Hlavní obsah

Horníkův návrat: Druhá šance versus morálka

PRAHA

Ivanu Horníkovi, bývalému funkcionáři fotbalové Viktorie Žižkov, skončil trest za korupci, takže se může vrátit do prvoligových vod. Byl by to ale krok správným směrem?

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

Na jedné straně stojí fakt, že podle fotbalových norem je nyní Horník čistý. Proti tomu stojí morální hledisko, že člověk, který se stal ústřední postavou největšího korupčního skandálu v českém fotbale, by v něm neměl dále pracovat. Do pravomocného rozhodnutí soudu tomu však nebrání nic, kromě etické nevhodnosti Horníkova návratu. Z občanského hlediska má právo na novou šanci. Jako každý.

Fotbalu, který se jen pomalu, ale podle některých hlasů zatím vůbec ne, dostává ze stínu korupčního skandálu, jeho návrat rozhodně nepomůže. Nejtěžší to bude mít sám Horník, pokud se skutečně vrátí. Bude ho totiž provázet velká nedůvěra a každý sporný moment, týkající se klubu, pro který bude pracovat, se může okamžitě stát důvodem ke spekulacím, že opět nabízel "kila jablek" nebo "kapříky".

Nejednotný názor

V samotném fotbale na jeho návrat nepanuje jednotný názor. Svazové vedení respektuje vypršení trestu, ale nevidí Horníkův návrat jako vhodný. Někteří kluboví funkcionáři však v návratu nevidí problém a apelují na onu druhou šanci, kterou dostali lidé, kteří si odpykali nesrovnatelně vážnější provinění. Zdůrazňují i skutečnost, že společnost za fotbalové problémy schovává mnohem závažnější prohřešky, než jsou ovlivněné výsledky sportovních utkání.

Po právní stránce bude mít poslední slovo soud, který se může táhnout ještě dlouhé měsíce. Morální stránku věci zase musí zvážit Horník, ale také Jaroslav Starka, který mu hodlá nabídnout práci. Ideální řešení v tuto chvíli neexistuje. Horníkovým návratem může být znovu otřesena důvěra v čistotu fotbalu, odmítnutí by mohlo ublížit Horníkovi, který se třeba skutečně napravil. Rozhodne zřejmě to, která z obou variant je pro zúčastněné tou méně bolestnou.

Reklama