Hlavní obsah

Opečou Klokani špekáčky i po derby na Julisce? Snad bude dvojitá várka, usmívá se Mašek

K idylce měl zkraje léta daleko. Nevešel se do finální nominace na fotbalové mistrovství Evropy jednadvacítek v Polsku a zažíval zklamání. Šikovný záložník Dominik Mašek si však v srpnu náladu spravil, výtečný vstup Bohemians 1905 do nové sezóny smutek z jeho hlavy vyhnal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bohemians 1905 Dominik Mašek.

Článek
Fotogalerie

„Nakopla nás remíza na Spartě. Byl to velký impuls do dalších utkání. S šesti body jsme spokojení," glosuje 22letý středopolař Klokanů dosavadní čtyři ligová vystoupení, v nichž parta Martina Haška navzdory těžkému losu nenašla přemožitele.

Borci z Ďolíčku jsou v porovnání s pražskými "S" chudými příbuznými, z jejich pokladny nelétají desítky miliónů korun na nákup zvučných posil, přesto dokázali oba favority obrat o body. „Týmovou prací a bojovností jsme se jim vyrovnali. Proti Slavii jsme měli ve druhé půli šance a mohli ji dokonce porazit. Nemůže z toho však dělat závěry, je teprve začátek soutěže," krotí euforii.

Bohemka v úvodu ligy příjemně překvapuje, přitom se loni až do předposledního kola rvala o záchranu. Vydařený start se pozitivně promítl v kabině. „V závěru minulé sezóny jsme byli nervózní a v křeči. V Bohemce byla vždycky dobrá atmosféra, i když se nedařilo. Ale  teď je taková uvolněnější. Padají srandičky, prostě panuje pohoda," usmívá se Mašek.

Už za pár hodin se pokusí se spoluhráči dosavadní neporazitelnost prodloužit. V předehrávce 5. kola HET ligy se představí na půdě Dukly. „Jsou silní na míči. Soupeře uspávají, dlouho kombinují a pak vymyslí akci, kterou jsou schopni využít. Na hrotu mají Honzu Holendu, kterého známe. Umí vstřelit góly a musíme si na něj dát pozor," varuje Mašek, jenž na Julisce před rokem skóroval. „Dal jsem gól hlavou, což bylo nezvyklé při mojí výšce. Vedli jsme, jenže ještě do přestávky Dukla srovnala. Těsně před poločasem jsme dostali červenou kartu a to nás asi poznamenalo. Druhý poločas už jsme výsledkově nezvládli a nakonec prohráli 4:1. Podobný průběh měl i jarní souboj v Ďolíčku. Taky jsme rychle vedli, ale soupeř stav otočil na 2:1. Musíme tohle všechno hodit za hlavu, pokusíme se tam vyhrát," burcuje.

Gól by mu zvýšil sebevědomí

Je napjatý, jestli kouč Martin Hašek mužstvo motivuje znovu nějakou lahůdkou. „Kdybychom odvezli tři body, odměnu bychom možná dostali. Ale nevím, zda špekáčky nebo něco jiného. Měli jsme je po Spartě a trenér slíbil špekáčky i za výhru nad Karvinou, ale ještě jsme je nestihli sníst. Snad to doženeme a pokud bychom na Dukle vyhráli, opečeme jich třeba víc. Mohla by být dvojitá várka," culí se.

Zatímco jeho mužstvo šlape, Mašek ve svých výkonech vidí velké rezervy, i když zasáhl do všech čtyř střetnutí. „Doufám, že brzy vstřelím nějaký gól a zvýší se mi sebevědomí. Moje výkony jsou zatím standardní, určitě můžu hrát líp," ujišťuje příbramský odchovanec.

V teenagerském věku patřil k největším českým talentům a fotbalově vyrůstal v mládežnické akademii Hamburku. Bundesliga však není jeho největším snem. „Chtěl bych si jednou zahrát za Real Madrid, kterému odmala fandím. Žral jsem éru, kdy za něj nastupovali Roberto Carlos, Zidane, Raúl nebo Beckham," usmívá se.

Jeho počínání na hřišti bedlivě monitoruje otec Jaroslav, který v devadesátých letech kopal ligu za Viktorii Žižkov a Příbram. „Když má čas, na domácí zápasy chodí. Někdy jede i ven, když hrajeme blízko. Radí mi a cítím od něj podporu. V mládí byl přísnější, teď už mě tak nepeskuje. Občas je kritický, ale umí také pochválit," těší Maška.

Společně vyrazí třeba na ryby, jež patří k jeho vášním. „Před časem jsem chytil na Vltavě pěkného candáta, který měřil 85 centimetrů. Byl to zatím můj největší úlovek," chlubí se sympatický mladík, jenž se v době volna věnuje přítelkyni a také rád houbaří. „Příroda je skvělý relax. V lese jsem už letos párkrát byl a něco našel," dodává.

Jak dopadne předehrávka 5. ligového kola mezi Duklou a Bohemians 1905?
Vyhraje Dukla
20,6 %
Zápas skončí remízou
19,5 %
Zvítězí Bohemians
59,9 %
Celkem hlasovalo 766 čtenářů.

Reklama