Hlavní obsah

Baník chce projít do evropského poháru, nejlépe z ligy

Na účast v některém z evropských pohárů mají před novou sezónou opět políčeno fotbalisté Baníku Ostrava. Tým k cíli povede nový kouč Karel Večeřa, který chce stadión na Bazalech znovu naplnit s pomocí agresivnějšího a ofenzivnějšího stylu hry.

Foto: FK SIAD Most

Ilustrační foto

Článek

"Zatím nás ale v tomto směru čeká ještě strašně moc práce, i když jsme v přípravě udělali pokroky. Úvod ligy ukáže, jak na tom skutečně jsme," řekl Večeřa na čtvrteční tiskové konferenci.

Večeřův výběr má dát zapomenout na nezdar z poslední sezóny: Baník se po dvou letech neprobojoval do pohárové Evropy. "Dohromady s předváděnými výkony jsme to vyhodnotili jako neúspěch. Chceme postoupit do evropského poháru a pokud možno z ligy, čímž nesnižujeme význam domácí pohárové soutěže," prohlásil předseda představenstva Jakub Kahoun.

Druhý nejmladší kádr v soutěži

Nástupce Pavla Hapala má k ruce druhý nejmladší kádr v soutěži. Věkový průměr srazily odchody zkušených obránců Michala Lesáka (Příbram) a Martina Čížka, klub změnil i gólman Michal Daněk, který přestoupil do Plzně. "Ještě jsem se nesetkal s tak nezkušeným mužstvem. Po příchodu jsem zjistil, že jenom tři z pětadvaceti lidí jsou ženatí. I to ukazuje, že hráči jsou ještě nevyzrálí a potřebují získávat zkušenosti," upozornil Večeřa.

Kádr během letní přestávky doplnil jen kladenský obránce Tomáš Marek a navrátilci z hostování Antonín Buček, Robert Zeher (Blšany) a Aleš Neuwirth (Kladno). Večeřa přesto věří, že mužstvo bude úspěšně praktikovat náročný způsob hry alespoň tak jako v přípravném utkání proti bundesligové Chotěbuzi. "Tam to mělo odpovídající parametry, tak nějak si to představuju. Kluci si musí ověřit, že ten náročný styl může nést úspěchy," uvedl Večeřa.

Na dresy přibyla oranžová

Ostravští fanoušci si sice nebudou muset zvykat na nové tváře, zato na atypické dresy. Přestože klubovými barvami zůstávají bílá a modrá, do obou kombinací nových trikotů přibyla oranžová, kterou si prosadil nový sponzor Kappa. "Její zájem o spolupráci byl obrovský. Neznamená to, že bychom měnili klubové barvy, naopak doufáme, že to bude nový svěží vítr pro Baník," řekl Kahoun, který s italskou firmou podepsal smlouvu na tři roky.

Ligovou premiéru si Ostravští odbudou v pondělí proti Slavii. Večeřa už počítá i s uzdraveným jarním kanonýrem Varadim, jenž laboroval s nataženým svalem. "On i David Střihavka mají předpoklady, aby se stali osobnostmi ligy. Oba jsou útočníci, kteří by mohli dávat góly. Věřím, že když se to bude dařit, bude fungovat celý tým a na Bazaly se zase vrátí diváci," dodal Večeřa.

Reklama

Související témata: