Hlavní obsah

Porazila nás legenda, vědí Karvinští. Euforie z gólu je obrovská, líčí Rosický

Ne že by fotbalisté Sparty odehráli duel s Karvinou parádně. K povinné výhře 2:0 ovšem došli a před derby na Slavii je může těšit významná novinka. Tomáš Rosický se po 17 letech nejen vrátil do jejich základní sestavy, ale také hned vstřelil vítězný gól. „Neplánoval jsem, že zrovna žabičkou,“ usmívá se zkušený internacionál, který má z trefy nelíčenou radost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický ze Sparty během utkání s Karvinou.

Článek
Fotogalerie

Karviná má pech. Zrovna na ni vyšel návrat Tomáše Rosického do základní sestavy Sparty.

„Chystali jsme se na dvě varianty sestavy soupeře. S Rosickým a bez něj. S Tomášem domácí víc dominovali v prostředku. Zvládali jsme s nimi držet krok, až na klíčový moment, kdy velký hráč svou šanci proměnil. Porazil náš Tomáš Rosický, legenda," líčí kouč Jozef Weber.

Zkušený záložník přiznává, že vítězný gól nepadl právě podle jeho představ. „Dobře jsem přečetl akci a našel si správný prostor. Chtěl jsem zakončovat nahoru, ale určitě ne takovou žabičkou," culí se Tomáš Rosický. „Euforie z gólu je obrovská. Poslední gól za Spartu si po pravdě už ani nevybavím..."

Milníky Tomáše Rosického do duelu s Karvinou:
1. června 2016 v Innsbrucku v zápase Česko - Rusko 2:1 poslední vstřelený gól
3. listopadu 2000 v utkání Sparta - Blšany 1:0 poslední ligový gól za Spartu
17. června 2016 na ME v utkání Česko - Chorvatsko 2:2 poslední soutěžní zápas v základní sestavě
1. prosince 2000 v utkání Slavia - Sparta 1:3 poslední zápas v základní sestavě Sparty

Rozehrál se před derby

Jeho přítomnost na hřišti mužstvo evidentně uklidnila. „S Tomášovým příchodem konečně mohou další hráči zastávat své klasické posty. Navíc se on sám poprvé chopil role tvořivého hráče. Zatím tam hráli ti, kteří patří jinam," pochvaluje si trenér Andrea Stramaccioni.

„Podstatná je samozřejmě také kvalita Tomášovy osobnosti, vzhledem k níž nám na začátku sezóny moc chyběl. Je prostředníkem mezi týmem a koučem. Máme hodně mladých, takže je důležité mít takového hráče, nota bene v záloze. Zkušený je třeba i Lafata, ale jako útočník je moc daleko k distribuci pokynů," poukazuje italský kouč.

Rosický nakonec zvládl odehrát 86 minut. „Ke konci už jsem se na hřišti spíš motal a měl toho plné kecky. Před derby na Slavii mi ovšem takový zápas určitě pomůže," cení si Rosický.

„Že odehrál tolik jako tvůrce hry, je důkazem o jeho dobré kondici. Měl ji již dříve a stavěl bych ho do základu dřív, kdyby nebyl před reprezentační pauzou nemocný. A pokud jde o střídání, znám hráče, že mají nejraději potlesk vstoje," usmívá se Stramaccioni.

Reklama

Související témata: