Hlavní obsah

Škodu těší návrat: Norská liga zaostává za českou. A je tam neúnosně draho

Brno

Hned při svém premiérovém startu zařídil koncem března fotbalistům Lilleströmu výhru nad Sandefjordem, ale další góly už během hostování v norské lize nepřidal. Devětadvacetiletý útočník Michal Škoda se po čtyřech měsících vrátil do Brna, kde krátce před startem nového prvoligového ročníku prodloužil smlouvu do roku 2019.

Foto: Sport.cz

Michala Škodu (vlevo) norské angažmá nenadchlo.

Článek

„Považuju to za nejlepší řešení. Lilleström na mě neuplatnil opci, ale já bych stejně hodně zvažoval, zda bych zůstal. Nebyl jsem tam vůbec spokojený. Norská liga zaostává úrovní za českou a ani tréninky nebyly podle mého názoru příliš kvalitní. Já jsem navíc dostával jen minimum příležitostí ke hře. Vůbec netuším proč," vadilo Škodovi, že ze třinácti utkání nastoupil jen ve třech v základní sestavě.

Nemyslí si, že by důvodem byla složitější komunikace. „Z norštiny jsem se stihl naučit jen pár nadávek a uměl jsem pozdravit. Moje angličtina sice taky není nic moc, ale když bylo potřeba, vypomohl mi s tlumočením Slovák Tomáš Malec. Před lety působil v Olomouci, s ním jsem v Lilleströmu nejvíc spřátelil," prozradil.

Obrovská zkušenost

Toho, že se na jaře do Norska k prvnímu zahraničnímu angažmá v kariéře vydal, Škoda přesto nelituje. „Kdybych tehdy nabídky nevyužil, asi bych si to teď vyčítal. A pro mě to navíc byla obrovská zkušenost," je přesvědčený. Poznal i život mimo stadióny. „Norové jsou pohodoví a vstřícní lidé. Těžko jsem se tam ale srovnával s neustálými proměnami počasí. Ještě v květnu dokonce občas sněžilo. A mají neúnosně draho. Kupříkladu za večeři s kolou, která u nás přijde na dvě stovky, tam člověk dá v přepočtu i přes tisíc korun," zjistil.

V uplynulých týdnech se o něj zajímal Zlín, v jehož dresu mohl nakouknout do Evropské ligy. „Kluby se ovšem nedohodly na odstupném, a tak jsem zpátky v Brně. Jsem za to rád. Snad se nám bude dařit," doufá Škoda, který loni na podzim nastřílel za Zbrojovku deset gólů. „Kéž bych na to teď navázal," přivítal by.

Z brněnské kabiny mezitím zmizely opory Zavadil a Řezníček. „Škoda, že odešli. Oba jsou výborní fotbalisté, a navíc i moji kamarádi. Jsou tu ale naopak nově Pilík s Koném, měli by je nahradit," věří novým parťákům.

Bráchovi fandí

V úterý fandil u televize staršímu a známějšímu bratrovi Milanovi, jenž vedl Slavii do první bitvy s Borisovem o Ligu mistrů. „Zakřičel jsem si u obrazovky, když proměnil penaltu, a soucítil jsem s ním, když trefil tyč. Zápas jsme už po telefonu důkladně probrali. Budu bráchovi držet palce, aby slávisti odvetu v Bělorusku zvládli," popřál sourozenci úspěch.

Byl by šťastný, kdyby ho brněnský trenér Habanec postavil do dnešní ligové premiéry proti Baníku. „Po návratu z Norska jsem sice několik dní promarodil, avšak teď už jsem stoprocentně připravený," oznamuje na prahu sezóny. Momentálně patří jeho myšlenky výhradně Zbrojovce, avšak dalšímu působení v cizině by se v budoucnu nebránil. „Chystám se proto dál zdokonalovat v angličtině. V případě opětovné zahraniční nabídky bych už ovšem rozhodně neodcházel na hostování, trval bych výhradně na přestupu," má jasno mladší Škoda.

Reklama

Související témata: