Hlavní obsah

Kladno: bez žoldáků, ale s bojovným srdcem

KLADNO

Bez velkých jmen, bez velkých posil, zcela v klidu a stranou zájmu se fotbalisté SK Kladno chystají na start Gambrinus ligy. Mezi elitu se vracejí po šestatřiceti letech. Středočeský nováček zahájil přípravu na novou sezónu jako jeden z posledních týmů nejvyšší tuzemské soutěže až 26. června.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalisté Kladna s v první lize utkají i s pražskou Spartou - ilustrační foto.

Článek

Druhá nejvyšší soutěž, kterou Kladno vyhrálo, měla poslední kolo na programu 5. června.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se připravují výhradně v Čechách. "Máme vše, co potřebujeme," říká kouč, jenž v SK Kladno působil v roli trenéra celkem 13 sezón. Současné zastavení v klubu je jeho čtvrtým. Chystá se na svoji pátou sezónu ve městě, kde dříve strávil pět let jako hráč. "Jsem jako Ferguson," připomíná při zmínce o svých pravidelných návratech na Kladno skotského kouče, který už 20 let trénuje Manchester United.

Jediným soustředěním je čtyřdenní pobyt v Písku, který začíná dnes. Vrcholem bude nedělní turnaj, v němž Středočechy čekají České Budějovice a v zápase o umístění jeden z dvojice Plzeň-Žižkov. "Alespoň trošku změníme prostředí a narušíme stereotyp," těší Koubka.

Trénink mezi lípami u dětského hřiště

Včera vyvezl mužstvo k dopolednímu tréninku do Kamenných Žehrovic, obce šest kilometrů od domovského stadiónu. Kolem hřiště u potoka se tyčí vzrostlé lípy. I to je místo pro přípravu ligového nováčka.

Borci v modrých trikotech nacvičují bránění v bloku. Do hry se zapojuje Slovák Hricko, který dorazil na test z Púchova. Rozlišovací trikot přes hlavu přetáhl i Lukáš Michal, posila z Blšan. "Nemůžeš zkazit tak snadný balón, když do tebe ani nezajede," kárá Koubek špatně rozehrávajícího hráče.

Pak přichází na řadu nácvik standardních situací. "Vytoč to a pořádný nákop na zadní tyč," napomíná dvojici Čáp a Václav Kalina. Druhý jmenovaný je jediným odchovancem v kádru. "Poslední mohykán," směje se sedmadvacetiletý záložník. Možná bude mít následovníka. Dorostenec Hajník se trenérům totiž jeví velmi dobře. Zatím je však adeptem pro ligovou soupisku jen Kalina. "Ale jestli si ligu nakonec zahraji, netuším," pokrčí rameny. Kádr kladenského týmu tvoří většinou hráči odjinud. Ale slavná jména byste hledali marně. Během letní přestávky přišli brankáři Vašek a Bičík, do obrany Čáp a Slovák Palša, do zálohy Michal a Kousal.

"Nechtěli jsme zvučná jména, ty napapané žoldáky, kteří by si u nás rádi prodloužili kariéru. Chtěli jsme bojovníky. Hráče ambiciózní, ochotné bojovat za Kladno srdcem, jimž nebude osud klubu lhostejný," vysvětluje Koubek strategii při získávání posil.

Rozpočet 40 miliónů

Jistou roli hrál i rozpočet. Ten by se podle sportovního manažera Tomáše Čuřína měl pohybovat v rozpětí 35-40 miliónů. "Je to částka skromnější, ale věřím, že budeme na ligu stačit," říká Čuřín, jenž prozradil, že před podpisem je i smlouva s budoucím hlavním sponzorem. "Příspěvky výrazně navýšilo i město," těší ho.

Klub na podzim investuje 15 miliónů korun do rekonstrukce a výstavy tribun. Jedna s kapacitou 1800 míst bude hotová do prvního domácího zápasu (s Jabloncem 5. srpna). Druhá, úplně nová, pro 1500 fanoušků by mohla být dokončena do 2. prosince, kdy Kladenští doma předehrávají jarní zápas se Spartou. Právě na stadiónu týmu z Letné Kladno 29. července opět vstoupí mezi elitu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články