci ve Zlíně jako restart své kariéry?

Tohle angažmá mě může nakopnout, ale taky nemusí. Beru to tak, že moje kariéra pokračuje. Byly časy, kdy se mi dařilo hodně, až extrémně. Teď moje výkony trochu stagnují, přitom ale nic nevypouštím a jedu pořád to svoje. Udělám maximum, aby šly zase nahoru.

V současné době bydlíte v Praze. Chystáte se do Zlína přestěhovat?

Ano. Do Jablonce jsem ještě dojížděl, protože tam jste autem za hodinu. Do Zlína je to ale hodně z ruky a po dálnici D1 si každý den dávat tři hodiny tam a tři nazpátek by byl holý nesmysl. Rodina je zatím se mnou na hotelu a sháníme si tady intenzivně bydlení.

Líbí se manželce ve Zlíně?

Ano, oba jsme maximálně spokojení. Nejsme typy, co potřebují velkoměsto. Máme tady třeba cyklostezky a prostě všechno, co potřebujeme. Nic nám zkrátka nechybí.

Kariéru jste odstartoval na Karlovarsku. Jak dobře znáte Zlínský kraj?

Je to pro mě nová lokalita, kde nebyl ani nikdo z rodiny. Na Moravu jsem moc nejezdil, maximálně do sklípků ochutnávat víno, když byla fotbalová pauza.

Těšíte se, že nějaké lahodné víno ochutnáte?

Když bude potřeba něco oslavit, tak samozřejmě moc rád.

Máte raději červené, nebo bílé?

Je mi to jedno. Nemůžu říct, že jsem nějaký vinař. Dám si ho jenom na chuť.

Další případné zahraničí angažmá je pro vás už uzavřená kapitolou?

Nechci o tom takhle spekulovat. Uvidíme, co přijde. Rozhodující budou výkony na hřišti, které můžou být mnohem lepší, než byly po mém návratu do Česka. Bylo by pěkné, kdybych se ještě někam podíval, ale stojím nohama na zemi.

Na podzim vás čeká minimálně šest zápasů v Evropské lize. Máte vysněný klub, proti kterému byste si chtěl ve skupině zahrát?

Bylo by fajn dostat tým z Německa, kam se budu vždycky rád vracet. Stadióny a atmosféra při zápasech jsou tam fantastické. Ale pro nás bude každý soupeř zajímavý a velmi těžký. Každý ze šesti zápasů bude pro celý Zlín a okolí velké pozdvižení.

Reklama

Související témata: