Hlavní obsah

Sparta letí do Španělska bez Marečka. Muž z titulní stránky odchází

Praha
Aktualizováno

Další konec na Letné? Velmi pravděpodobně. Lukáš Mareček neodlétá s mužstvem na soustředění do Španělska, což naznačuje, že je další obětí zimního zeštíhlování kádru fotbalové Sparty. Zůstal v Praze a od klubu má svolení hledat si nové angažmá. V kádru zatím není ani rumunský záložník Nicolae Stanciu, jehož Anderlecht se shodou okolností připravuje také ve Španělsku. V případě rychlé dohody klubů je tak stále ve hře varianta, že by se vytoužená posila mohla k Pražanům připojit přímo na jejich prvním soustředění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Mareček během derby na Slavii.

Článek
Fotogalerie

Cílem je redukce kádru. "Pro jednu soutěž na jaře máme hráčů až moc," avizoval již koncem podzimu kouč Andrea Stramaccioni.

Těsně před startem přípravy oznámil nový sportovní ředitel Zdeněk Ščasný trojlístku Janko, Mandjeck (vrací se na hostování do Met), Biabiany, že s nimi Sparta už nepočítá. Důvodem byly i jejich velké smlouvy.

Teď je tedy na řadě Lukáš Mareček. V kabině patřil k nejdéle sloužícím hráčům, na Letnou přišel na začátku podzimu 2013 z Anderlechtu. Se Spartou před touto sezónou prodloužil smlouvu do roku 2020. Dalším paradoxem pak je, že Mareček spolu s Rosickým, Lafatou a Costou figuruje ještě na titulní stránce klubového kalendáře pro letošní rok...

"Radost z této situace samozřejmě nemám, ale rozhodnutí klubu musím respektovat. Jsem rád alespoň za to, že vůči Spartě i jejím fanouškům mohu mít čisté svědomí. Na hřišti i mimo něj jsem vždy dělal pro úspěch týmu maximum. Nyní si sednu s lidmi ze Sport Investu, abychom řešili moji další budoucnost," reaguje 27letý záložník.

"Byli jsme Spartou informováni, že Lukáš nezapadá do klubové koncepce. Rozhodnutí bereme na vědomí a hráčovu budoucnost budeme neprodleně řešit. Lukáš na Spartě odvedl za 4,5 roku kvalitní a spolehlivé služby ve více než 100 ligových zápasech a množství duelů evropských pohárů. To je jeho nejlepším vysvědčením a doporučením. Informaci máme pouze krátce, žádná nabídka na hráče v tuto chvíli na stole neleží," dodává hráčův agent Viktor Kolář.

Mladící jsou oživením, říká Kováč

Letenští odlétají ve čtvrtek večer na kondiční soustředění do Benahavísu, kde sehrají jeden přípravný duel s mužstvem Tianjin Quanjian. Za třetí tým čínské ligy hrají i Brazilec Alexandre Pato či Belgičan Axel Witsel, mužstvo trénuje známý Portugalec Paulo Sousa.

Na rozdíl od Marečka se na hvězdné protivníky může těšit kanonýr dorostenecké ligy Václav Drchal, který se blýskl hattrickem proti Táborsku.

„Všichni mladí hráči, kteří přišli do přípravy včetně Jirky Kulhánka, jsou oživením pro tým. Jen dobře pro mužstvo," kvituje asistent trenéra Radoslav Kováč.

Kaptána české reprezentace do 21 let si Sparta trochu nečekaně stáhla z hostování v Liberci.

„Jirka vypadá velmi dobře. Sledoval jsem ho už během hostování ve Vlašimi a v Liberci zažil povedený půlrok. Měl by se poprat o post defenzivního záložníka s Riem Mavubou," avizuje asistent.

Kulhánek udělal u Nisy velký progres. „I proti Táborsku za poločas ukázal, že je právoplatným členem kádru. Je klidný na míči a dokáže být ve správné pozici během celého zápasu. Na to, jak je mladý, má vysokou herní inteligenci," oceňuje Kováč.

Kádr Sparty pro soustředění ve Španělsku:
Brankáři:
Martin Dúbravka,
David Bičík,
Vojtěch Vorel.
Obránci:
Lukáš Štetina,
David Hovorka,
Semih Kaya,
Costa,
Ondřej Zahustel,
Vjačeslav Karavajev,
Eldar Čivič,
Michal Kadlec.
Záložníci:
Jiří Kulhánek,
Rio Mavuba,
Martin Frýdek,
Michal Sáček,
Néstor Albiach,
Bogdan Vatajelu,
Srdjan Plavšič,
Tal Ben Chaim.
Útočníci:
Josef Šural,
Václav Kadlec,
Lukáš Juliš,
David Lafata,
Zinedin Mustedanagič,
Václav Drchal,
Youssouf Dao.
Co říkáte na rozhodnutí fotbalové Sparty, která dala Lukáši Marečkovi svolení k odchodu z Letné?
Souhlasím s vedením Sparty, uvolnění Marečka je správným krokem.
37,3 %
Nesouhlasím s vedením Sparty, Mareček byl pořád platným hráčem.
62,7 %
Celkem hlasovalo 6757 čtenářů.

Reklama

Související témata: