Hlavní obsah

Most oslavuje hrdinu v brance Vaniaka

MOST

Co se nepovedlo fotbalistům Mostu proti relativně snadnějším soupeřům z Příbrami a Českých Budějovic, dokázali až v neděli v duelu s favorizovanou pražskou Slavií (2:0). Dočkali se prvního podzimního vítězství v lize a jedním z hlavních strůjců úspěchu byl zkušený brankář Martin Vaniak.

Článek

Po příchodu z řeckého Panioniosu Atény se v říjnu šestatřicetiletý gólman rychle zabydluje v tuzemském fotbale. "V důležitých momentech nás opravdu podržel," řekl kouč Zdeněk Ščasný. Vaniak vychytal Mostu remízu v Teplicích a proti Slavii byl bezchybný. "Za stavu 2:0 jsem musel řešit dvě nepříjemné střely, a kdybychom inkasovali, asi by to s námi trochu zacloumalo. Dva povedené zápasy ale nic neznamenají. Bude důležité, abychom to takhle táhli dál," přiznal Vaniak.

Více o utkání Most - Slavia najdete zde:

Před rokem měl skoro namířeno z Olomouce právě do Slavie. Cítil tudíž větší motivaci? "Proti Spartě a Slavii se chce každý gólman vytáhnout. Tito soupeři si zpravidla vytvářejí dost šancí a brankáři s nimi mají hodně práce. Ale množstvím zákroků se dostávám do varu, což mi vyhovuje. Jsem zvyklý být pořád ve střehu a snad si i mladší kluci v mužstvu začnou více věřit," tvrdil mostecký brankář.

Před zápasem se Slavií měl Most z pěti zápasů pouhé tři body, takže nedělní výhra přišla v pravý čas. "Samozřejmě že nás dosavadní bilance trochu strašila. Proto jsem zvolil poněkud defenzívnější složení sestavy, abychom vyztužili střed hřiště a vyvarovali se chyb. Slavia byla místy opticky lepší, konečně nám přálo i potřebné štěstí. Tohle vítězství jsme potřebovali jako sůl," oddechl si mostecký trenér Zdeněk Ščasný.

Slávisté odcházeli ze hřiště jako spráskaní psi. Po blamáži v Poháru ČMFS, kdy vypadli s druholigovou Čáslaví, přišla v Mostě další rána. Brankář Slavie Michal Vorel kritizoval spoluhráče za nedůslednosti v defenzívě:

"Prvnímu gólu předcházel neskutečný kiks při autovém vhazování. Celou dobu jsem řval na Jandu, že nechává domácím prostor. Asi mě neslyšel, volný hráč nacentroval a Jendruščák přeskočil Hubáčka. Druhý gól? Naprosto zbytečná ztráta míče, stačilo ho jen zakopnout. Most neměl vyložené šance a dal dvě branky," nechápal Vorel.

Reklama

Související témata: