Hlavní obsah

Macela chystá tajné nasazování rozhodčích

PRAHA

S novým šéfem Luďkem Macelou směřují ke startu I. a II. fotbalové ligy rozhodčí. Někteří - Radek Matějek a Oldřich Racek - skandální konec minulé sezóny odnesli pádem do druhé nejvyšší soutěže. Milan Šedivý, propíraný v souvislosti s korupční aférou, jež před časem lomcovala domácí scénou, zmizel docela.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Radek Matějek v další sezóně červenou kartu v první lize neudělí.

Článek

Macela, bývalý reprezentant a staronový předseda rozhodcovské komise, jíž vládl už za dob svazového šéfa Chvalovského, přináší novoty. Ale tuší, že bídný obraz arbitrů se hned tak nové podoby nedočká. "Je to běh na dlouhou trať, změnu nečekejte hned," říká.

Počítá také s cizinci

Co chystá? Na rekordní české minimum - 12 lidí - zúží listinu hlavních sudích pro první ligu, k nim má 18 asistentů, ve druhé lize bude 30 rozhodčích. "Listinu zveřejním v pondělí," říká Macela. Je zřejmé, že v nejvyšší soutěži nezačnou Matějek a Racek. "Měl jsem s oběma pohovor, vím, že oba jsou dobří, vím, pod jakým tlakem byl třeba Matějek v Liberci s Boleslaví," hájí je Macela bez bližšího vysvětlení. Podle něj se mohou do I. ligy brzy vrátit. "Dva tři rozhodčí, nebo třeba klidně i deset vyměním, první větší hodnocení bude po osmi kolech," tvrdí Macela. "Zavinil jsem si to sám," uznává chyby Matějek.

Kdo bude na elitní listině, Macela nechce říci. Ani to, zda tam zařadí Dagmar Damkovou, dámské osvěžení domácího fotbalu. "Je to věc komise," říká Damková. V Česku bude na první dvě kola, pak na čas vyrazí do Ruska na MS žen do 20 let. Ale po minulé sezóně by pro ni byl pokles zjevně zklamáním: "Pískala jsem finále domácího poháru, ženské Ligy mistrů i domácí soutěže žen. A to člověka potěší..."

První info mailem

Na listině není Šedivý. Na svazovém webu je mezi arbitry pro třetí nejvyšší soutěž. Může si zase vypískat účast v I. lize? "Bez komentáře," krčí rameny Macela. Uvažoval, že vyřadí i další? "To lze, když vybíráte patnáct rozhodčích, já jich potřebuju šedesát," reaguje. Počítá s občasným nasazením cizinců: Rakušanů či Němců. Obsazovat hodlá i podle počítače. Navíc tak, aby se jména kluby dověděly až dvě hodiny před utkáním. Předem oznámí jen nasazení delegáta, který rozhodčí hodnotí.

"Sudí dostanou vědět v pátek před kolem mailem, před zápasem se ohlásí delegátovi, ten to oznámí funkcionářům," líčí Macela a počítá, že se zminimalizují nežádoucí kontakty arbitrů s činovníky. V komisi nejsou žádní bývalí sudí z I. ligy, natož z mezinárodní scény, ač Macelovi předchůdci Brabec a Krondl tvrdili, že jejich přítomnost je podle mezinárodních institucí nezbytná. "Takové nařízení jsem nikde neviděl," namítá nový šéf. Do komise přivedl vedle rozhodčích z nižších soutěží i bývalé hráče. Jeden z členů Jindřich Skočdopole to už ale zabalil, prý dostával výhrůžné anonymy.

Zášť nepociťuje

Cítí Macela zášť předchůdců či někoho jiného? "Ne. Já nikoho nevyhodil. Minulá komise byla rozpuštěna výkonným výborem. Mě oslovily kluby. Jen jsem si vymínil, že do toho půjdu se svými lidmi."

Kdysi byl vnímán jako postrach sudích. "Nechci, aby se báli. Ale musí být pod tlakem, aby utkání dobře odřídili, ne pod vlivem funkcionářů. Korupci chceme minimalizovat."

Změny slibuje mezi delegáty, které má též na starost. "Místo více než čtyřiceti stačí osmadvacet. Přijdou mezi ně i bývalí fotbalisté. S nabídkou souhlasil Günter Bittengel. "Mluvil jsem i s Jirkou Němcem, ale jde na operaci s kolenem, tak zatím ne. Luboš Kubík trénuje v Polsku, ale říkal jsem mu, že tam dlouho nevydrží a že se na něj už těším. Rád bych měl zpět i Jardu Melichara. Hráčský pohled je jiný, může prospět," je přesvědčen.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články