Hlavní obsah

Nebudu měnit svá slova po každém odehraném kole, dál tvrdí Vrba

Liberec

Určitě ani on nepočítal, že po šesti odehraných kolech bude mít jeho tým na největší soupeře k dobru už šest bodů. Fotbalové Plzni ovšem návrat trenéra Pavla Vrby prospívá, takže Slavii i Spartě uniká hned v úvodu ligy. A výrazně. „Po pátém kole jsem řekl, že soutěž je teprve na začátku a svá slova nebudu měnit ani po dalším odehraném kole. Pořád jsme na začátku,“ tvářil se kouč Viktorie, jako by hladká výhra v Liberci a stoprocentní zisk po první pětině ligy byly samozřejmostí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba při utkání s Libercem.

Článek
Fotogalerie

Pravdou je, že na severu Čech podala Plzeň nejlepší podzimní výkon a ambiciózní Liberec sfoukla jako svíčku.

„Hrál jsem s Plzní po příchodu do Liberce doma třikrát a všechna tři utkání prohrál. Tentokrát byl ovšem rozdíl ve výkonnosti obou týmů nejmarkantnější. Zatímco my podali nejhorší podzimní výkon, od Plzně to byl nejlepší," glosoval partii trenér Severočechů Jindřich Trpišovský.

Viktoria už svou tvář má

Vrba bral ovšem podobné hodnocení s rezervou, kterou dal také najevo.

„Nechtěl bych spekulovat, zda šlo o náš nejlepší výkon. Už první poločas s Duklou a druhý s ostravským Baníkem jsme hráli velice dobře. Máme prostě v jednotlivých zápasech partie, jež zvládneme lépe a jiné, které musíme vydřít a ubojovat. Jako třeba v Larnace," připomínal trýzeň na Kypru, jejímž výsledkem byl nakonec přece jen postup do základní skupiny Evropské ligy.

„V některých utkáních ale už svou tvář máme a hrajeme podle představ, které mám," dodával plzeňský kouč, jehož tým na domácí ligové scéně neztratil zatím ani bod.

Pomáhá mu k tomu pochopitelně forma Krmenčíka na hrotu útoku, stejně jako probuzení Petržely, jenž už byl pomalu na odchodu, ale v Liberci byl nejlepším hráčem zápasu.

„Na Krmenčíkovi je vidět, že ho fotbal baví. Je úspěšný, protože má potřebnou zápasovou zátěž, a i v reprezentaci dostal prostor," kvituje Vrba Krmenčíkovu výkonnost i góly a stejně si pochvaluje Petrželův návrat do sestavy i na ligovou scénu.

„Má skvělou formu, která je odměnou za to, jak při trénincích tvrdě pracoval. Opět nám pomáhá, znovu je pro nás důležitým hráčem."

Dokonale nacvičená partitura

Pro Plzeň je ovšem obrovsky důležitá hlavně přítomnost Vrby, pod nímž nachází zkušené mužstvo Viktorie zase svou někdejší tvář a ví si se soupeři rady. Doma i venku. V Liberci, který zkoušel překvapit Západočechy pětičlennou obranou stejně, jako se mu to povedlo v duelu se Spartou, se to opět potvrdilo.

„Ono je to ovšem s tvrzením o pětičlenné liberecké obraně všelijaké. Postavení domácích se měnilo podle toho, kdy měli míč," odmítal Vrba, že by inspiraci pro fungující taktiku hledal právě ve střetnutí Liberce se Spartou, v němž Trpišovského tým uhrál remízu.

„Pochopitelně se dívám a sleduju, jak soupeř hraje a snažím se najít věci, které by na něho mohly platit," dodal vzápětí.

„Však jsme se na Liberec chystali celý týden," potvrzoval Petržela, že hráči Viktorie měli před cestou pod Ještěd partituru dokonale nacvičenou.

Fungovala. Plzeň vyhrála šestý zápas v řadě, jako jediná má na kontě stoprocentní zisk a soupeřům - Slavii a Spartě zejména - se už hodně vzdálila.

„Čekají nás ještě hodně těžké zápasy, takže o ambicích se můžeme bavit po podzimu. Úvod soutěže nám vyšel, ale rozhodovat se bude až do třicátého kola," trvá trenér Vrba na tom, že šestibodový náskok po šesti odehraných kolech vůbec nic neznamená.

Reklama