Hlavní obsah

Když něco funguje, není třeba nic měnit! Kouč Klokanů u špekáčků jako motivačního stimulu zůstane

Praha

Gólmani si obvykle pod kotlem fanoušků Klokanů vytrpí své. Už po desetiletí, protože v 70. letech se ujala mezi příznivci Bohemians rýmovačka, kterou jsou hostující brankáři častováni dodnes. „Čekal jsem, že si ji také vyslechnu a že na mě budou řvát,“ přiznával slávistický gólman Martin Berkovec, kterého z Edenu půjčili do Karviné na hostování. „Jednou na mě z kotle někdo zahulákal, ale šlo o výjimku. Fanoušci na mě nezapomněli, takže jsem se dočkal i potlesku a vyvolávání svého jména.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Jirásek z Bohemians oslavuje vítězný gól na 2:1 v utkání s Karvinou.

Článek
Fotogalerie

Už dvakrát Berkovec hostoval i u Botiče, takže nebylo divu, že ho domácí příznivci vnímali jinak. Nespílali mu, neřvali na něho, nenadávali mu.

Weber zklamaný pasivitou

„Pořád si pamatují, co jsme tady společně prožívali," potěšilo Berkovce přijetí, kterého se v Ďolíčku hned tak někomu nedostane. A neměnilo se na něm nic ani ve chvílích, kdy byl stav nerozhodný a čas neúprosně utíkal. Klokanům, samozřejmě...

„A oni byli lepší než my. Ve  druhé půli určitě," uznával Berkovec, že trest musel přijít. Skutečně k němu došlo, protože střídající Jirásek ho pět minut před koncem propálil a Karviná se vracela na Moravu s prázdnou.

„Pasivitou ve druhém poločase jsme si o branku koledovali. Nebyli jsme vůbec nebezpeční, jako tomu bylo do přestávky, nehrozili z brejků ani standardních situací. I kdybychom v Ďolíčku bod ubránili, nebyl bych s výkonem spokojený. A takhle jsem vyloženě zklamaný. Zmiňovanou pasivitou nejvíc," přiznával ostatně i hostující kouč Jozef Weber, jenž je stejně jako Berkovec s Ďolíčkem rovněž spjatý.

„Jenže to už je minulost, A dávná. Proto v mých návratech už žádná nostalgie není," dával Weber najevo, že teď myslí jen a jen na svou Karvinou.

Se stejným zápalem a zaujetím, jako myslí jeho trenérský kolega Martin Hašek na své Klokany. V úvodu podzimu až překvapivě úspěšné, protože remízu na Spartě potvrdili vítězstvím nad Karvinou a v prvních dvou kolech tak posbírali už čtyři body.

Trpělivost se vyplatila

„Pro nás jsou obrovsky důležité. Máme mladé hráče, kteří v lize začínají, výsledky v přípravě také dobré nebyly. Jestliže jsem před startem ligy tvrdil, že všechno je ještě syrové a mužstvo se tvoří a tvořit bude za pochodu, platí to pořád. Vždyť třeba Reiter v lize debutoval, Hůlka hrál vůbec poprvé před domácím publikem, a ještě na tak zodpovědném místě sestavy. Fryšták, jenž nás hned několikrát podržel, toho také nemá v lize moc odchytáno," připomínal kouč Klokanů vše, s čím se musí vyrovnávat.

Proti Karviné se s tím vyrovnal úspěšně. „A to přitom byli po vyrovnávací brance Karviné někteří z hráčů psychicky dole a přestávali si věřit. Museli jsme jim vrátit sebevědomí a přimět je k tomu, aby byli trpěliví. Po změně stran jsme měli převahu, a i když se mohla zdát platonická, efekt nakonec přinesla. Soupeři ubývaly síly, protože se zákonitě projevilo, že hosté běhali bez míče, který jsme měli po většinu času pod kontrolou my," glosoval Hašek průběh utkání, které mělo pro jeho tým happy end.

O odměnách a dalších motivačních stimulech přitom přemýšlet nemusí. „Když něco funguje, není třeba to měnit," připomínal opékání špekáčků, které hráčům slíbil už po remíze na Spartě.

Reklama

Související témata: