Hlavní obsah

Kdyby mě ze Sparty vyhodili, s fotbalem skončím úplně, tvrdí Lafata

Praha

Šestkrát už se stal šestatřicetiletý David Lafata králem ligových kanonýrů, což je zřejmě už nepřekonatelný rekord. Pro kouče Andreu Stramaccioniho byl ještě před měsícem nepostradatelný. Teď pro něj není místo ani na lavičce náhradníků. Zřejmě se blíží jeho konec na Letné, kde se s některými legendami neumějí ani důstojně rozloučit...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příležitost k radosti z gólu dal David Lafata sparťanským fanouškům mnohokrát.

Článek

Jak to s vámi aktuálně vypadá, kdy vás fanoušci zase uvidí na trávníku?

Nevím, kdy mě uvidí... Já trénuji normálně s mužstvem. Měl jsem menší virózu, ale ta už odezněla. Jsem schopný hrát. Čekám, kdy mne trenér vezme do nominace, ukáže na mne a dá mi šanci. Takže to je spíš otázka na pana Stramaccioniho.

Ještě v říjnu o vás říkal, že jste pro Spartu takřka nepostradatelný. Vysvětlil vám, proč se mu nevejdete sestavy, nebo alespoň na lavičku, i když jste zdravý?

Po utkání s Plzní, které jsme prohráli 0:1 a šance na titul prakticky zhasla, jsem měl schůzku s generálním ředitelem klubu Adamem Kotalíkem. Vysvětloval mi, že vzhledem k průběhu sezóny chce majitel Daniel Křetínský zeštíhlit kádr a s přihlédnutím k mému věku dávat šanci perspektivnějším hráčům. Takže jen trénuju a čekám.

To pro vás musí být hrozně těžké, skousávat takovou situaci, kdy jste vlastně nehrajícím kapitánem...

Není to nic příjemného. Byl jsem zvyklý hrát. Na druhou stranu jsem si už po prodloužení smlouvy říkal, že jednou to přijít musí... Tak trochu jsem s tím i počítal. Uvidíme, co bude v zimě, smlouvu mám do léta. Teď zkrátka už jen trénuju a fandím (úsměv).

Nezačaly vaše problémy po Všechnopárty Karla Šípa, v níž jste vtipnou formou mluvil o situaci ve Spartě po příchodu zahraničních hráčů a kouče? Národ se bavil, pochopil nadsázku, ale vedení klubu a trenér zřejmě ne?

To nevím, jestli právě tohle odstartovalo moji stávající situaci. Neřekl jsem tam nic špatného, za tím si stojím. Nebylo v tom ani nic urážlivého, nebo takového, za co bych se měl stydět.

Mluvili s vámi o tom pan Křetínský, nebo pan Kotalík, případně trenér Stramaccioni?

Zavolal si mě pan Kotalík, a řekl mi, že bych si měl dávat pozor, co říkám. Vzal jsem to na vědomí a považoval záležitost za vyřízenou.

Vyjádření vedení Sparty
„David je stále kapitán Sparty. Ale to samozřejmě nikomu negarantuje pozici v základní sestavě. O tom, kdo nastoupí, nebo bude nominovaný k utkání, rozhoduje výhradně trenér.
My jsme si sedli s trenérem a majitelem klubu k diskusi směrem k zimní přestávce. Dospěli jsme společně k závěru, že na jaro nebudeme potřebovat tak široký kádr.
Abychom mohli udělat důležitá rozhodnutí, bude třeba ve zbytku podzimu ověřit i některé jiné varianty. Davidovi je 36 let, víme, co umí, a přestože je stále skvělým hráčem, je zřejmé, že Spartu nemůže táhnout do nekonečna a my musíme být připraveni i na dobu po Davidovi.
Víc prostoru dostal Pepa Šural, hned v prvním utkání dal hattrick a trefil se i v dalších zápasech. Ale pokud se trenér rozhodne postavit příště Lafiho, bude hrát on. Nikdo nikomu nic nepřikázal, ani nezakázal.
David má ve Spartě smlouvu do konce sezóny a já předpokládám, že jí obě strany dodrží. Takže že by Davida někdo „vyhazoval“ ze Sparty, jak jsem se doslechl, je čirý nesmysl.“
Adam Kotalík, generální ředitel Sparty

Máte velkou podporu v rodině, která jezdí na vaše zápasy. Jak snáší vaši situaci?

Samozřejmě s manželkou a nejbližšími o tom mluvíme. Děti tomu ještě tak nerozumí, a v těch změnách se ztrácejí. Když teď nehraje taťka, a už ve Spartě nejsou ani Pavel Kadeřábek, Láďa Krejčí, Kuba Brabec, Bořek Dočkal, Lukáš Vácha, Mario Holek a další kluci, které znali a fandili jim, tak na fotbal už nejezdí.

Dostanete se alespoň častěji do lesa, abyste si vyčistil hlavu a případně si něco střelil?

Přečtu si na nástěnce, jestli jsem v nominaci nebo ne, a když máme my nenominovaní volno, tak zůstanu doma na jihu Čech. S tím střílením je to ale bídné. Byl jsem na honu, kde jsme s našim psem dohledávali střelené kachny. I tohle mi ale stačí, beru to jako příjemný relax. Už se cítím jako poloviční důchodce (smích).

Vrátím se na Letnou. Soudě podle chování hráčů, byť o tom nemluví, že situace v kabině není dobrá. Je hodně napjatá?

V šatně problém není, spíš nám to nejde na hřišti.

Může mít na celou situaci kolem mužstva vliv i skutečnost, že noví zahraniční hráči, ač nic neukázali, berou mnohem větší peníze než ti, kteří už ve Spartě byli, především Češi?

Tohle v kabině neprobíráme. A já sám také neřeším, kdo bere, jaké peníze.

Není vám líto, že už zřejmě nebudete králem střelců a nemusíte dosáhnout ani bájné hranice 200 vstřelených branek v české nejvyšší soutěži?

Král střelců mě nemrzí. Pořád platí, že nad individuální trofeje povyšuji týmové. A co se týká té „české" dvoustovky... Jsem rád, že jsem pokořil hranici dvou set ligových gólů v součtu se šesti brankami v rakouské lize. O tom, že ke dvoustovce v té naší chybějí tři trefy nijak nepřemýšlím, to mě netrápí. Za cíl jsem si tuhle hranici nekladl.

Máte smlouvu sice až do konce sezóny, ale v kuloárech se mluví o tom, že byste se mohl už v zimě vrátit do Českých Budějovic nebo Jablonce. Slyšel jste o tom něco?

Něco jsem zaslechl, ale z vedení Sparty se mnou o něčem takovém nikdo nemluvil. Poslední osobní kontakt byl po zmíněném utkání s Plzní. Právě takové spekulace, z nichž některé se objevují i v médiích, mě štvou. Slyšel jsem, že prý mám rozepře s trenérem a odcházím z tréninků. Není to pravda, nikdy jsem nic takového neudělal a neudělám, jsem profesionál. Jsou to nesmysly.

Umíte si vůbec představit, že byste šel ze Sparty jinam?

Nevím, co bude za měsíc, ale teď si něco takového představit nedokážu.

O vaší situaci si povídá celý fotbalový národ. Už se ozval nějaký jiný klub, že by o vás měl zájem?

Už se jich několik ozvalo, sondovali situaci, ale já je odmítám. Můj sen od dětství byl hrát za Spartu, získat s ní alespoň jeden titul. Ten se mi splnil, byť až po třicítce. Pořád jsem jejím hráčem a snažím se dělat maximum, abych dostal šanci za ni ještě hrát. I za téhle situace je pro mne Sparta nejvíc. Rozhodně nelituji, že jsem do Sparty šel. I když mě třeba vyhodí, pořád jí budu fandit.

Takže jste ještě nepřemýšlel o tom, co budete dělat, až jednou úplně skončíte s vrcholovým fotbalem?

Přemýšlel, ale teď to není aktuální. Chci se poprat o místo ve Spartě. Když se to nepovede, budu situaci řešit. Na prvním místě po Spartě je Olešník, kde jsem začínal (úsměv).

Takže Zinédine Zidane a Real Madrid nemají ani volat?

(smích) Ne. Proti Olešníku nemají šanci.

Řekl jste v podstatě, že budete Spartě fandit, ať by byl váš konec v ní jakýkoliv. Není divné, že si stávající vedení Sparty neváží legend a nedůstojným způsobem se rozešlo třeba s Karlem Poborským. Každou minutou i vám může přijít od majitele sms, že už nemáte chodit...

Na vztah k legendám byste se měl zeptat vedení Sparty. Já mám do konce sezóny smlouvu, za Spartu chci hrát, ještě se neloučím. A jestliže by mi řekli nebo napsali, že končím, nejspíš s vrcholovým fotbalem úplně skončím a jak jsem už řekl, půjdu hrát za Olešník krajský přebor.

Kanonýrova vizitka
Narozen: 18. 9. 1981 v Českých Budějovicích
Pozice: Útočník
Přezdívka: Lafi, Čaudy, Lafigól
Číslo dresu: 21
Výška/váha: 180 cm/72 kg
Manželka: Kamila (1981), sňatek 2006
Děti: Vanda (2008), Antonín (2010)
Kluby: JZD Olešník (1987-1992), SK Dynamo České. Budějovice (1992-2005), Vysočina Jihlava (hostování 2002), Škoda Xanti/Řecko (2005), FK Jablonec (2006-2007), Austria Vídeň (2007-2008), FK Jablonec (2008-2013), Sparta Praha (2013-dodnes).
Nejvyšší česká soutěž: 406 utkání/197 gólů
Za koho ligové góly: 27 - České Budějovice, 88 - Jablonec, 82 - Sparta.
Komu ligové góly: 16 - České Budějovice, Brno, 15 - Příbram, Hradec Králové. 12 - Olomouc, Jablonec, Liberec, 11 - Ostrava, Jihlava, Slavia (5 v derby), 10 - Bohemians 1905, Mladá Boleslav, 9 - Plzeň, 5 - Zlín, Teplice, 4 - Žižkov, Kladno, Slovácko (Synot), 3 - Sparta, 2 - Dukla Praha, Znojmo, Opava, Most, Bohemians Praha (Střížkov), 1 - Blšany, Karviná.
Ligové hattricky: 9
Nejvíc gólů v utkání: 5 - Jihlavě, 14. 5. 2016
Góly v zahraničních ligách: 6 - Austria Vídeň.
Klub ligových kanonýrů: 203 gólů (3. místo)
Největší úspěchy: Fotbalista roku 2014, Zlatý míč ČR (2014/2015), Osobnost Synot ligy (2014), mistr se Spartou, vítěz Poháru FAČR, vítěz Superpoháru (vše 2013/2014), vítěz Rakouského poháru s Austrií Vídeň (2007), 6x Král ligových střelců (2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017).

Reklama

Související témata: