Hlavní obsah

Sparta si vydřela trochu klidu. Teď má Ital na pořadu zeštíhlující řez

Mladá Boleslav

Žádný ohňostroj invence, fines a nátlaku na soupeře v Mladé Boleslavi nepředvedli. Fotbalisté pražské Sparty se nicméně zmohli na zatím nejlepší výkon v sezóně a vytouženou první výhru (1:0) vydřeli. „Je velmi důležitá. Boleslav je náročný a těžký soupeř. Myslím, že jsme podali náš nejlepší výkon jako tým. Nechci mluvit o jednotlivcích, ale všichni, kdo zasáhli do zápasu, bojovali až do vyčerpání. To mi udělalo radost,“ cení si italský trenér Andrea Stramaccioni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický během děkovačky s fanoušky po utkání v Mladé Boleslavi.

Článek

Jeden z největších favoritů ligy se konečně zvedá? Sami Letenští jsou opatrní. Na takové tvrzení je ještě příliš brzy.

„Výhru jsme potřebovali. Ale musíme ji potvrdit i v dalších zápasech. Uvidíme, jak nám to půjde dál. Až pak můžeme hodnotit," uvědomuje si autor vítězného gólu a kapitán David Lafata.

Italský kouč udělal v základní sestavě hned sedm změn proti poslednímu duelu s CZ Bělehrad. Třeba Václav Kadlec se tentokrát nevešel ani na lavičku.

„Nic speciálního, v ofenzivě jsme se tentokrát rozhodl pro jiné. Pokud jde o šíři kádru, aktuálně máme asi 26 hráčů do pole, což je podle mého názoru pro českou ligu moc. Přednesu ho na mítinku s vedením klubu," opakuje Andrea Stramaccioni své mínění, s nímž přišel hned po vyřazení z pohárové Evropy.

Ze zápisu zpátky na marodku

Sparta však musí být s uvolňováním hráčů na hostování obezřetná. Vždyť její marodka aktuálně stále čítá téměř deset hráčů. Třeba takový Michal Kadlec byl pro utkání v Mladé Boleslavi v zápise o utkání v základní sestavě, ale nakonec nenastoupil.

„Při rozcvičení před zápasem se necítil na sto procent. Mluvil jsem s ním i doktorem. Já pak rozhodl, že Michala nenasadím, abychom neriskovali další zranění. Nastoupil tedy Čivič, který byl na rozdíl od Kadlece zcela v pořádku," vysvětluje trenér.

Došlo také k jiné paradoxní situaci. Dopoledne Zlín deklaroval zájem o Juliše, Sáčka či Zahustela. A poslední dva jmenovaní pak spolu s brankářem Koubklem poprvé v sezóně nastoupili a odehráli celý vítězný zápas...

„Koubek se dostal zpět do formy, ve které nebyl během přípravy. Byl jsem na něj hodně přísný, protože začínal s nadváhou. Později zhubnul a pro mě je momentálně gólman číslo jedna. Teď už záleží jen na něm," potvrzuje Stramaccioni, že se reprezentační gólman vrátil na místo často chybujícího Dúbravky.

Velká soutěž o flíček v sestavě

„Sáčka mám rád, je velmi dobrý fotbalista a svou šanci využil. Po generálce s Vitesse jsem preferoval něco jiného a v Boleslavi jsem od něj viděl lepší výkon, než předvedl proti Arnhemu. Zahustel dostal přednost před Karavajevem jako defenzivnější obránce. Budujeme nový tým, každý musí soutěžit v pozitivním smyslu, aby mohl nastoupit," zdůrazňuje Stramaccioni.

V příštím kole nastoupí Sparta v Liberci, kde se jí dlouhodobě nedaří. Také proto je pro ni tak důležité, že naplno zabodovala.

„Tabulkou jsme se nezabývali. V Boleslavi jsme chtěli vyhrát kvůli sobě. Zápas jsme zvládli, kluci vzadu si odehráli své a soupeře do ničeho nepustili. Paráda," pochvaluje si Lafata.

Reklama