Hlavní obsah

Lafata? Uvidíme, jak se ve Spartě rozhodnou, říká staronový kouč Jablonce Rada

Jablonec nad Nisou

Už obnovil spojení s Jabloncem a existuje šance, že nový trenér Severočechů Petr Rada na Střelnici vzkřísí i spolupráci s útočníkem Davidem Lafatou. Nejlepšího kanonýra v lize vedl nejen na severu, ale i na jaře ve Spartě, kde však Lafata na podzim spíše paběrkoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Rada

Článek

Bavili jste se už o Davidu Lafatovi s šéfem klubu Miroslavem Peltou a jak je jeho přesun z Letné do Jablonce reálný?

Určitě to padlo, ale uvidíme. Asi všichni vědí, že spolu s Davidem máme dobrý vztah. Trénoval jsem ho už tady, zůstali jsme v kontaktu, byli jsme i ve Spartě. Ale má platnou smlouvu ve Spartě, kde nenastupoval tak, jak by si asi zasloužil... Ale to je věc trenéra, jak se rozhodne. Až pak bychom se mohli na toto téma začít bavit. Myslím, že jsou tady dobří útočníci Tecl, pokud zůstane, Doležal, Mihálik. Takže uvidíme.

David Lafata prohlásil, že pokud by ve Spartě skončil, praštil by asi i s kariérou. Myslíte, že by kvůli vám své rozhodnutí změnil?

Nevím, jestli to takhle řekl, nemluvil jsem o tom s ním. V současné chvíli je na dovolené. Ale myslím si, že pokud je zdravý, i když věk samozřejmě nezastavíte, byla by to pro český fotbal škoda, aby skončil úplně. Ale to nastane, až jak se rozhodnou ve Spartě. Zatím má platnou smlouvu do června a tu samozřejmě bude chtít dodržet.

Je to pro vás priorita, budete na pana Peltu tlačit, aby o Lafatovi se Spartou jednal?

Pokud má smlouvu ve Spartě a ta zjistí, že ho už nepotřebuje, myslím si, že nebudeme jediní. Je to charakterově dobrý útočník, který umí dávat góly. Navíc to má další souvislosti, Tecl je na hostování ze Slavie, odvádí dobré výkony... Každý dobrý útočník se dnes hodí.

A jak to vypadá se Stanislavem Teclem?

V tuto chvíli to nedovedu říci. Nevíme, jak to vypadá ve Slavii. Je tam trenér Šilhavý, nebo je tam někdo jiný? Asi si musíme počkat, jak to dopadne, záležet bude nejspíš opět na jeho mateřském klubu. Jablonec však určitě bude chtít, aby tady Standa zůstal. Dal nejvíce gólů, má fazonu. Já ho odsud určitě vyhánět nebudu a byl bych rád, kdyby zůstal. Ve Slavii v současnosti mají útočníky a každý hráč potřebuje hrát. I když mu samozřejmě nezaručuju, že tady hrát bude.

Naposledy jste působil ve Spartě, největším českém klubu, teď berete mnohem skromnější adresu. Jak tuto změnu vnímáte?

Neberu to takhle. Myslím, že tlak je všude stejný. Je to hlavně o výsledcích. Jestli je tady deset novinářů a tam patnáct, to pro mě nehraje roli. Důležité je, aby to fungovalo. Samozřejmě Sparta je Sparta. Ale já jako trenér si nevybírám a o nabídce nespekuluji, je mi jedno, jestli je klub čtvrtý nebo osmý, nebo jak nahoru se může dostat. Jestliže někdo dostane nabídku od Sparty a odmítne jí, tak nevím, proč si dělal trenérský kurz... Sparta a Slavia jsou nejvíc.

Vnímal jste to jako křivdu, když s vámi na Letné po uplynulé sezóně neprodloužili smlouvu?

Rozhodli se pro tento směr, vzali cizího trenéra a realizační tým, s tím asi nikdo nic dělat nemohl. Samozřejmě jsme si se Zdeňkem Svobodou a Standou Hejkalem říkali, že bychom mohli pokračovat. Přišel jsem do situace, která nebyla jednoduchá, někdy jsme zahráli, někdy nám to nevyšlo. Možná kdybychom vyhráli všech deset zápasů, tak by ta šance byla větší. Ale myslím si, že majitel byl rozhodnutý jít touto cestou už dlouhodobě. Za dvanáct let mu to vždy nevyšlo podle představ, takže se rozhodl jít jinou cestou a my jsme to jako trenéři museli akceptovat.

Jak vás angažmá ve Spartě ovlivnilo?

Samozřejmě každá taková štace vám dá hodně. Byl jsem tam čtyři měsíce. Už předtím jsem byl ve Slavii, ale ta tehdy byla v trochu jiné situaci než nyní. Troufnu si říci, že Sparta je u nás pořád asi nejpopulárnější klub, je to mašina, fabrika s padesáti zaměstnanci. Vše tam funguje. V Jablonci je sice méně lidí, ale organizace je stejná, takže to nerozlišuju. Samozřejmě tlak je jiný. Vkročíte za bránu a už jste pod drobnohledem, všichni vás sledují. Jsem rád, že jsem mohl ve Spartě být. Čekal jsem, že to bude delší, ale vedení se rozhodlo jinak. Na angažmá ve Spartě však vzpomínám v dobrém.

Jablonec je po podzimu až osmý, tým má podle vedení na lepší umístění, proto vás i angažoval. Jak tohle vnímáte?

Určitě nechci hrát osmé místo a důležité je, aby to nechtěli hlavně hráči. Chci s nimi o tom mluvit. Myslím, že hráči, kteří tady jsou, mají určitě na víc a my se to z nich pokusíme dostat. Samozřejmě Jablonec ještě žije v poháru, kde je cesta do Evropy snazší než z ligy. Je dobře, že se hraje na dvou frontách.

Zvažoval jste i jiné nabídky než z Jablonce?

Nějaké nabídky jsem měl, ale o tom nechci mluvit, aby to nevyznělo špatně. Byly z české ligy, jedna konkrétní i z Běloruska. Ale rozhodlo to, že bych musel být z domu, mám trochu problémy s nemocnou maminkou, takže to jsem už nechtěl a rozhodování mi to trochu ulehčilo. Jablonec znám, vyhovoval mi, jsem tu rád.

Reklama

Související témata: