Hlavní obsah

U soudu znovu zazněly odposlechy k případu Synot

KROMĚŘÍŽ

Zhruba tříhodinový záznam odposlechů telefonních hovorů v pondělí znovu zazněl u kroměřížského soudu, který se zabývá případem korupční aféry někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot. Ani jeden z deseti obžalovaných se ale k soudu nedostavil. Odpoledne bude v Kroměříži vypovídat brněnský soudce Aleš Dufek, který odposlechy povolil. Někteří z obhájců upozorňují na jeho možnou podjatost, či se domnívají, že odposlechy jsou v tomto případě nezákonné.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Soudce kroměřížského soudu Karel Rašín (vlevo) při zahájení úterního líčení v korupční aféře FC Synot.

Článek

Kroměřížský soud již na konci ledna uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50.000 do 300.000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. Krajský soud, k němuž se odvolali obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil do Kroměříže. Okresní soud se jím znovu zabývá od června. Důvodem vrácení případu byla hlavně skutečnost, že soud krátil právo na obhajobu obžalovaného Iva Valenty.

Většinu důkazů tak musí soud znovu provést. V Kroměříži opět vypovídali někteří svědci, v pondělí přišla řada i na odposlechy. Proti jejich přehrávání podali námitku dva z obhájců. Požadovali, aby s tím soudce Karel Rašín počkal do doby, než bude dokončen výslech Dufka. Ten se již k soudu dostavil na začátku září, Rašín ale výslech musel přerušit. Část otázek se totiž týkala i jeho činnosti při povolování odposlechů. K tomu, aby na ně mohl odpovídat, ale potřebuje souhlas nadřízeného soudce.

Dufek je členem arbitrážní komise Českomoravského fotbalového svazu. "Domnívám se, že Dufek již minule prokázal, že podjatý nebyl. Já tento důkaz tedy připouštím," uvedl Rašín. Při přehrávání odposlechů, které minule vyvolávaly salvy smíchu, se soudní síň tentokrát takřka zcela vyprázdnila.

Tři funkcionáři a sedm rozhodčích se podle lednového verdiktu soudu dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Mezi obžalovanými jsou bývalý majitel klubu Valenta a někdejší funkcionáři Synotu Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Před soudem stanuli také rozhodčí Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Eduard Cichý, Petr Řehoř, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články