Hlavní obsah

Přivodí skandál z derby zlom? S videem se počítá, na brankovou technologii nejsou peníze!

Praha

Další případ z mnoha. Trenéři Slavie a Sparty se po derby shodli, že pokud by měl zápas pod kontrolou videorozhodčí, předešlo by se přehmatům. Především při chybně neuznaném gólu Slavie, kdy Costa odvracel Škodovu střelu již za brankovou čárou. Jak na tom český fotbal vlastně je? Zatímco na brankovou technologii nejsou peníze, videorozhodčí se již školí a s jejich zavedením se počítá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Jílek a slávista Josef Hušbauer během derby.

Článek
Fotogalerie

Milan Škoda po derby se Spartou

Josef Hušbauer po derby se Spartou

Michal Kadlec po prohraném derby se Slavií

Zavedení technické vymoženosti je na obzoru, ne blíž. Videorozhodčí nyní prochází v českém fotbale testovací fází. "Zavedení videorozhodčího se řídí jasnými a předem danými pravidly, které asociace plní dle daných norem Mezinárodní pravidlové komise IFAB," reaguje na derby Ligová fotbalová asociace (LFA), která nejvyšší soutěž řídí.

Momentálně probíhá on-line testovací fáze v rámci zápasů Juniorské ligy. "Ve chvíli, kdy bude tato fáze úspěšně splněna a IFAB udělí povolení LFA, může být aplikován videorozhodčí i v lize," praví se v prohlášení asociace. "Vedení LFA chce dodržet harmonogram, tedy jedno podzimní ligové utkání v 'ostrém' on-line režimu a v jarní části sezóny minimálně jedno utkání z každého kola."

Asociace také upřesnila informace, že v Edenu je nainstalován systém, který posuzuje, zda míč přešel brankovou čáru. V takovém případě upozorní rozhodčího na speciálních hodinkách, že má uznat gól. Brankovou technologií evropská fotbalová unie UEFA vybavila stadióny všech účastníků evropských pohárů.

"UEFA rozmístila na stadióny těchto celků brankové kamery, které však nelze bez potřebného hardwaru a softwaru, jenž poskytuje UEFA dodavatel technologie jen pro utkání evropských pohárů, využít," vysvětluje LFA s dodatkem, že tzv. goal-line technology nemá v úmyslu zavést.

"Projekt videorozhodčích a goal-line technology nelze spojovat v jeden a ten samý projekt. O zavedení goal-line technology LFA nepřemýšlí, především z důvodu její finanční náročnosti. Věříme, že projekt videorozhodčí tyto situace dokáže správně posoudit," poukazuje.

Reklama