Hlavní obsah

Sparta znovu favoritem, zuby si brousí Liberec

PRAHA

Stejného favorita jako v předchozích ročnících má fotbalová Gambrinus liga. V sobotu startující nejvyšší české soutěži se nejvíce věří pražské Spartě, která ale bude mít pozici pořádně složitou. Zuby na obhajobu si brousí Liberec, zopakovat úspěch z minulé sezóny chce Mladá Boleslav. Další čekají v záloze...

Článek

Minulý ročník by na Letné nejradši zapomněli. Mizerné výkony, dohady mezi kabinou a vedením a výsledkem bylo až páté místo - nejhorší umístění klubu v historii české soutěže. Situaci jen mírně vylepšil zisk poháru a tedy zachovaná účast v evropských soutěžích. Propadák chtějí sparťané napravit a společně s tradičně nejkvalitnějším kádrem by se měli na konci ligy radovat z mistrovského titulu.

Oproti minulým letům nezažila kabina Sparty personální zemětřesení, ale příchody francouzského technika Ludovica Sylvestreho nebo návrat nejlepšího kanonýra předminulé sezóny Tomáše Juna z tureckého Trabzonsporu jsou zárukou kvality.

Liberec chce do Ligy mistrů

Stejně jako před rokem skromnější přístup volí Liberec. Severočeši prolétli ročníkem bez výrazného zaváhání a získali po čtyřech letech znovu titul. Letos chtějí svěřenci úspěšného trenéra Lavičky napodobit Spartu a probojovat se do prestižní Ligy mistrů, prim by měli hrát i v domácí soutěži. Silná slova o obhajobě titulu od nich ovšem neuslyšíte.

Přes léto nejvíce posilovala Mladá Boleslav, která si se silným partnerem v zádech mohla dovolit koupit ze Sparty za 20 miliónů záložníka Poláčka, z mistrovského Liberce přetáhla Abraháma. Posilou celku z města automobilů by měl být i ex-příbramský Riedel či útočník Mikolanda, který neuspěl ve West Hamu.

Teplice musejí místo remíz vyhrávat

Těmto třem celkům by měly šlapat na paty další týmy, které chtějí promluvit do pořadí mezi nejlepšími - Slavia, Teplice, Olomouc... Jejich šance jsou ale z různých důvodů nižší. S finančními potížemi se potýkající Slavii odešel kapitán Piták, za kterého se nepodařilo získat náhradu v podobě Michálka. Ten zamířil do polského Plocku. Teplice mají stabilní kádr, výborné podmínky. Trenér Mareček ale bude muset své svěřence naučit vítězit, remízoví králové potřebují k proniknutí do špičky více vyhrávat.

Kdo vyhraje nadcházející ročník Gambrinus ligy?
Tipujte v anketě Sport.cz!

Podle předsezónních prognóz by na druhém pólu tabulky měli o udržení bojovat oba nováčci - Kladno a České Budějovice. Jihočeši mají sice ve svých řadách Karla Poborského, jinak ale ničím nevynikají a cesta za klidným setrváním v soutěži bude těžká. Ještě složitější situaci bude mít trenér Kladna Miroslav Koubek, který spoléhá na bojovný týmový výkon bez výraznějších osobností. Bookmakeři také nevěří obměněnému kádru Příbrami, jejíž šéf Jaroslav Starka si ovšem jako tradičně vsadil na triumf svých svěřenců v lize...

Veterány nahradilo dravé mládí

Mezi dvěma ročníky se s nejvyšší soutěží rozloučilo několik veteránů. Ligové týmy povětšinou utahují opasky a nejvíce ušetřit se dá na zkušených fotbalistech, kteří měli vysoké smlouvy. Nadějná mladá krev tak nahradila plzeňské Vlčka s Vágnerem, Radu z Teplic nebo Diveckého z Příbrami.

Napravit pošramocenou reputaci si chtějí i rozhodčí. Kontroverzní závěr ligy vyvolal mnoho pochybností o regulérnosti soutěže a změnu k lepšímu chce znovu nastartovat šéf komise arbitrů Luděk Macela. Liga ale postrádá výrazné osobnosti a diváky do ochozů přiláká jedině atraktivní kopaná a bezchybné výkony rozhodčích.

Nejzajímavější letní přestupy
V rámci Česka
Tomáš PoláčekSparta PrahaMladá Boleslav
Martin AbrahámSlovan LiberecMladá Boleslav
Michal LesákBaník OstravaMarila Příbram
Milan Petržela1. FC SlováckoFK Jablonec
Jan VorelChmel BlšanySlavia Praha
Jan RiegelMarila PříbramMladá Boleslav
Tomáš Polách1. FC Slovácko1. FC Brno
Michal PolodnaChmel BlšanyMarila Příbram
Adrian RolkoHradec KrálovéMladá Boleslav
Martin VozábalČeské Budějovice1. FC Slovácko
Ze zahraničí do ligy
Tomáš JunTrabzonsporSparta Praha
Martin LatkaFC BirminghamSlavia Praha
Ludovic SylvestreFC BarcelonaSparta Praha
Petr MikolandaWest Ham UnitedMladá Boleslav
Jiří HomolaMalatyasporSparta Praha
Z ligy do zahraničí
Karel PitákSlavia PrahaRed Bull Salcburk
Miroslav HoleňákSlavia PrahaMattersburg
Petr Švancara1. FC BrnoInter Bratislava
Jiří RychlíkMladá BoleslavRužomberok
Peter BabničSigma OlomoucRužomberok

Reklama