Hlavní obsah

Davídku, kamaráde, hlavně si nacvičit los... Čtyřstovkař Lafata má jasné notičky

Praha

Kácí jeden milník za druhým. Před zápasem převzal dvě upomínkové kopačky za 200. gól v součtu české a rakouské ligy. Duel se Slováckem (1:0) pak David Lafata rozhodl svou 202. trefou. Navíc v 400. zápase v české lize, v nichž zaznamenal 196 gólů. Rychle se tedy blíží také k hranici 200 branek výhradně v domácí soutěži. Přesto dostal o jeden speciální úkol navíc...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata střílí hlavou gól v utkání proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Co všechno by ještě od svého spasitele chtěli. S příchodem italského kouče fotbalisté Sparty praktikují ragbyový signál. Pokud mají v zápase zahajovací výkop, přesunou na pravou stranu půlící čáry pět hráčů, kteří pak úprkem vyrazí na zteč a čekají dlouhý pas.

„Jde spíše o psychologický efekt. Naznačit soupeři, že hned od první sekundy chceme dát gól. Ale kdyby si Zahustel v Liberci všiml, že je brankář soupeře hodně venku, klidně jsme opravdu mohli skórovat," poukazuje Andrea Stramaccioni.

Bu, bu, bu na protivníka má jeden háček. Podmínkou je, že Sparta musí vykopávat.

„David Lafata prostě musí vyhrát hod mincí," kření se italský kouč, jaký že nový úkol kapitánovi přidělil.

Jako by Stramaccioni znal hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? podle odposlechů v případu známé fotbalové kauzy. V nich se přece při zasílání „notiček" zdůrazňovala důležitost „hlavně si nacvičit los"...

Během kariéry měl štěstí na spoluhráče

Domácí kanonýr byl každopádně hrdinou pátečního večera. „Jestliže jsem odehrál 400 zápasů, už se asi blížím ke konci," usmívá se trochu kysele pětatřicetiletý Lafata.

Více ligových startů nasbíralo jen 14 fotbalistů. Český rekord 465 utkání současného kouče Slavie Jaroslava Šilhavého je ovšem stále poměrně daleko.

„O jeho překonání teď nepřemýšlím. Překonat milník je hezké, ale moc je nesleduju. Během kariéry jsem měl štěstí na spoluhráče, mé góly jsou především jejich zásluhou. Původně jsem si nevěřil na stovku, teď už mám gólů dvě stě... Doufám, že mi zdraví vydrží, a ještě nějaký zápas přidám," zdůrazňuje Lafata.

Po vítězném zápase nastala chvíle oslav. Sparťané zatáhli do kabiny i kouče Stramaccioniho a zmáčeli ho, legie cizinců se pak učila vítězný pokřik.

„Mockrát jsme zatím nevyhráli, takže noví kluci pokřik moc neznají," chechtá se po svém kapitán.

„Hlavní je, že bylo co slavit. Jestli se od vítězství nad Slováckem můžeme odrazit, se ukáže za týden v Brně. Musíme zůstat na zemi a dál poctivě makat," uvědomuje si Lafata.

Reklama

Související témata: