Hlavní obsah

Pětkrát budoval nový tým, odmítnutí Sparty nelituje a sní o návratu do pohárové Evropy

Radek MalinaSport.czPrávo

Pět příprav, pět prakticky nových týmů! Hodně krušná jsou pro fotbalového trenéra Jindřicha Trpišovského mezisoutěžní období. Od června 2015, kdy přijal nabídku Liberce, pokaždé budoval tým po předchozím výprodeji. „Už jsem si zvyknul," usměje se muž, o něhož během minulého sezóny mocně usilovala Sparta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Potřetí chystáte tým na novou sezónu a znovu jste musel čelit obrovské obměně. Ničí vás neustálé budování týmu?

Je to složité. Odešlo dvanáct hráčů, pět ze základní sestavy. Ale už jsem si zvyknul. A byl jsem lépe připravený než před rokem. Právě loňská zkušenost mě posílila. Současně jsem se musel pousmát, když jsem v životopise bývalého vynikajícího trenéra Alexe Fergussona četl, že v Manchesteru United nikdy nehodnotil hráče během prvního půlroku, protože každý fotbalista potřebuje v novém působišti šest měsíců na aklimatizaci...

Je daný stav hodně ubíjející? Nebere příliš mnoho energie?

Jsem pořád na špičkách. Když už si myslím, že je mužstvo hotové, rozpadne se to. Nejhorší je, že přicházíme o vazby mezi hráči. Letos zbývalo deset dnů do startu soutěže a my neměli jasně daný kádr. Během přípravy se vytváří automatismy, které nám strašně chybí. Minulou sezónu jsme měli na křídle Kerbra s Vůchem, stopeři rozehrávali míče s Dúbravkou a před sebou měli Součka. Tři z těch hráčů jsou pryč.

Vybaví se vám ještě kádr, který jste v Liberci přebíral v létě 2015 při prvním tréninku?

Zůstal už jen Coufal a vlastně Folprecht, který se nám vrátil z Ázerbájdžánu. Později během přípravy dorazil Hladký. Jinak tu není nikdo. Jde přibližně o čtyřicet hráčů základní sestavy. S testovanými hráči jsem v Liberci zažil čtyři sta hráčů (usměje se). Ale když vidím, do jakých klubů kluci odchází, mám dobrý pocit. Slovan prostě nemůže konkurovat nabídkám z Plzně, Sparty, Slavie nebo zahraničních klubů.

Poprvé od vstupu do Liberce nefigurujete v pohárové Evropě.

Mohl bych říct, že je to v jistým smyslu výhoda, protože poprvé na nejvyšší scéně zažívám klidnější přípravu a přesně znám program. V předkolech člověk nikdy neví, co ho čeká. Jestli půjde jen o dva zápasy, čtyři nebo dokonce o deset v případě postupu do skupiny. Ale radši bych ty starosti měl.

Je tedy hlavním motivem urvat právě čtvrtou příčku a vrátit se do Evropské ligy?

Rozhodně! Chceme zpět do Evropy. Celý klub ty ambice má. Máme kádr, který může hrát do pátého místa. Ale to mluvím o stavu, kdy budou všichni fit. Soupiska je hodně úzká.

Když porovnáte váš kádr nyní a před rokem, jak velký je rozdíl po dalším výrazných odchodech?

Máme vyrovnanější a kompaktnější kádr. Tehdy jsme měli hodně rozdílových hráčů, disponovali jsme i zkušenějšími fotbalisty, přestože jsme také tým šili horkou jehlou na poslední chvíli. Jak nehrajeme Evropu, jsou naše kroky postupnější. Tíží nás produktivita. Zabudováváme nové hráče do ofenzivy, což je vždy složitější. Defenzívu dostane člověk do krve rychleji. Ale musíme najít hráče, kteří nám budou dělat body.

Je reálné, abyste stejně jako při vaší premiérové sezóně s takřka bezejmenným kádrem útočili na umístění v první trojce?

Vidím tři jednoznačné favority. Sparta, Slavia a Plzeň obrovsky posílily. Udělaly obrovský skok do kvality, jsou nesmírně silné.

Může někdo dané trojici konkurovat a vklínit se do boje o titul?

Ne. Nevidím mužstvo, které by mohlo se Spartou, Slavií a Plzní hrát dlouhodobě. V jednom utkání je můžeme porazit, ale v dlouhodobé soutěži je nikdo nemůže převyšovat. Dané kluby budou jinde. Zkušenostmi, komplexností, nebývalou kvalitou, prostě vším.

Liberecké proměny
Léto 2015
Přišli: Koubek, Švejdík, Hovorka, Sýkora, Folprecht, Bartošák, Hladký
Odešli: Frýdek, Ďubek, E. Brabec, Breznaník, Lukáč, Novotný, Pimpara
Zima 2015/2016
Přišli: Vůch, Breite, Karafiát, Pulkrab
Odešli: Šural, Pavelka, Hroššo, Delarge, Soungole, Mudra, Douglas, Kerbr, Wong Čche-pong
Léto 2016
Přišli: Baroš, Nitrianský, Komličenko, Ekpai, Dúbravka
Odešli: Bakoš, Koubek, Pulkrab, Rabušic, Luckassen
Zima 2016/2017
Přišli: Kúdela, Kerbr, Bosančič, Mikula, Voltr, Potočný, Kouřil, Graiciar, Obročník, Folprecht
Odešli: Markovič, Nitrianský, Navrátil, Súkenník, Sýkora, Hovorka, Pokorný, Komličenko
Léto 2017
Přišli: Malinský, Pulkrab, Havelka, Kulhánek, Folprecht, Machuča, Knejzlík
Odešli: Dúbravka, Bartošák, Souček, Vůch, Ekpai, Baroš

Není pro vás jako trenéra ligového týmu deprimující, když se předem musíte smířit jen s bojem o čtvrté místo?

Je... Když jsem do Liberce přišel, skončili jsme třetí. Během minulé sezóny nám v jarní tabulce po nevydařeném podzimu patřila třetí příčka. Pokaždé jsme mohli myslet na Evropu. Z hlediska posilování ztrácíme krok. A není mi to lhostejné.

Když jste před dvěma lety šel do Liberce, lákaly vás i jiné kluby. Nelitoval jste při věčných obměnách angažmá na severu Čech?

Nikdy! Ani v nejhorším týdnu. Ten už tedy rok a půl zpět, když odešli v jediném týdnu Pavelka se Šuralem a vzápětí ještě další dva hráči. To bylo vážně složité. Ale Liberec mi otočil život a já prožívám krásné angažmá. Vyhovuje mi rodinná atmosféra. Neumím si představit, že bych Liberec opustil.

Během zimní přestávky vás chtěla angažovat Sparta. Ani této odmítnuté možnosti jste nikdy nezalitoval?

Zůstal jsem v Liberci, měli jsme skvělé jaro a jsem rád za svoji pozici ve Slovanu. Fakt, že o mně Sparta uvažovala, je obrovským vyznamenáním. Všechno je, jak má být. Jsem přesvědčený, že to dění je správné. Žádný český trenér by nedostal stejnou možnost mužstvo přebudovat. Ať už z hlediska kádru nebo fungování kádru. Všichni zpochybňují obrovský realizační tým. Pro příklad uvedu naši přípravu s tureckým Rizesporem, který doprovázel realizační tým čítající tři desítky lidí. Přitom spadli do druhé ligy! U nás se ta péče o hráče hodně podceňuje, přitom jde vlastně o peníze. Ve fotbalistech mají přece kluby uložené peníze. Hrozné peníze...

Reklama

Související témata: