Hlavní obsah

Rada se vrátil po deseti letech do Jablonce a chtěl by přivést Lafatu

Karel FeltSport.czPrávo

Po deseti letech se kouč Petr Rada vrací na lavičku Jablonce. V létě skončil ve Spartě. Na práci čekal půl roku. Ozval se Miroslav Pelta, který sice není oficiálně ve vedení jabloneckého klubu, ale bez něj se na stadiónu Na střelnici ani tráva nepohne, a nabídl mu funkci hlavního trenéra. Rada dostal smlouvu do léta 2019 a zároveň bych chtěl navázat na dřívější spolupráci s Davidem Lafatou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Rada v ráži při svém působení ve Spartě. Přetáhne z Letné zpátky do Jablonce Davida Lafatu?

Článek

Devětapadesátiletý rodák z Prahy neměl na stole jen tuto nabídku. „Ta druhá byla z finančního hlediska zajímavější, ale mně nešlo o peníze. Z lidských a rodinných důvodů jsem se rozhodl pro Jablonec, nechtěl jsem jít daleko, odkud bych se domů podíval jednou za týden, nebo ani to ne," řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Rada vysvětlil i ony zmíněné lidské důvody. „Hodně dám na dobré mezilidské vztahy. Je to sice už deset let, co jsem z Jablonce odešel, ale pořád tam jsou lidé, které dobře znám a s nimiž jsem nezpřetrhal vazby ani po mém odchodu. Například Mirek Pelta, ale také Zdeněk Klucký, který mi dělal asistenta a na tuhle spolupráci navážeme, nebo Michal Špit, který za mne chytal, teď trénuje gólmany. Je tam několik dalších fajn lidí ze zázemí klubu a jeho managementu," zdůraznil.

Vrátí se Lafata na známé místo?

Právě v Jablonci zažil střelecké hody David Lafata. Navázal na ně na Letné, ale tam už ho evidentně nechtějí. Jinak si nelze vysvětlit, proč elitní kanonýr, který mluví narovinu a nikomu nepodlézá, nehraje. Při tom do magické hranice dvou set gólů v české nejvyšší soutěži mu chybějí tři trefy. Pod Radou už zažil dobrá období v Jablonci a letos na jaře i na Letné.

„Umím si ho v Jablonci představit a rád bych s ním spolupracoval. Sice mu přibyly roky, ale ze svého čichu na góly nic neztratil. Je nejlepším poválečným českým kanonýrem. Pořád má mužstvu co dát a v Jablonci by prostor dostal. Záleží na něm, naše vztahy jsou nadstandardní, věřím, že bychom se domluvili. Pokud by došlo k jednání, hlavní slovo by ale měla Sparta, kde má ještě půl roku smlouvu," uvedl Rada.

Jablonec trápí výkonnostní výkyvy. Ty by měl Rada zastavit. Žádný konkrétní úkol, co se týká umístění, od Pelty nedostal. „Samozřejmě chce, abychom co nejvíc vyhrávali, skončili co nejvýš v tabulce, a hráli hezký fotbal. Konkrétní umístění jsme neřešili. Chtěl bych se s Jabloncem dostat co nejdál také v domácím poháru. Mám před očima Zlín, který ho loni vyhrál a dostal se až do základní skupiny Evropské ligy. Domácí pohár je všude v Evropě váženou soutěží, v Anglii nebo Německu jsou plné stadióny, jen u nás je pořád popelkou. Při tom to je relativně nejsnazší cesta do Evropy," nastínil svoje plány Rada.

Reklama

Související témata: