Hlavní obsah

Úprk přes celé hřiště a skok na valnou hromadu. Gólman razí svéráznou oslavu

Praha

Hned na tři hráče z Rumunska se spoléhá fotbalová Sparta. K Bogdanu Vatajeluovi se od zimy přidali také Nicolae Stanciu a Florin Nita. Hned v jarní premiéře proti Liberci (2:0) se dva nově příchozí pěkně vybarvili. Záložník Stanciu již v 5. minutě vstřelil vítězný gól a brankář Nita překvapil diváky málokdy vídanou oslavou. Přesprintoval celé hřiště, aby mohl naskočit na vrchol valné hromady radujících se spoluhráčů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují gól na 1:0 během utkání s Libercem. Přispěchal i brankář Nita...

Článek
Fotogalerie

Pokud Sparta chytí na jaře dobrou formu a bude dávat góly, její brankář se dost naběhá. Sprint přes celé hřiště má totiž v případě pádného důvodu ve zvyku.

„Nepřekvapil mě. Už před zápasem jsme se bavili, jestli gólové oslavy budou probíhat jako ve Steaue. Už tam běhal přes celé hřiště, aby s námi mohl branky oslavovat," usmívá se v rozhovoru pro klubový web Nicolae Stanciu.

„Nico je opravdu nepředvídatelný chlap. Měl jsem velkou radost, že se střelecky prosadil tak brzy. Tento způsob oslavy dělám hlavně kvůli týmu, protože chci být spoluhráčům celý zápas nablízku a užívat si společné oslavy," doplňuje ho Florin Nita, který hned při své premiéře v české lize udržel čisté konto.

Další by přidal nejraději už v sobotním duelu na Slovácku.

„Jsem moc šťastný, že jsem při debutu nedostal gól. K nule mi pomohl celý tým. V nadcházejících zápasech budu čekat, až se spoluhráčům podaří přidat další góly, abychom vyhrávali zápasy a mohli se zase společně radovat," avizuje Nita.

Klub odvedl s brankáři výbornou práci

Jeho angažování přitom nebylo pro Spartu jednoduchým rozhodnutím. Během podzimu se v její brance rozchytal Martin Dúbravka. V poslední den přestupů v Anglii mu dala zelenou k hostování v Newcastlu. Dúbravka v premiéře zazářil v Premier League a jen potvrdil, že pro Letenské mohl být na jaře velkým trumfem.

Jeho roli však musí zastat Nita, který přišel narychlo v rámci bondovské operace z FCSB.

„Za Martina jsem šťastný, udělal velký krok v kariéře. Je skvělá vizitka pro klub, že Koubek na podzim odešel do Francie a Dúbravka v zimě do Anglie. V minulosti odvedl s brankáři výbornou práci," poukazuje trenér Andrea Stramaccioni.

Podstatné však je, zda se Rumun chytí. „Pro Nitu není lehké, aby dva takové předchůdce nahradil. Už jen proto, že mluvili česky, respektive slovensky. Ale jsem rád, že tady Florina máme," dodává italský kouč.

Nejlepší možné řešení

Sparta neměla na řešení brankářské otázky moc času. „Nebylo vůbec snadné sehnat za Dúbravku náhradu. Český nebo slovenský gólman na takové úrovni nebyl k dispozici. Za mě je řešení s Nitou nejlepší možné, co se nabízelo," ujišťuje Stramaccioni.

Je mu jasné, že adaptace v neznámé lize může být pro brankáře problém.

„Nita na rozdíl od svých předchůdců nezná české útočníky. Musíme mu u videa ukázat, kdo proti němu bude o víkendu stát. Pomáháme mu s analýzou prostředí. V podobné pozici byl třeba Handanovič, když přišel do Interu Milán," srovnává Stramaccioni.

Druhá jarní zkouška Nitu čeká na Slovácku. Sparta tam hraje v sobotu od 16:30, přímý přenos vysílá ČT2, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama