Hlavní obsah

Proti tankům s haluzí. Ale také jen s holýma rukama. Fotbalová liga začíná!

Praha

Výstižné přirovnání. Před startem fotbalové ligy určitě. Plzeňský manažer Adolf Šádek vytáhl zpod stolu olistěnou haluz a pravil: „S tou půjdu proti tankům.“ Trenér Slovácka Stanislav Levý se Šádkovy narážky na horečnaté posilování pražských S chytil a přišel se svou paralelou: „Když Plzeň s haluzí, tak my s holýma rukama.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Budou fotbalisté Slavie po skončení nastávajícího ligového ročníku stejně děkovat svým fanouškům?

Článek
Fotogalerie

Pravdu měli oba. Během letošního léta se na tuzemské fotbalové scéně nůžky mezi pražskými S a ostatními kluby rozevřely ještě víc, než bývalo obvyklé. Výší financí vložených do nákupu nových akvizic tedy určitě.

260 miliónů a Giaccherini na cestě

Vždyť třeba Sparta zatím investovala do nákupu posil kolem 260 miliónů korun, což přes výhrady letenského vedení, že jde o cifru zkreslenou a hodně nadnesenou, potvrzuje renomovaný server Transferkmarkt udávající sumu 10 miliónů eur. A to sparťanské nákupy ještě neskončily, neboť i trenér Stramaccioni potvrdil, že další eso je na cestě. Z jeho domoviny by měl ještě do konce týdne přijít Giaccherini, jehož cenu vyčísluje zmiňovaný server na 1.5 miliónu eur.

„Byl bych rád, aby byl ve Spartě do konce týdne," netajil kouč Andrea Stramaccioni, který tak bude moci z letních zahraničních posil sestavit kompletní jedenáctku. Však počítejte: Janko, Mavuba, Mandjeck, Kaya, Ben Chaim, Plavšič, Vukadinovič, Čivič, Štětina, Dúbravka a teď ještě Giaccherini z Neapole.

Slavia samozřejmě nakupovala také, i když investicemi do posil nemohla Spartě konkurovat. A to přivedla Dannyho, Altintopa, Rotaně...

„Na Letné museli navýšit rozpočet minimálně dvojnásobně," spočetl nejvyšší slávistický boss Jaroslav Tvrdík, že Daniel Křetínský pojal přestavbu Sparty skutečně velkoryse. Vždyť i pro trenéra Stromaccioniho a jeho štáb musel vyčlenit 50 miliónů korun.

I párátkem lze Pražáky popichovat

„Proto my máváme jen větví. Co větví, párátkem, jímž budeme Pražáky popichovat," přiznal generální manažer plzeňské Viktorie Adolf Šádek, že si logicky musí připadat jako troškař. A to přitom jeho klub vložil do pěti posil a vracejícího se Koláře 50 miliónů. „Na naše poměry naprosto nestandardní částku, která se ovšem v konkurenci Sparty a Slavie ztratila."

Netají ale, že ho to neirituje. „Poměr peněz vynaložených na přestupy není meřítko, naše ambice jsou stejné, jako ambice Slavie a Sparty. Je otázkou, zda budeme držet krok my s nimi, nebo oni s námi," popíchl i oním pomyslným párátkem největší plzeňské konkurenty.

„Má pravdu. Finanční nůžky se sice v českém fotbale ještě víc rozevřely, protože představa přímé účasti nového mistra v Champions League a z ní plynoucího profitu 330 miliónů spustila na Letné i v Edenu lavinu nákupů, ale nemyslím, že se stejným způsobem rozevřou i výkonnostní nůžky. Rozhodně se nestane, aby Slavia a Sparta unikly ostatním mužstvům o deset dvanáct bodů a liga byla rozhodnutá už třeba osm kol před koncem," myslí si kouč a šéf Trenérské unie Verner Lička.

„Plzeň bude držet s oběma pražskými kluby krok. A třeba i Mladá Boleslav, Zlín, Liberec nebo i někdo další," je přesvědčený, že k hegemonii pražských S nedojde a soutěži rozhodně nebudou dominovat tak, jak by se vzhledem k letním nákupům dalo očekávat,

„V nastávajícím ligovém ročníku tedy určitě ne. Otázkou ale samozřejmě je, co přinesou roky příští," připouští, že budoucnost velkoryse nastartovaných projektů je nejistá.

A co když projekty zkrachují?

„Také si říkám, co by se stalo, kdyby tyto projekty zkrachovaly. Podle mých propočtů se finanční spirála může vyšplhat k miliardě. A proto se ptám, co bude s těmito hráči, když se jim nebude dařit? Budou neprodejní? Jak jich kluby využijí, když budou mít kádr hodně široký? Kam je dají na hostování? Vždyť spousta klubů si jejich angažmá nemůže dovolit," upozorňuje trenér pražské Dukly Jaroslav Hynek.

„Je to skutečně mimo tuzemskou realitu, ale pro českou ligu půjde o obrovské oživení," myslí si liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

„Bude to nejatraktivnější ročník za poslední roky, protože ho oživí velká jména za velké peníze. Pozitivní dopad na český fotbal to mít určitě bude, ke zkvalitnění soutěže rovněž dojde, do rekordní návštěvnosti by se to promítnout rovněž mělo. A pokud ne, je něco špatně," je plný očekávání šéf Ligové fotbalové asociace a zároveň místopředseda Sparty Dušan Svoboda.

„Atraktivní ročník to určitě bude. A pro nás, co do něho jdeme s holýma rukama, určitě jeden z nejtěžších v poslední době. Ale i s holýma rukama se dá bojovat, což chceme dokázat," je kouč Slovácka Stanislav Levý přesvědčen, že i kluby, které na letní přestupové burze pouze paběrkovaly, se budou chtít vzepřít svému osudu a rozevírajícím se nůžkám.

Kdo získá mistrovský titul?
Slavia
46,3 %
Sparta
15,4 %
Plzeň
30 %
Někdo další
8,3 %
Celkem hlasovalo 8205 čtenářů.

Reklama

Související témata: