Hlavní obsah

Nasazení rozhodčích znali v Budějovicích a Boleslavi

PRAHA

Měla to být pomůcka rozhodčím k zabránění tlaků zvenku. Tajné nominace arbitrů na zápasy Gambrinus ligy ale nevydržely ani jedno kolo. Hned na úvod soutěže měli informace o obsazení sudích s předstihem v Mladé Boleslavi a v Českých Budějovicích. Na jihu Čech delegaci vyzradil čtvrtý rozhodčí Kovařík, kterého komise rozhodčích a delegátů ve středu potrestala omezením delegace na pět utkání.

Článek

Staronový šéf komise Luděk Macela před startem nejvyšší fotbalové soutěže prohlašoval, že chce rozhodčím zlepšit pověst. "Obrázek o rozhodčích by měl dostat lepší kabát. Nemusí to být hned od Bosse, ale aspoň z Prostějova," řekl Macela ve středu novinářům po jednání komise.

Ta na svém mimořádném zasedání projednávala situaci z prvního kola, kdy se i přes utajení dozvěděly kluby informaci o složení rozhodcovské čtveřice dříve. "Před zápasem Českých Budějovic s Libercem obsazení sdělil čtvrtý rozhodčí Libor Kovařík svému známému panu Ullrichovi, který pak vše předal sekretáři komise rozhodčích panu Krulovi. Panu Kovaříkovi jsme omezili delegaci na utkání první a druhé ligy na pět zápasů," řekl člen komise Ota Černý.

Únik ze svazu Macela vyloučil

Šéfredaktor sportovní redakce ČT dále uvedl, že problém s prozrazením nominace měli i v Mladé Boleslavi. "Tam sekretář domácího týmu pan Kudela vešel do kabiny rozhodčích a řekl jim, že o jejich nominaci už ví," uvedl Černý. Informace měla údajně uniknout přímo ze sídla ČMFS na Strahově, což Macela vyloučil. Podle něj s Kudelou promluví ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, do jehož kompetence mladoboleslavský funkcionář spadá.

"O nominaci jsme věděli jen já a můj zástupce Olda Rott. A od nás žádné informace neunikly. Za to dám ruku do ohně," řekl šéf komise důrazně. Echo tak pravděpodobně pustil jeden ze čtveřice nominovaných sudích. "Na dnešním setkání jsme hovořili se všemi zúčastněnými, ale ani jeden nezvedl ruku a nepřiznal se," popsal setkání Macela. "Nemáme možnosti nějakých odposlechů, ani bychom jich nevyužili. Nechceme a ani nebudeme na rozhodčí vytvářet tlak," doplnil bývalý reprezentant.

Rozhodčí jsou tým

Na Strahov si pozval všechny rozhodčí, kteří řídili první kolo. Jen Patrik Filípek je na zahraniční delegaci, takže chyběl. "Někteří se dokonce tvářili uraženě, že jsme si je pozvali. Jsou ale tým a my jsme museli reagovat - jinak by komise neměla respekt," poznamenal Macela. "Rozhodcovská informační služba funguje nejlíp, stejně jako před pěti lety," posteskl si držitel olympijského zlata z roku 1980 z Moskvy. Z dalšího vylepšení metody v utajovaném předávaní informací rozhodčími mezi sebou nemá obavy. "Toho se nebojím," řekl.

Přes problémy už v prvním kole je šéf komise stále optimistou. "Bylo důležité si se všemi pohovořit. Pevně věřím, že se vše nebude opakovat. Pokud ano, tak omezení a postihy zpřísníme. Dokud podobné věci nevymýtíme."

Přehled nejvyšších trestů udělených rozhodčím v minulém ročníku první fotbalové ligy (jméno, pozice, utkání, kolo). Všechny uvedené tresty obdrželi sudí za chyby v řízení jednotlivých zápasů.
Přeřazení do druhé ligy:
Radek Matějek / hlavní / Liberec - Mladá Boleslav / 30. kolo
Oldřich Racek / hlavní / Sparta - Plzeň / 30. kolo
6 zápasů:
Jiří Jech / hlavní / Sparta - Příbram / 15. kolo
4 zápasy:
Tomáš Čuřín / hlavní / Plzeň - Slavia / 5. kolo
Luboš Helebrant / hlavní / Brno - Ostrava / 5. kolo
Tomáš Čuřín / hlavní / Liberec - Plzeň / 11. kolo
3 zápasy:
Pavel Královec / hlavní / Olomouc - Slavia / 4. kolo
Jiří Jiřík / hlavní / Teplice - Sparta / 8. kolo
Radek Matějek / hlavní / Sparta - Blšany / 9. kolo
Dagmar Damková / hlavní / Liberec - Slavia / 13. kolo
Jan Filgas / asistent / Liberec - Slavia / 13. kolo
Tomáš Adámek / hlavní / Brno - Most / 15. kolo
Robert Kubáň /asistent/ Brno - Most / 15. kolo
Radek Příhoda / hlavní / Plzeň - Jablonec / 18. kolo
Ivan Pokorný / asistent / Teplice - Mladá Boleslav / 19. kolo
Patrik Filípek / asistent / Liberec - Ostrava / 20. kolo
Zdroj: ČTK

Reklama