Hlavní obsah

Griga: Některým hráčům stačí jen to, že jsou ve Spartě

Karel FeltPrávo

Ve čtvrtek odpoledne opustil lavičku fotbalistů Sparty Stanislav Griga, jehož vedení klubu po neuspokojivých výsledcích odvolalo. Čtyřiačtyřicetiletý slovenský kouč přišel na Letnou loni v říjnu, kdy nahradil Jaroslava Hřebíka. V rozhovoru pro deník Právo se ohlédl za svým působením, pozastavil se nad postojem některých hráčů a zauvažoval o své budoucnosti.

Článek

V čem vidíte příčiny svého neúspěchu na lavičce Sparty?

Nemyslím si, že to celé byl neúspěch. Byla i pozitiva. Zatím jsem si nedělal analýzu, v čem byla chyba a určitě ani po ní nenajdu jen jeden důvod. Všechno se to skládá z mnoha maličkostí, z nichž jsou pak velké věci. Opravdu nevidím jednotlivost, kterou bych změnil a Sparta by začala vyhrávat. Myslím si, že tohle mužstvo ale v sobě má potenciál. Bohužel zatím nedokáže zopakovat dobré výsledky. V tomto směru jsem věřil, že je silnější, když je v něm tolik reprezentantů a zkušených hráčů. Dejte mu ale čas, je lepší než to, které jsem loni přebíral. Samozřejmě chápu, že Sparta pátá prostě být nesmí, to je neúspěch.

Vy se hráčů zastáváte, ale oni vás například podtrhli na jaře v utkání s Plzní...

Byla to ostuda, ale neberu to jako podraz. Nemyslím si, že ten zápas chtěl někdo prohrát záměrně. Hráči tím uškodili především sobě. Ani nyní jsem neviděl řešení v tom, že ukáži na toho nebo onoho hráče, že má odejít a všechno se změní. Každý velký klub projde čas od času krizí. Sparta sestoupila v sedmdesátých letech, teď jí něco takového nehrozí. Až se z krize dostane, bude zase třicet let nahoře. Proto jsme také hledali hráče s bojovným sparťanským srdcem.

Často se mluví o velkém tlaku. Ten nejsou hráči Sparty schopni unést?

Tlak je opravdu velký, hlavně ten negativní. Vytvářejí ho zejména média, ale také fanoušci a lidé kolem mužstva. S tím, co jsem zažil ve Spartě v osmdesátých letech se to nedá srovnat. Byla jiná doba, tlak byl velký, ale jiný. Neměnil se tolik ani kádr. Velký tlak jsem zažil ve Feyenoordu, který na tom v době, kdy jsem za něj hrál, také nebyl dobře, ale ani tam jsem nezažil tak negativní tlak. Někteří současní hráči s tím mají ve Spartě problémy.

A není to třeba i tím, že přijdou do Sparty, kde mají velké peníze, a stačí jim to?

Je to jedna z příčin. Někteří si říkají, že ve Spartě jsou proto, že něco umějí. Berou to jako vrchol, kterého mohli dosáhnout. Stačí jim to, což je málo. Na to hřeší a nejsou ochotni svoje schopnosti, to, proč do Sparty přišli, denně dokazovat. Pak přijdou problémy v podobě špatných výsledků, vzroste ten negativní tlak a oni ho nezvládnou.

Ledacos se říkalo také o tom, že jste konzultoval často se svým předchůdcem a oblíbencem šéfa klubu Křetínského, Hřebíkem...

Tak to je blbost! Hovořil jsem s ním asi třikrát a pak jsem to utnul, protože to média prezentovala negativně. Přitom šlo o normální diskusi. Pokud se na mne můj nástupce obrátí, řeknu mu rád všechno, co o mužstvu vím. Nic mu nebudu vnucovat. On ať si z toho vezme to, co uzná za vhodné.

Víte už, co teď budete dělat?

Když jsem skončil v Liberci, měl jsem čtyři měsíce čas se připravit na to, co budu dělat dál. Teď jsem ten čas neměl, přišlo to náhle. Budu odpočívat a zanalyzuji si příčiny. Určitě v nejbližších týdnech nevezmu žádnou jinou nabídku.

Reklama

Související témata: